用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網選校, 請指教
go

12網選校, 請指教 [複製鏈接]

讀緊寶幼

自行: 15分入唔到寶小

心儀: 寶小、聖方濟各(想傅但怕谷)

無私小BACK UP

甲一: 聖方濟各 à如果10%機會都入到就試下谷阿女

甲二: 寶小

乙一: 寶小 à上年有人乙二都入唔到, 唔想太進取

乙二: 李賜豪 à上年有人乙三都入唔到, 唔想太進取

Or

乙一: 聖方濟各

乙二: 寶小 à可能入唔到, 但讀寶幼+自行, 傅扣門入

乙三: 李賜豪

6    0    0    0

Vijoyce 發表於 15-1-16 17:43
讀緊寶幼自行: 15分入唔到寶小心儀: 寶小、聖方濟各(想傅但怕谷)無私小BACK UP

甲一: 聖方濟各 à如果10% ...
點解唔咁排?
乙一:聖方濟各

乙二:李賜豪
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:12網選校, 請指教

如果寶小都係你心儀,乙一應該穏陣

之後再叩st Francis

(寶小乙一,再叩st Francis) x 2

如果是心儀St Francis, 是不是應該甲二不填?

乙一St Francis, 乙二寶血。

另外,朋友女兒讀 St Francis ,功課量及評估次數尚算合理理,不是極谷。

寶小位相對較少。 St Francis女校 小個性別競爭 好似易中啲!!

回覆 nayeliyan 的帖子

即聖方濟各易中過寶小?

回覆 雲牛 的帖子

上年寶小放乙二都入唔晒, 所以我放乙一
甲一放聖方濟各都係博10%機會
甲二填寶小/唔填, 分別在那? 若乙一照放寶小

回覆 hkpapa852 的帖子

寶小都係心儀, 上年有人放乙二都入唔到..

回覆 lauwingtai 的帖子

為扣聖方濟各,
乙一 寶小
乙二 李賜豪
乙三 (應唔應該填番聖方濟各?)

回覆 catcc2000 的帖子

甲一 聖方濟各
甲二 寶小

乙一 寶小
乙二 李賜豪
乙三 聖方濟各?
乙四 ... 四寶飯??

引用:回覆+catcc2000+的帖子 甲一+聖方濟各甲二

原帖由 Vijoyce 於 15-01-20 發表

甲一 聖方濟各
係呀,我放乙二入唔到

咁你入左邊間?
排位係點?

Vijoyce 發表於 15-1-21 09:09

咁你入左邊間?
其實我好係唔明, 如果你唔係心儀聖方濟各, 點解要考慮放佢係甲一或乙一?

如果你最心儀係寶小, 咁唔好煩, 乙一寶小, 9成入硬; 但如果最心儀係聖方濟各, 應該乙一放佢, 乙二放李賜豪, 兩種排法差極都應該只派李賜豪

如果唔湯唔水咁排乙一聖方濟各, 乙二寶小, 乙三李賜豪, 咁如果乙一派唔到, 今年好大機會入寶校

攞住李賜豪去叩聖方濟各或者寶小, 都安心過執到寶之後去叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我自己一向都心儀聖方濟各, 但我女依家讀緊寶幼, 係開心kindergarten, 佢唔算好叻, 但有小聰明, 學野快, 記性好, 如果要谷佢應該都OK。但我係在職媽媽, 平日見得佢個幾鐘, 依家功課都仲可以, 阿女屬於跳跳扎果種, 叫佢坐定定係有難度, 反而活動教學佢非常受落,所以我覺得寶小係適合阿女既。

反正甲一機會都好微, 選聖方濟各都係博個機會, 如果入到就落力D谷下佢

而乙一選寶小, 為買個保險, 入到就輕鬆D, 到時再煩中學

引用:回覆+catcc2000+的帖子 咁你入左邊間?+排

原帖由 Vijoyce 於 15-01-21 發表

咁你入左邊間?
我係乙一華仁,乙二寶小,去了第九張凝文,叩了入私校

想請教st jo點解仲有70個位剩?

回覆:Vijoyce 的帖子

理論上係!寶小位小過st Francis

‹ 上一主題|下一主題