用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問浪澄綠茵用家意見
樓主: Bchubchu503
go

急問浪澄綠茵用家意見 [複製鏈接]

回覆:grotesk1 的帖子

我直情成个生日會找不到自己个小朋友!

一般未讀過唔知,原來行政混亂係好大影响。怎麼語景,過眼雲煙!

回覆:急問浪澄綠茵用家意見

其實GF8的外援是專科專教,美術請美術學校的人來教,體育請體操老師教等等,我TKO校已行左好耐。

我仔讀過幾個月N,唉,唔好side錢

我囝讀緊pn,每日好鍾意返學,識唱好多英文歌,英普老師都nice,會及時將小朋友嘅表現告訴家長以便配合教育。但如有用家所講,家長很難睇到小朋友係學校嘅情況,冇家長觀察課又冇幾多學校相片。

cindywy 發表於 15-2-7 21:00
我囝讀緊pn,每日好鍾意返學,識唱好多英文歌,英普老師都nice,會及時將小朋友嘅表現告訴家長以便配合教育 ...
學年完結時會派一隻 DVD, 全部是過去一年學校幫你的小朋友影的相. 我個隻有兩百多張相.

引用:Quote:cindywy+發表於+15-2-7+21:00+我囝讀

原帖由 o3ngai 於 15-02-09 發表
學年完結時會派一隻 DVD, 全部是過去一年學校幫你的小朋友影的相. 我個隻有兩百多張相.  ...
哇,好期待多謝!

以前讀過gf long beach 。一年有兩次observation day ,係睇上堂時拍的video。學期尾有dvd派,內有多相片。聖誕、農曆新年學校都有搞function俾家長小朋友返去參與。至於行政方面,我覺得好好,未試過整錯我小朋友D嘢。我以前湊小朋友返學,見miss cindy喺度時,所有staff都落力,但當間唔中miss cindy早上不在時,會亂少少,但只是我個人覺得咋。

引用:Quote:原帖由+Bchubchu503+於+15-01-16+發

原帖由 greencircle 於 15-01-30 發表
No good, 非常差
行政混亂,老師經常轉人,做手工請外援,功課安排唔知想點,老師從無回覆家長,可能我小朋 ...
我遇到同樣情況!
行政非常混亂, 我小朋友係插班生, 有2 日無返學, 個老師完全唔知, 仲同我講佢食左好多茶點, 好乖
所以就算嘥左學費, 都照退學

引用:用家,行政混亂求其敷衍家長,老師表現麻麻

原帖由 grotesk1 於 15-02-01 發表
用家,行政混亂求其敷衍家長,老師表現麻麻,(當然是個別)。
另小小怨言,intranet 想睇校園生活照、,如果 ...
對,完全認同,呢間學校,免費都唔會讀,老師毫無愛心,非常敷衍

引用:Quote:原帖由+greencircle+於+15-01-30+發

原帖由 mgtoalice 於 15-02-09 發表
我遇到同樣情況!
行政非常混亂, 我小朋友係插班生, 有2 日無返學, 個老師完全唔知, 仲同我講佢食左好多茶點 ...
多謝你,我喺度講真話比佢啲媒圍插,但為左大家嘅利益同小朋友嘅幸福著想,我會繼續寫,等所有家長知道呢間係一間怎樣嘅學校

回覆 greencircle 的帖子

真係睇好唔好彩,可能個別老師真係無咁好,慶幸我囝上年插班入左個班老師好有耐性,喊足成個月都好關心好耐性對佢,
放學打去學校問野又直接駁俾班主任傾,放學老師帶小朋友出黎又會講兩句小朋友當日狀況
連出面d staff 都好清楚小朋友嘅事,
Pn 班d功課插班第一日會交代得好清楚,蓋日期就跟日期做,做完1星期交還1次
不過我知每班做法有唔同(接放學時同其他班家長傾而知道)
而且老師講明唔使緊張小朋友完唔完成到,pn d功課對2歲偏深(尤其插班一開始就係2nd term)
我小朋友短短3個月尤喊足3個鐘到好鐘意返學,日日問今日有無得返

所以真係睇緣份,我相信每間學校都有好同唔好嘅人事遭遇

Ps 我唔係媒,小朋友亦升左另一間kg

引用:Quote:原帖由+greencircle+於+15-01-30+發

原帖由 mgtoalice 於 15-02-09 發表
我遇到同樣情況!
行政非常混亂, 我小朋友係插班生, 有2 日無返學, 個老師完全唔知, 仲同我講佢食左好多茶點 ...
我朝早請假遲左少少老師已經打來電話問,囝囝係學校撞到頭又即刻有電話告知。返學時,門口迎接嘅ee、主任都識囝囝嗰名。可能行政較以前已有改善。

引用:回覆+greencircle+的帖子 真係睇好唔好彩

原帖由 gv2009 於 15-02-12 發表
回覆 greencircle 的帖子

真係睇好唔好彩,可能個別老師真係無咁好,慶幸我囝上年插班入左個班老師好有耐 ...
我真心歎息自己超唔好彩,我寫比校長嘅信長達2頁A4紙,列出晒所有問題,校長親自打黎致歉,可惜,問題無改善過

‹ 上一主題|下一主題