用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小學中學欺淩嚴重嗎?
go

小學中學欺淩嚴重嗎? [複製鏈接]

剛看了一本書,叫“自閉青年在途上”。

書中, 有自閉青年分享自己曾受欺淩,e.g.在厠所被人嘔打, 被人偷錢...

我仔只有三歲,未要face呢D問題。但看到好心酸。所以我不想看這種書,但又不可完全不知。

小朋友己上中學小學的家長,有無是不受欺淩的呢?可否給一些正能量?
   0    0    0    0

欺凌有好多種, 語言上, 行為上, 排擠,奇視.. 恐嚇, 打人........

正常人都會遇到上面問題, 睇你運氣

講真, 睇你讀乜野學校, 如果名校又谷又大班, 老師邊得閒理咁多野, 只是學術上功課上已忙到死

如果小班D, 人小, 老師睇得緊D, 而學校又比較接受SEN學生, 咁咪好些小, 起碼大家知乜野事.

不過, 上到中學就睇佢自己做化, 中學欺凌最痳煩, 小朋友又開始青春反叛期, 果時先係緊張時間, 所以, 在小學時家長要教佢多些人心險惡,.......呢D咁野

回覆:小學中學欺淩嚴重嗎?

我自己都好担心。

引用:剛看了一本書,叫“自閉青年在途上”。書中

原帖由 rd21gn54 於 15-01-16 發表
剛看了一本書,叫“自閉青年在途上”。

書中, 有自閉青年分享自己曾受欺淩,e.g.在厠所被人嘔打, 被人偷 ...
自閉唔懂得表達自己,或者完全冇朋友又比較難合群嘅孩子,係極容易成為別人欺凌嘅對像,呢d亦係事實,不過都要睇小朋友嚴重嘅程度。
所以響楝選小學時盡可能唔好揀d太谷,一線嘅學校,通常呢d學校對學生要求都比較高,包容度就比較低,揀小班嘅會比較好。就算已升中,家長都要多留意小朋友在校情況,主動聯絡學校社工或班主任,響背後幫助佢,並鼓勵佢結交朋友,只要能結交朋友,就冇咁容易成為被欺凌嘅對象。

回覆:小學中學欺淩嚴重嗎?

真係睇學校環境,我知既,幼稚園都有欺凌事件。多少,再加上父母既態度。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題