用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 似乎很有創意
樓主: hadwinboy
go

似乎很有創意 [複製鏈接]

引用:我仔今年小二,由細自現在成日有不同的諗頭

原帖由 hadwinboy 於 15-01-17 發表
我仔今年小二,由細自現在成日有不同的諗頭。三歳喜歡寫嘢、作故事已是指定動作,再大點便寫歺牌,成份分好 ...
我細個整過旅遊書,但d地方我其實未去過,又設計左好多多功能傢俬,用做完的補充練習的面和底果兩塊紙整.果兩塊紙皮就係我每做完一本補充練習的獎勵,阿媽會meet出黎送比我,開心到呢
而家我女就冇咁辛福,做功課都用晒d時間(我以前小學返半日)

我細個自己整大富翁同用紙造聖鬥士聖衣, 因為老豆做印刷, 冇野多, 最多係紙, 咭紙都好多...

p.s. 個topic變左講自己細個
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:你仔仔好似我,+我小學至初中都係好鍾意創作

原帖由 Miss_Parker 於 15-01-17 發表
你仔仔好似我, 我小學至初中都係好鍾意創作依D野 e.g.我有出exercise比我D同學做, 設計programmes, 話劇, m ...
那麼大個有從事有関創作工作嗎?

引用:+本帖最後由+motivator_kids+於+15-1-17+19

原帖由 motivator_kids 於 15-01-17 發表

好似我細個..加油,唔駛特別學咩,支持佢、欣賞佢已 ...
我突然醒起,我仔前兩年未懂這麼多文字時,會用廁紙筒做望遠鏡,用咭紙自制筆筒,又試過做個眼鏡盒給我放眼鏡,他那時也是不斷問我好唔好用,我用他就好開心。現回想有點後悔,應給他多些意見

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-01-17+發表

原帖由 do-re-me 於 15-01-17 發表
我細個整過旅遊書,但d地方我其實未去過,又設計左好多多功能傢俬,用做完的補充練習的面和底果兩塊紙整.果兩 ...
我有時也很矛盾,我仔一回家就整東整西,唔做功課,好唔忍心閙佢,但現實歸現實,功課點都要行先

引用:我細個自己整大富翁同用紙造聖鬥士聖衣,+因

原帖由 MASAYA 於 15-01-17 發表
我細個自己整大富翁同用紙造聖鬥士聖衣, 因為老豆做印刷, 冇野多, 最多係紙, 咭紙都好多...

p.s. 個topic ...
有點可悲呀,因為現在小朋友再沒有空餘時間搞創作了,所以做父母只能談那些年

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+15-01-17+發表我

原帖由 hadwinboy 於 15-01-18 發表
我有時也很矛盾,我仔一回家就整東整西,唔做功課,好唔忍心閙佢,但現實歸現實,功課點都要行先

...
我阿媽要我做晒功課,補充,練琴,冲涼之後先可以玩,當年全部小學都係返半日,我12:30就放學,5點後一定已經做完晒野可以自由活動,所以我從冇怨言.我唔鍾意而家返全日

回覆 hadwinboy 的帖子

哈哈我中五姐(上EK聽讀書方法同埋升學), 但我覺得自己係自由創作上會較天馬行空, 多特別的點子! 不過如果都5會太防礙學業就比他自由去做啦(其實出paper要出要correct, 都表不他有書中知識先做到!)

引用:回覆+hadwinboy+的帖子 哈哈我中五姐(上EK

原帖由 Miss_Parker 於 15-01-18 發表
回覆 hadwinboy 的帖子

哈哈我中五姐(上EK聽讀書方法同埋升學), 但我覺得自己係自由創作上會較天馬行空,  ...
哈哈,原來如此. 我會聽取年青人的意見的!

回覆:似乎很有創意

小女今年都係小二,又係好多諗頭好鍾意創作,又係鍾意寫作(寫故事書連插圖)、做卷(當係我嘅功課),次次去旅行會每晩寫旅遊日記及做手作仔之類,佢係非常enjoy做呢d野,另外屋企有任何事佢都會俾ideas.....

其實我都好欣賞佢呢個特質,不過奈何現今讀書真係好忙,冇特別諗點幫佢develop希望大家都俾d意見我!

Lego 班?

引用:其實可以不防幫佢整個Facebook+page或者IG

原帖由 autumnx3x 於 15-01-19 發表
其實可以不防幫佢整個Facebook page或者IG,到有少少成績再俾佢睇返,佢會好有成功感 ...
他去年一年級時已經先斬後奏自己開了個Facebook account 喇! 不過就好少搞佢. 他現時對住電腦出卷已經花很多時間,搞埋Facebook, 擔心他近視幾何級數上

引用:小女今年都係小二,又係好多諗頭好鍾意創作

原帖由 ac917 於 15-01-19 發表
小女今年都係小二,又係好多諗頭好鍾意創作,又係鍾意寫作(寫故事書連插圖)、做卷(當係我嘅功課),次次去旅 ...
哈哈! 剛剛在他書台面發現了香港新鈔票

hadwinboy 發表於 15-1-17 13:37
攝影也有興趣,拿捏角度有時幾好,試過我與他比賽,結果旁證覺得他影得好些(我都覚的). 等我問下他 ...
講起作曲作詞, 勾起我一段可怕既經歷

記得阿囡大概3歲果年, 佢無端端作詞。大家都識唱 "月光光 照地堂" 吧。有一日, 發覺佢唱 "聽朝阿媽要趕走阿女麻, 阿女麻織網要織到天光" (原句:聽朝阿媽要趕插秧......)。好死唔死有一次99上去探佢時佢响度唱 99問佢邊個教佢唱, 個發瘟菲傭話 "媽咪教" (因為佢中文唔多好, 唔明白歌詞內容) 後來99同C6反映

MASAYA  平日對個菲傭好d啦   發表於 15-1-20 13:02
G-Mom  水洗都唔清   發表於 15-1-20 12:53

Ib 課程好像比較適合樓主小朋友!

引用:Ib+課程好像比較適合樓主小朋友!

原帖由 GreenMaDad 於 15-02-01 發表
Ib 課程好像比較適合樓主小朋友!
我對IB 課程不太了解,創意有幫助嗎? 他中英作文及週記又真的從來不需要我幫手想題材和內容,隨時可吹出百幾字(當然文法扣哂分).  可能真的適合國際學校多些.

我小朋友不是讀IB, 但覺得傳統學校的方式能輕易地厄殺小朋友運用創意的時間與機會。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都建議lego班,有機械人課程,仲有d教寫program!可以時間唔啱,如果唔係我都想俾阿仔上!

至於IB,好處係時間放响project上,要諗嘢,點都好過將時間放响做功課同測考上,可惜..我經濟上支持唔到,如果唔係,我都想俾個仔讀國際學校
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題