用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人可以分享吓升中轉去名校?? 小朋友是否適應? ...
go

有無人可以分享吓升中轉去名校?? 小朋友是否適應? [複製鏈接]

其實我小朋友已經是直資學校, 在校內經常拿獎學金, 我本想替他轉去其他名校. 不但得不到家人支持, 反而換來強烈反對.內容怕他轉去一所新學校,怕不適應成績會大倒退, 又說很多跳樓和精神有問題的個案給我聽. 我很煩惱. 我自問不想埋抺自己小朋友的能力. 我也有聆聽小朋友的心聲,只換來一聲" 我怕名校的會深和難"
   1    0    0    0

kimmy2006 發表於 15-1-16 14:19
其實我小朋友已經是直資學校, 在校內經常拿獎學金, 我本想替他轉去其他名校. 不但得不到家人支持, 反而換來 ...
點解要轉呢? 去左名校一定會勁好多? 識多好多野? 你會有面子D?

我覺得最重要你小朋友讀得開心?

silvia_ng 發表於 15-1-16 15:25
點解要轉呢? 去左名校一定會勁好多? 識多好多野? 你會有面子D?
小朋友本身唔係自動讀書果隻, 我相信名校內讀書學習氣氛會好一點吧. 朋輩影響希望會自動自覺更愛閱讀.

去睇下大池小魚个post~

kimmy2006 發表於 15-1-16 15:54
小朋友本身唔係自動讀書果隻, 我相信名校內讀書學習氣氛會好一點吧. 朋輩影響希望會自動自覺更愛閱讀.

...
名校內讀書的學習氣氛好兩極化:讀書人主要係同檯食飯,各自修行。體育人,大部分係玩,幾Hea下。

Yanamami 發表於 15-1-16 16:14
大塘小魚有機會再長大,但係前題係條魚仍然有長大既空間(即係自學能力強)。小塘大魚可能限制左大魚既成長,但係問題係有幾多條魚係可以大到個塘容納唔到(好似大家成日話SSC係B1尾,但係一樣出到狀元)。

我個小朋友升中都希望見到小學時的同學,說讀那兒都冇所謂,只要是
band 1. 怎說都和同學建立了感情,如果我間小學可直升,我都不會轉出去,個人感想而已。

你小朋友今年準備升中?想選名校中學?

不開名校名,好難答到你

王家爸爸 發表於 15-1-16 16:30
大塘小魚有機會再長大,但係前題係條魚仍然有長大既空間(即係自學能力強)。小塘大魚可能限制左大 ...
SSC 都有人話係band 2

birdmom 發表於 15-1-16 16:31
我個小朋友升中都希望見到小學時的同學,說讀那兒都冇所謂,只要是
band 1. 怎說都和同學建立了感情,如果 ...
如果名列前茅會唔會更上一層樓上band 1A 神校?不過在小朋友眼中可能兄弟情更重要,會留下讀落去

Yanamami 發表於 15-1-16 16:14
有冇link?

Yanamami  小学果边  發表於 15-1-16 20:11

引用:其實我小朋友已經是直資學校,+在校內經常拿

原帖由 kimmy2006 於 15-01-16 發表
其實我小朋友已經是直資學校, 在校內經常拿獎學金, 我本想替他轉去其他名校. 不但得不到家人支持, 反而換來 ...
但係當事人都唔想,咁,好難迫喎!、、、、係唔係有大人成日係佢面前講:D名校好多功課,又深!我反而係個囡面前講,就算你係依間小學好叻,都唔代表你一定叻過好多人,你去一間b1中學,見下世面!、、、其實無論讀邊間中學,都要考公開試(可能係外國公開試),始終都要面對競爭,点解唔俾佢知道個现實世界係点呢?

ernestchow 發表於 15-1-16 18:44
有冇link?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2978177&extra=page%3D2

ernestchow  thx  發表於 15-1-17 00:18

我認為先过小朋友过关,
如果連佢都极不願意轉,
不宜勉強!
如果佢冇所謂,可試下報!
收了,才考慮……

不過,5好以為轉了,
有同輩推動!
真的各自修行!

回覆:有無人可以分享吓升中轉去名校

我自己覺得如果小朋友是遇強愈強的性格,可試,但如果會因為成績差了可能會失去信心,可能唔適合,始終強中自有強中手。

感恩

其實名校咪又係學校一間。唔好神化名校,亦唔需要低估名校就得。不過,你兒子最尾的回應:「我怕名校的會深和難」就出賣了他的心態。名校真係乜都有可能,深、淺、難、易,你總會遇得上,可能「怕」真係會影響他在名校的態度。

回覆:有無人可以分享吓升中轉去名校

每一間學校都有讀書人和 hea 讀人,要睇,先睇自己個小朋友,同意家長所講,名校不一定係神校

kimmy2006 發表於 15-1-16 15:54

...
要留意名校(尤其神校)多數老師是講書不是教書。
CFSS & SSGC
‹ 上一主題|下一主題