用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行要轉軚?
go

自行要轉軚?

觀塘區女仔,住觀塘,兩次呈分後老師稱說屬band1(唔知幾),估係b1b-b1c,原自行想揀循中,但老師回應可進取d,普通話GPASK grade C, TOFEL Junior bronze grade(唔知遞唔遞好), 請問全港男女校,有冇其他建議?

elbar  可考慮協和  發表於 15-1-17 12:45

回覆:dorismama 的帖子

小女十分愛閱讀,選中學若成績好的一定多功課?又怕她會因此中學生活不愉快,所以好難决定

dorismama 發表於 15-1-16 13:22
觀塘區女仔,住觀塘,兩次呈分後老師稱說屬band1(唔知幾),估係b1b-b1c,原自行想揀循中,但老師回應可進 ...
Gold 一定遞,Silver 可以考慮遞,Bronze 可以唔遞,Green或以下一定唔遞。

dorismama 發表於 15-1-16 13:22
觀塘區女仔,住觀塘,兩次呈分後老師稱說屬band1(唔知幾),估係b1b-b1c,原自行想揀循中,但老師回應可進 ...
B1B可以申請比循道中學好的學校。例如,銘賢和銘基。

仲有黄笏南、旅港开平,沙田有培英……点都好过循道。

住觀塘區B1女仔,跨區過海來灣仔區真光和東區嘉諾撒都唔,一程地鐵或巴士可到。

大坑真光是不錯的考慮。觀塘區的聖潔靈是band幾?但觀塘區博灣仔區有跌band危機,小心。學校有冇話呀女在全港及本區屬band幾先?

王家爸爸  聖Cat應該係B1A  發表於 15-1-16 16:14

回覆:Mayflowers 的帖子

謝謝回覆,囡想讀男女校,文科,喜歡閱讀,希望入讀程度不錯,校風好,和功課量適中的學校

回覆:dorismama 的帖子

剛收到觀塘福建中學取錄信,1516添

引用:Quote:dorismama+發表於+15-1-16+13:22+觀

原帖由 王家爸爸 於 15-01-16 發表
B1B可以申請比循道中學好的學校。例如,銘賢和銘基。
想問油麻地循道中學是band幾?b1a-c?  謝謝

王家爸爸  1C  發表於 15-1-17 23:29

回覆:自行要轉軚?

福中是b1?

王家爸爸  yes  發表於 15-1-19 14:13

引用:剛收到觀塘福建中學取錄信,1516添 +

原帖由 dorismama 於 15-01-17 發表
剛收到觀塘福建中學取錄信,1516添
不要

循道中學 and 福中 B1C.  可試更高BAND的學校。

回覆:lovebb2 的帖子

點解?可否分享吓?