用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Galilee
go

Galilee

請問有Galilee 的用家可分享下你地小朋友響galilee 讀成點嗎? 因為學校新, 見唔到太多COMMENT。 岩岩幫個女報左K1, 想睇下大家嘅評價。

小朋友讀緊N班, so far返學好開心.
小班上堂(1NET班主任+1助教:大概13小朋友),
因為新校,校長老師認得晒家長,有問題主動打電話同家長溝通.
Theme and Activity based, 個個星期有newsletter highlight教學內容,又有上堂相睇.

如想搵happy school係不錯的選擇.

回覆 jedi.lala 的帖子

請問多雜費嗎?

mrs.crown 發表於 15-1-19 11:27
請問有Galilee 的用家可分享下你地小朋友響galilee 讀成點嗎? 因為學校新, 見唔到太多COMMENT。 岩岩幫個 ...
請教Galilee是哪家?邊個區,依家棒仔仔搵緊學校。多謝

回覆:monica257 的帖子

何文田。
我小朋友好鐘意番學,英語學習環境很好,校方重視同家長之間嘅溝通,覺得幾好!

mrs.crown  請問多雜費嗎? GIS 學費不算貴   發表於 15-1-20 17:59
mrs.crown  請問多雜費嗎? GIS 學費不算貴   發表於 15-1-20 17:59

之前見國際N班主任係巴基斯坦人所以冇讀到

回覆:mrs.crown 的帖子

阿仔返緊 local n班,日日都好開心,會比佢升k1繼續讀
呢度自由D,唔想阿仔咁細個就要守咁多規矩
雖然係中文班,但係全校好多net,好多機會接觸英文,個人覺得好夠

雖然印巴籍net ,但沒有印度囗音

回覆:viviannky 的帖子

上星期四去in左k1,囝囝好鐘意學校,我都覺得老師校長好好,希望會收啦

回覆:Galilee

小女讀緊N班,我都覺得學校好好,校長老師都好關心學生,重視語文學習同品德,家校溝通又好,我都好滿意!

回覆 mrs.crown 的帖子

冇雜費, 茶點學校包.
校服又平,個個星期可借School Library書返屋企睇.
教師 english standard equivalent to NET.
屋企全部人講廣東話,但阿仔喺屋企成日講英文(now in pn class,當然係甩KUT嗰隻)

Just got an K1 offer from another IS kindy (better chance for entering their primary school and location closer to home). So will release the reserved space (am international K1) next week. 真係唔捨得GIS...

可以報上午加下午班,即全曰班,學費有減免,雜费每班每月300

回覆:Galilee

我屋企不嬲只講廣東話,近日第一次請菲律賓工人姐姐,我女(PN)原來識轉channel 同姐姐用簡單英文溝通,好驚喜!

jedi.lala 發表於 15-2-6 17:22

冇雜費, 茶點學校包.
我早兩個星期去過佢地OPEN DAY,鐘意GALILEE 語境,但唯一擔心係升小學, 怕銜接唔到傳統學校。

佢始終係新校,未有升小數據.但佢DEVELOP得唔錯,比起剛開校完善左好多.

我仔讀PN所以唔期望佢ACADEMIC可以攞到好多,但可以見到佢與人相處,紀律,好奇心等有好好嘅IMPROVEMENT (我覺得同學術一樣重要). SO FAR個PN CURRICULUM好滿意, 著重小朋友自我同對周圍環境認知. 阿仔有日返嚟同我分享LONDON有LONDON BUS, BIG BEN, CASTLE...

我唔了解佢K班CURRICULUM, 感覺上應該唔係谷嗰隻. 想了解多D可以直接問學校,校長老師都好有耐性好HELPFUL.
我估如果想小朋友K1已經寫字做個人PRESENTATION,K2識加減數,傳統名幼會適合啲.
始終一般名LOCAL小學為應付小三TSA會選擇一啲已有小一/二程度嘅幼稚園畢業生,方便佢地入學就谷/操卷,幫學校拉高個RANK.

BTW, GALILEE申請緊成為IB WORLD SCHOOL, 如衍接IB小學可能有幫助.

回覆:jedi.lala 的帖子

想問下pn班係咪冇校服?我囝囝3月插班,但學校冇叫我俾任何費用,3月2號就開始番

引用:想問下pn班係咪冇校服?我囝囝3月插班,但學

原帖由 jenny1029 於 15-02-13 發表
想問下pn班係咪冇校服?我囝囝3月插班,但學校冇叫我俾任何費用,3月2號就開始番

...
有校服,你第一日返學問reception個姐姐啦

引用:Quote:原帖由+jenny1029+於+15-02-13+發表

原帖由 sasayu 於 15-02-22 發表
有校服,你第一日返學問reception個姐姐啦
thanks