用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自己教
樓主: fwan1213
go

自己教 [複製鏈接]

回覆:自己教

今年將中文外判

自問學歷高,我仲係 F.5 開始幫人補習補咗1x 年,對住自己個囝,我 唔想自己咁快英年早逝

meowmi 發表於 15-2-5 08:37
今年將中文外判

自問學歷高,我仲係 F.5 開始幫人補習補咗1x 年,對住自己個囝,我 唔 ...
唔好話英年早逝咁嚴重, 未老先衰都好慘了

引用:Quote:meowmi+發表於+15-2-5+08:37+今年將

原帖由 little_yolky 於 15-02-05 發表
唔好話英年早逝咁嚴重, 未老先衰都好慘了
笑咗

引用:bobbob++10穀飯好似對降血壓無咩作用喎+++

原帖由 little_yolky 於 15-02-04 發表
bobbob  10穀飯好似對降血壓無咩作用喎   發表於 5 分鐘前
唔驚,佢陪你有個伴,洗咩驚。
so sweet

S-Kwok 發表於 15-2-5 12:08
唔驚,佢陪你有個伴,洗咩驚。
so sweet
好難食架

有時間盡量自己教啦, 唔好鬧,系難架,不過時常提醒自己語言暴力也是弱代的一種,留得親子關系在,不怕教唔識!

引用:我始終都係呢句,依家小學的內容變得不必要

原帖由 torunpoland 於 15-01-23 發表
我始終都係呢句,依家小學的內容變得不必要地深。孩子吸收到,恭喜,因為孩子精巧聰明。但正常人係唔係太吸 ...
學生係受害者

little_yolky 發表於 15-1-15 15:26
最大既問題係你小朋友有幾醒。

當你係性急既家長, 教極都唔明(當年, 可能你唔駛教已經明), 你就會好火點解 ...
Exactly true!

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-2-5+12:08+唔驚,

原帖由 little_yolky 於 15-02-05 發表
好難食架
你真系好搅笑, 睇在你D post 真系笑左

回覆:自己教

呢個post令我好感觸 因為我都係教仔讀書教到自己怕 我本身大學畢業,冇諗住小學野會搞唔掂,原來最難搞唔係知識而係個仔唔聽你話

引用:呢個post令我好感觸++因為我都係教仔讀書教

原帖由 daegeseage 於 15-04-12 發表
呢個post令我好感觸  因為我都係教仔讀書教到自己怕  我本身大學畢業,冇諗住小學野會搞 ...
識唔識教小朋友同學歷無一定關係,同愛心,忍耐。方法比較有關!
我仔練跑,其實我可以揀去跟一位港隊教練學,但我選擇一位普通教練,因為嗰位教緊我仔嘅普通教練,比較識教年紀細嘅小朋友!咁已經足夠!

引用:我係ftm,+學歷吾錯,+自己教Trinity+Gese+&+

原帖由 fwan1213 於 15-01-15 發表
我係ftm, 學歷吾錯, 自己教Trinity Gese & Cambridge Exam 一定是無問題的, 但每次諗起要為呢d學習去癆氣,  ...
我啲仔冇考過呢啲學術exam,但我教佢地朗誦同樂理試,都會勞氣,但最終佢地都是學到的,我反而覺得最大問題係如果我教,佢地冇左'夠鐘上堂'的概念,叫佢地背誦材,佢地會問點解

fwan1213 發表於 15-1-15 15:00
我係ftm, 學歷吾錯, 自己教Trinity Gese & Cambridge Exam 一定是無問題的, 但每次諗起要為呢d學習去癆氣,  ...

解決方法會不會是減少不必要的校外考試,減少親子摩擦?

‹ 上一主題|下一主題