用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs SFA vs 舊油天
樓主: janelle427
go

TSL vs SFA vs 舊油天 [複製鏈接]

janelle427 發表於 15-1-16 10:52
25分中油天
我覺得油天跟得上升中係好過tsl, tsl 千幾蚊係平但都係要俾$, 留來一體一藝慳返d好過啦。

janelle427 發表於 15-1-16 10:52
25分中油天
你註冊咗TSL未? 註冊咗就等於放棄了油天.... 變成SFA vs TSL only
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:TSL vs SFA vs 舊油天

i think i will give up tsl... keep 油天 and sfa.

thanks all

引用:i+think+i+will+give+up+tsl...+keep+油天+

原帖由 janelle427 於 15-01-16 發表
i think i will give up tsl... keep 油天 and sfa.

thanks all
👍👍

janelle427 發表於 15-1-16 11:53

thanks all
你呢個CASE, 放棄TSL係明智, 但點解油天 & SFA都未決定到去邊間? 應該都考慮左好多個月架啦喎, 做下好心, 快D放位比其他人啦!

引用:Quote:原帖由+janelle427+於+15-01-16+發表

原帖由 bubuG 於 15-01-16 發表
👍👍
樓主加油
揀學校要諗清楚小朋友適合邊間,因始終6年的。明白去到要係兩間同一級數既學校抉擇時,真係好辛苦。

回覆:janelle427 的帖子

我揀油天,可以幫到妹妹又無SFA 咁谷。兩個小朋友讀一間超谷嘅學校我就頂唔住啦!

引用:我揀油天,可以幫到妹妹又無SFA+咁谷。兩個

原帖由 Isaacmommy 於 15-01-17 發表
我揀油天,可以幫到妹妹又無SFA 咁谷。兩個小朋友讀一間超谷嘅學校我就頂唔住啦!

...
Agree

回覆:miaooo 的帖子

個個都話SFA學術係超勁,但睇個升中結果我覺得不是太亮麗!其實係咪我唔識睇呢?

lauwingtai  8成幾以上band1, 其餘都band2喎   發表於 15-1-18 23:58

引用:個個都話SFA學術係超勁,但睇個升中結果我

原帖由 Queenielam88 於 15-01-17 發表
個個都話SFA學術係超勁,但睇個升中結果我覺得不是太亮麗!其實係咪我唔識睇呢?

...
應該係你唔識睇講笑,唔好介意

Queenielam88 發表於 15-1-17 11:35

...
你計漏了一樣,途中唔知有幾多位已成功轉插其他名校。

回覆:lauwingtai 的帖子

唔緊要,大家話吓笑!但我真係見到佢地分布得比較散而並非集中某幾間大校,所以有咁嘅錯覺卦!

引用:Quote:Queenielam88+發表於+15-1-17+11:35+

原帖由 熊牛不兩立 於 15-01-17 發表
你計漏了一樣,途中唔知有幾多位已成功轉插其他名校。
咁又係嘅!但如果又未去到咁超班可在初小就可自我升格,咁我有得揀就會揀油天喇!因又不用交學費,六年後又同SFA升中結果冇乜大出入!!

引用:個個都話SFA學術係超勁,但睇個升中結果我

原帖由 Queenielam88 於 15-01-17 發表

...
其實在你嚟講點樣為之係好嘅升中成績?

其實做人係咪真係咁煩惱呢?係,但有時係自尋的
三間都一線,其中一間唔洗錢,又有細妹,這邊廂不停呻驚呻苦呻小一派位搞到身心俱累,那邊廂又要SFA TSL vs XXX.
這邊廂要話教署搞到現今孩童做"功奴",那邊廂又要打算親手送孩子到街知巷聞超谷的私校!究竟想點?

學術重要,但不是成功人生的單線路,在有選擇的情況下,若因孩子受谷而就令他童年都只能與書桌為伴,最終你會發現這只會令他遠離成功之路。

toatoo  其實孩子能享受學校生活比較重要   發表於 15-3-24 13:56
toatoo  講得好!!!   發表於 15-3-24 13:53

Queenielam88 發表於 15-1-17 12:42
咁又係嘅!但如果又未去到咁超班可在初小就可自我升格,咁我有得揀就會揀油天喇!因又不用交學費,六年後又 ...
Interesting question,假設有能力在sfa 入到b1a 的學生,如在油天讀,結果會否一樣呢?

yuenkw  同意!  發表於 15-1-17 15:19

Tintin926 發表於 15-1-17 13:06
三間都一線,其中一間唔洗錢,又有細妹,這邊廂不停呻驚呻 ...
都咁係嘅,人望高處,父母怕做錯決定,可理解的。至少樓主冇魚啼,好過其他人ga la。

Tintin926  咁又係!  發表於 15-1-18 20:55

回覆:MrBeast 的帖子

好難知道結果。

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-01-17+發

原帖由 momama 於 15-01-17 發表
其實在你嚟講點樣為之係好嘅升中成績?
其實我係參考過九龍塘某私小的升中結果,所以對SFA有咁嘅感覺!可能我咁睇係比較表面卦!!死喇,實畀人笑我無知!!!

引用:其實做人係咪真係咁煩惱呢?係,但有時係自

原帖由 Tintin926 於 15-01-17 發表
三間都一線,其中一間唔洗錢,又有細妹,這邊廂不停呻驚呻 ...
所以咪咁多人壓力大囉

‹ 上一主題|下一主題