用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過度活躍嬰兒期
樓主: uyaaahs
go

[過動] 過度活躍嬰兒期 [複製鏈接]

回覆 我要一個家 的帖子

排服務排自閉症先,這緊急些。你自己也最好去上堂了解多一點。把握訓練孩子的黃金時間。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:原帖由+我要一個家+於+15-07-22+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-07-22 發表
有可能自閉加活躍那樣都有!唔好信晒老師講嘢,老師無學過如何評估!好多老師睇漏眼,我身邊朋友試過唔少老 ...
謝回覆

引用:回覆+我要一個家+的帖子 排服務排自閉症先

原帖由 lillymarie 於 15-07-22 發表
回覆 我要一個家 的帖子

排服務排自閉症先,這緊急些。你自己也最好去上堂了解多一點。把握訓練孩子的黃金 ...
謝提點

uyaaahs 發表於 15-1-18 00:44
各位家長唔好意思呀,我真係好膽心,所以先忍唔住開post問大家。我個囝囝岩岩半歲,佢由2個零月開始已經成 ...
我女都係一樣, 我都懷疑佢係咪過度活躍。無時停, 手腳都未見佢停過。如果我抱佢成日都好似好想逃走咁。仲成日無神神望住畿牆都可以自HIGH 大笑, 我都唔知點好

回覆:DollyCC 的帖子

我個仔一樣,我真係好擔心,仲有咩特徵?

回覆:過度活躍嬰兒期

我囡都係,有冇媽媽可以分享多d?

回覆:過度活躍嬰兒期

我個差唔多一歲,一唔順佢意,就用個頭向後撞high chair,又或者即刻用力向後頭撞地或任何係佢向後既物件,好似唔痛咁,最近成日用手打自己個頭,我好擔心

我仔就快9個月,都係無時停。 不停跳,抱住佢又不停轉身。  日頭訓半個鐘又差滿電可以玩幾個鐘。
但又唔比我行開,要係隔離佢隨時爬返過黎摸到位置,或者衝埋黎要抱,但抱左上半身又偏左出去玩。
我仔會唔會都係架
我開始冇乜耐性

MissMrsHo 發表於 15-10-18 22:13
我個差唔多一歲,一唔順佢意,就用個頭向後撞high chair,又或者即刻用力向後頭撞地或任何係佢向後既物件, ...

一樣,而且我仔不停掉嘢,每日屋企好似比人打完劫一樣,好擔心too :(((

I_O_U_baby 發表於 15-2-10 09:48
就算係ADHD, 除非好嚴重, 即4-5歲仲會隨時大叫,
爬高爬低做危險野, 上課無法專心,走來走去, 完全唔聽指令,
...

唔係wo,我地無爬無大叫,只是k3在精神科小一適應班桌底腳踢踢,成口講野,已經斷症開藥.

DollyCC 發表於 16-10-30 23:13
唔係wo,我地無爬無大叫,只是k3在精神科小一適應班桌底腳踢踢,成口講野,已經斷症開藥.
...
咁你有無比佢食?
我覺得開藥的多是專注力不足,
上堂遊魂, 或者唔專心學唔到野, 程度跟唔上.
所以食藥先幫到佢地.

我囝係幼稚園, 係全班坐定, 佢特別係會過位玩玩具果D,
不過佢一路玩一路又有聽老師講野,
只係好難要佢坐定聽書,但對手無野搞.

I_O_U_baby 發表於 16-10-31 10:45
咁你有無比佢食?
我覺得開藥的多是專注力不足,
上堂遊魂, 或者唔專心學唔到野, 程度跟唔上.

我有比藥,始終上堂踢腳,多咀係會不停比人罰,何必呢,罰都跟本停5到,仲比老師label佢玩野,我選擇食藥。小學除學業問題,仲有朋輩問題,成日比老師罰,其他小朋友會唔同你玩,笑你,係好影響心理

Esther_mama 發表於 15-8-3 05:00
我個仔一樣,我真係好擔心,仲有咩特徵?

佢好醒瞓,义15分鐘玩幾個鐘,好好體力,你散佢都未攰,手郁腳郁成個鐘。

回覆:bbivychan 的帖子

我個仔兩歲啦,已經無哂之前個d 自毀傾向,不話脾氣大,成日扔野

DollyCC 發表於 16-11-1 09:58
我有比藥,始終上堂踢腳,多咀係會不停比人罰,何必呢,罰都跟本停5到,仲比老師label佢玩野,我選擇食藥 ...
希望藥物可以幫到佢.

我仔由K1已經成日比人罰, 我都慣左.
佢仲要笑笑口放學返來同我今日被罰乜野,
鑊鑊新鮮.

上左小一,反而定性左, 同埋學校有D 獎勵佢因為想要個貼紙會扮乖.

‹ 上一主題|下一主題