用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 期望越大,失望越大><此終都要由i位轉s位 ...
樓主: yan424
go

期望越大,失望越大><此終都要由i位轉s位 [複製鏈接]

聽雨聲 發表於 15-1-31 10:21
加油!就算當初你揀s位,應該都係今年先入,因太多人排啦!你反而比人讀多一年i位,你應該開心 ...
haha!係喎,你又講得啱,s位最小要排兩年,我讀住i位等s位,又真係着數左^^

引用:Quote:聽雨聲+發表於+15-1-31+10:21+加油!

原帖由 yan424 於 15-02-01 發表
haha!係喎,你又講得啱,s位最小要排兩年,我讀住i位等s位,又真係着數左^^ ...
我個仔快3歳9個月,上年8月入s位。真係睇見佢進步,以前唔鍾意睬人,而家成日同家人玩,又開始有動機去表達,食嘢又唔再執著某d食物。我d好close 嘅朋友知佢係a仔,都見到佢進步。佢哋話有時主流嘅小朋友仲曳過/ 難教過我個仔!

Vichang 發表於 15-2-4 20:31
我個仔快3歳9個月,上年8月入s位。真係睇見佢進步,以前唔鍾意睬人,而家成日同家人玩,又開始有動機去表達 ...
叻叻,希望我仔仔都快快進步,最想都係佢可以同我傾到計,我而家成日自問自答,成個傻婆咁^^haha

bcy16 發表於 15-2-5 13:01
只要有心機栽培, 如果佢只輕微A會能夠像其他人讀正常學校, 加油呀~
THX^^我都好希望佢讀兩年s位就可以上主流小學,前兩日老師話我,自己都帶有色眼鏡睇自己個仔,
唉!有時唔係人地覺得,連我自己都覺得個仔好有問題,
成日同路人甲講:“爸爸返工”,又指住啲車講:“爸爸部車”
真係想出街用膠紙癡住佢個咀><

引用:haha!我日日追老師份進度報告,今日見左心

原帖由 yan424 於 15-01-20 發表
haha!我日日追老師份進度報告,今日見左心理醫生,
醫生都話入s位係最幫到我仔仔 ...
你好呀, 原本我仔係派i位, 但今日密習老師同我講我仔讀s位最適合, 讀i位佢一定跟唔上,叫我再評估多1次, 想問你係邊度再評估?CAC? 定去出面私家再評? 如去cac評估要再用多少日子排去評? 會否又要再等多10個月先有得再評? 如出面私家評估cac會否接受?唔好意思咁多問題, 因我唔知應該點做

rabbit2010 發表於 15-2-10 20:48
你好呀, 原本我仔係派i位, 但今日密習老師同我講我仔讀s位最適合, 讀i位佢一定跟唔上,叫我再評估多1次 ...
hihi!我仔係2歲2個月喺cac評估完,3歲3個月cac又再打比我,再去評估多一次,入左i位老師話s位會好啲,我就打比社工,社工要老師做份進度報告比社工,社工比醫生睇完都覺得識合s位,就唔洗再評估,社工會打比我同我跟進

引用:Quote:rabbit2010+發表於+15-2-10+20:48+你

原帖由 yan424 於 15-02-14 發表
hihi!我仔係2歲2個月喺cac評估完,3歲3個月cac又再打比我,再去評估多一次,入左i位老師話s位會好啲,我就 ...
結果同你講法一樣, 昨日剛寫好信, 星期一攞埋學校進度報告就交去cac,  之後就希望cac醫生能批我仔轉S位, 唔咪就唔知點算好。

yan424 發表於 15-1-17 20:55
仔仔係踏界A仔,就嚟4歲講野都仲係三至四字嘅句子,未識對答,i位老師都話好難揀去唔去s位好,上學期就完結 ...
你好!我都細仔CASE同你差不多,我都係排元朗區架!
I位老師好好人,成間幼稚園上至校長,下至姨姨都非常包容的的小朋友,我好放心俾小朋友讀,因為我大仔都係I位,在這間幼稚園畢業,現在已經小一了,我對學校係好信任,要轉S位,最難過的,反而是要離開呢間幼稚園。
唔知你選哪一間S位呢?協康的細仔2歲時讀過半年私人的密集,主任同老師都好好架,不過今年放的位唔多,得17個位,但有33人放第一志願,好怕入唔到。而元朗幼兒學習天地,得8個位,但有6人放身一志願,佢係同E位SHARE D治療師,所以怕資源會分薄了。天水圍東華三院就好新,搞特殊教育就算係新手,所以都無咩信心。你會考慮到屯門區嗎?我都心大心細。
其實我細仔係只會跟大人互動,眼神接觸好好架,但卻當其他小朋友透明,佢就來四歲,都有小小句子,例如「爸爸食飯」、「哥哥玩車」等,但學術上跟唔到,我大仔K1時,已識晒A-Z大小階,同不少中英文單詞,數1-20都無問題,但細仔就好自我,有時識有時又好似唔識,好多時係唔肯答你。
唔介意的話,大定交流一下啦!

catmervin 發表於 15-3-2 09:03
你好!我都細仔CASE同你差不多,我都係排元朗區架!
I位老師好好人,成間幼稚園上至校長,下至姨姨都非常包容的 ...
hihi!你仔仔讀緊邊間i位?我仔仔喺鄰舍讀緊,我s位揀左協康第一,第二就揀左保良局,冇揀天水圍同屯門,唔想走咁遠

yan424 發表於 15-3-7 12:56
hihi!你仔仔讀緊邊間i位?我仔仔喺鄰舍讀緊,我s位揀左協康第一,第二就揀左保良局,冇揀天水圍同屯門,唔 ...
唔好意思,咁遲覆你。我仔仔在夏瑞芸讀緊。我S位也選協康,第二就係保良局,第三選天水圍的東華三院。屯門無揀,太遠了。看來協康真係好受歡迎,希望入到。
近呢幾個月,阿仔突然講多咗嘢,開始有句子,同埋表達多咗,不過認知上仍然好唔穩定,有時都唔知佢係唔係真你唔識。

回覆:catmervin 的帖子

Hi hi,我仔排緊s同i位,但两個又未排到,今日啱收到信派左e位,返元朗水邊圍碧水樓嘅早期訓練中心,我唔知返唔返好,依家讀緊元朗真x幼稚園k1,有返關愛(天晴東華三院),返得唔係咁好&#128514;&#128514;&#128514;有好多行為問題,坐唔定,表達理解認知都唔好,好唔開心!請問下各位同路人,我應該點做好!&#128583;&#128583;

好開心,協康s位收左喇,勁興奮呀,擔心咁耐,都算有教好訓喇^^

yan424 發表於 15-4-12 11:24
好開心,協康s位收左喇,勁興奮呀,擔心咁耐,都算有教好訓喇^^
恭喜你!我派咗保良局。而家十五十六,唔知轉唔轉去好。
水邊圍的協康,我阿仔讀咗大半年私人密集,主任超好!

amyalex 發表於 15-4-11 15:53
Hi hi,我仔排緊s同i位,但两個又未排到,今日啱收到信派左e位,返元朗水邊圍碧水樓嘅早期訓練中心,我唔知 ...
S位同I位唔可以同時排架喎,咁奇怪??
如果父母可以陪同的,上E位全面D,因為父母都可以學到訓練技巧。

引用:Quote:amyalex+發表於+15-4-11+15:53+Hi+hi

原帖由 catmervin 於 15-04-13 發表
S位同I位唔可以同時排架喎,咁奇怪??
如果父母可以陪同的,上E位全面D,因為父母都可以學到訓練技巧。
我搞錯,原來係排s同e位,派左e位去水邊圍碧水樓早期訓練中心,想知呢間中心好嗎?

引用:好開心,協康s位收左喇,勁興奮呀,擔心咁

原帖由 yan424 於 15-04-12 發表
恭喜你!

amyalex 發表於 15-4-15 09:23
我搞錯,原來係排s同e位,派左e位去水邊圍碧水樓早期訓練中心,想知呢間中心好嗎?

...
我未上過E位的課程,不知道個別中心的質素。我只知道E位有齊3T,係根據小朋友的強弱項而訂課程的,應該比較全面。
你是甚麼時候開始排S位的?未有S位前,用住E位先啦,因為出外私人訓練都好貴。

引用:Quote:amyalex+發表於+15-4-15+09:23+我搞

原帖由 catmervin 於 15-04-15 發表
我未上過E位的課程,不知道個別中心的質素。我只知道E位有齊3T,係根據小朋友的強弱項而訂課程的,應該比較全 ...
我係上年3月開始排,我都會返e位先,私人瞓練真係好貴,但依家唔知仲返唔返關愛好,因為天晴上得麻麻地,吖仔又無乜心機上,上左幾個月無咩進展,唔知點好!

catmervin 發表於 15-4-13 15:51
恭喜你!我派咗保良局。而家十五十六,唔知轉唔轉去好。
水邊圍的協康,我阿仔讀咗大半年私人密集,主任超好!
多謝你!保良局上網搵唔到啲評語,真係唔知好唔好。聽你講主任超好,我就真係十萬個放心^^
‹ 上一主題|下一主題