用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York Special Case既briefing
go

York Special Case既briefing [複製鏈接]

York Special Case既briefing
唉。。。講黎講去,原來因為係細B,真心有D失望,咁之前就唔好講到有教無類啦!
又話 join playgroup會加分,又話細B都收,一早講唔收細B吖嘛!
唔係想話York呢間學校,但真心覺得浪費我時間兼金錢。。。

1    0    0    0

引用:York+Special+Case既briefing 唉。。。講黎

原帖由 koey329 於 15-01-17 發表
York Special Case既briefing
唉。。。講黎講去,原來因為係細B,真心有D失望,咁之前就唔好講到有教無類啦 ...
咁今日去完個會有咩結論丫?即係叫你join pg?如果唔join咁係咪即係重新再報考k1?
因為我今日唔得閒冇去到丫 11月細仔

回覆:huggiesbb 的帖子

咁上下啦,join一年playgroup,3個月30幾堂一萬幾蚊先,之後再join到2016入學前,可以guarantee K1架啦!

引用:咁上下啦,join一年playgroup,3個月30幾堂

引用:咁上下啦,join一年playgroup,3個月30幾堂

原帖由 Cecilia_mum 於 15-01-17 發表
咁上下啦,join一年playgroup,3個月30幾堂一萬幾蚊先,之後再join到2016入學前,可以guarantee K1架啦!

...

校長只係話有priority咋喎,真係guarantee?我join左playgroup,上左幾堂,有D保留。。。
頭3個月要萬幾蚊,之後未出schedule。。。預返每堂$330左右,都幾貴。。。重點係我唔覺個playgroup真係好好,仲要有成人陪上堂。。。我安排阿囡返2歲就係想佢學習群體生活,慢慢脫離我,但個playgroup又要我同佢一齊返。。。同我本身諗既learning path唔係咁夾

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-01-17+發表Yor

原帖由 huggiesbb 於 15-01-17 發表
咁今日去完個會有咩結論丫?即係叫你join pg?如果唔join咁係咪即係重新再報考k1?
因為我今日唔得閒冇去到丫 ...
係,咁我寧願明年再重新報考

引用:Quote:原帖由+huggiesbb+於+15-01-17+發表

係,咁我寧願明年再重新報考
我都寧願再報過k1算
麻麻地佢pg 又貴 出面番開好嘅pg都冇咁貴
讀第間pn算
不過我都有點失望 明明唔收細仔之前就應講定
第一次會就話大細都收有教無類
但事實就係唔收
好似其他學校咁擺明唔收9月出世嘅表都gur d

回覆:York Special Case既briefing

York 話比細b priority to k1 我個人估可以理解為"如果小朋友唔系傻/極度搗亂份子"就會比k1, 所以不用太過介懷於學校用"priority" but not guarantee 這個字。如果你係學校或者將來同學仔的家長你都想學校避免收太過搗亂的學生啦。有人會話這種offer 是商業化行頭,又會有一些媽媽很感激,因為可能真係好想細b 即使沒有pn 返時k1 已有基本保障。又或者一些真的很喜歡york 的家長也會appreciate 這個機會。

引用:York+話比細b+priority+to+k1+我個人估可以

原帖由 sailormercury 於 15-01-17 發表
York 話比細b priority to k1 我個人估可以理解為"如果小朋友唔系傻/極度搗亂份子"就會比k1, 所以不用太過 ...

唔係介懷字眼,而係如果我比咁多錢都唔係guarantee的話,到時你話唔收我個囡K,我咪企左係度。。。同埋當我上左York個playgroup之後,我發現D野真係可以係咁變,所以我個人覺得咁樣比較無保障啫。坦白講,入得pn同playgroup,緊係想讀你個K啦,讀得你個K緊係舖緊P條路架啦,大家有所求啫。。。只係今日聽完個briefing有D唔開心,覺得佢有D耍人啫。。。

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-01-17+發表係

我都寧願再報過k1算
讀第間pn算
想問返開邊間playgroup?想參考下,thx

引用:Quote:原帖由+huggiesbb+於+15-01-17+發表

想問返開邊間playgroup?想參考下,thx
noble place at kowloon tong ar..

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-01-17+發表想

noble place at kowloon tong ar..
新校黎喎,playgroup係NET教嗎?

引用:Quote:原帖由+huggiesbb+於+15-01-17+發表n

新校黎喎,playgroup係NET教嗎?
唔係新校呀 我上呢間係playgroup黎架
係net上
我估你講果間係樂沛兒幼稚園

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-01-17+發表新

唔係新校呀 我上呢間係playgroup黎架
係net上
我估你講果間係樂沛兒幼稚園
我以爲係樂沛兒添

引用:+本帖最後由+koey329+於+15-1-17+17:21+編

佢好似話係一定有k1,不過讀A/P 或者 international/local 既選擇要看表現。同埋冇話一定要上足PG喎。

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-01-17+發表係

我都寧願再報過k1算
讀第間pn算
以我所知,我認識的14/15 龍年PN, 有一個9月同10月細b,所以佢真係有收細b的track record

回覆:York Special Case既briefing

大家覺得3800個申請有幾多係special case,昨天我覺得有成300人,如果個個都報,佢收到咁多細B讀k1?

引用:大家覺得3800個申請有幾多係special+case,

原帖由 Baoyeung 於 15-01-18 發表
大家覺得3800個申請有幾多係special case,昨天我覺得有成300人,如果個個都報,佢收到咁多細B讀k1?:questio ...
咁佢都會預有D人唔讀既,同埋我見吟日其實都有好多係爸爸媽媽一齊去既,不過可能有D係special case但又無去briefing。
另外,有媽媽話York有幾個校舍,所以佢應該可以offer到位既。

我都動搖緊, 應該讀定唔讀好
老實講, 我先生好鍾意YORK, 我都唔希望反對佢令大家有ARGUE傷感情

但係, 我EXPECT小朋友返學係唔駛大人陪同的
就算係外面的PLAYGROUP, 18個月大都應該開始要同父母分開, 慢慢學下自己去上堂哩.

再講我哩D要返工既, 陪唔到小朋友, 要我叫家人接送我已經幾唔好意思, 仲要幫我陪佢上堂就更加覺得自己好自私

回覆:koey329 的帖子

個個報PG都係想直升到上K1啦,面試入學前講到可以嘅先會報你,大部份報讀PG都係想留間好嘅K1位,否則我自己在家教都可以啦。

‹ 上一主題|下一主題