用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天同SFA(有龍細佬)大家會點揀?
樓主: mamacare123
go

新油天同SFA(有龍細佬)大家會點揀? [複製鏈接]

回覆 sundae525 的帖子

學校設施一定係新校較好。

但講派位其實兩校差唔多。

sundae525  我係答樓主選新油天.  發表於 15-1-19 09:23
sundae525  我無話新油天派位好D. 我係答樓   發表於 15-1-19 09:23

引用:小兒是一個學術型和受谷的。 +

原帖由 mamacare123 於 15-01-15 發表
小兒是一個學術型和受谷的。
新油天好少功課。朋友仔1至2年班都較少功課。因我間中會叫佢 whatsapp手册我睇。而且今年小一第一次考試唔計分,比學生適應一下。所以我真係唔覺谷。

SFA應好多功課。興趣班識有個女仔做到11:30pm。(但放學有午睡)後來 p3了德望,少了功課。9:30pm 可完成。(都有午睡)

引用:Quote:原帖由+mamacare123+於+15-01-15+發

原帖由 Olympian 於 15-01-17 發表
新油天好少功課。朋友仔1至2年班都較少功課。因我間中會叫佢 whatsapp手册我睇。而且今年小一第一次考試唔 ...
朋友說新油天小一功課量按年下降,請問有家長 confirm嗎?

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-01-17+發表新

原帖由 erniewellie 於 15-01-17 發表
朋友說新油天小一功課量按年下降,請問有家長 confirm嗎?
已經好少,我想不能再少了吧!比起我區舊大角咀天主教手册內的家課,真是天淵之別。(都有朋友whatsapp 過比我)。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Olympian 發表於 15-1-17 16:10
新油天好少功課。朋友仔1至2年班都較少功課。因我間中會叫佢 whatsapp手册我睇。而且今年小一第一次考試唔 ...
個女仔應該係舊校長年代現任校長上任後明顯減咗workload,減到部份家長有微言!甚至轉走!

Olympian  多又話多,少又話少......   發表於 15-1-17 22:26
恐龍家

回覆:新油天同SFA(有龍細佬)大家會點揀?

唔好意思,SFA是哪間?

小曳人  聖方濟各英文小學  發表於 15-1-18 15:47

引用:Quote:原帖由+mamacare123+於+15-01-15+發

原帖由 Olympian 於 15-01-17 發表
少功課仍可保持派位質素嗎?

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-01-17+發表新

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-01-17 發表
少功課仍可保持派位質素嗎?
新油天小三開始谷!小一二適應期!

有細佬我選新油又,而且中學網油天好過sfa ,如果for男仔。

引用:有細佬我選新油又,而且中學網油天好過sfa+

原帖由 活C人 於 15-01-18 發表
有細佬我選新油又,而且中學網油天好過sfa ,如果for男仔。
Agree

有細佬,揀油天好啲。

回覆 tsangnamnam 的帖子

當年我地也放棄聖心私小……

2015/9 細佬也加入油天大家庭……

如果當初不是咁決定……今天……(不敢想像)..

其實做人係咪真係咁煩惱呢?係,但有時係自尋的
二間都一線,其中一間唔洗錢,又有細佬,這邊廂不停呻驚呻苦呻小一派位搞到身心俱累,那邊廂又要SFA vs XXX.
這邊廂要話教署搞到現今孩童做"功奴",那邊廂又要打算親手送孩子到街知巷聞超谷的私校!究竟想點?

學術重要,但不是成功人生的單線路,在有選擇的情況下,若因孩子受谷而就令他童年都只能與書桌為伴,最終你會發現這只會令他遠離成功之路。

venus321    發表於 15-1-18 21:48

引用:其實做人係咪真係咁煩惱呢?係,但有時係自

原帖由 Tintin926 於 15-01-18 發表
其實做人係咪真係咁煩惱呢?係,但有時係自尋的
二間都一線,其中一間唔洗錢,又有細佬,這邊廂不停呻驚呻 ...
唔係我只係想參考下大家過來人的寶貴經驗,如果我唔提供小兒是怎樣的男孩(學術型、受谷、有個不知是否受谷的龍弟!)咁大家又點比竟見我呢?不喜匆插!謝謝!本人不是喜歡哂命的人!

大家好,小兒在SFA畢業,今年升上中學。我自己甚小在BK發言,但得益BK家長的資訊,令我對小兒升中的情況,可以加深認識及了解。對於SFA,我可作出小小註釋,方便BK家長參考。

(1) SFA升band 1 比律,確高於平均水平,可參考小學升中派位結果。
(2) SFA位於深水埗,對男同學而言,沒有佔優之處。但大部份男同學,已於自行收生階段,被band 1學校取錄。
(3) 就算最後派位成績,不是理想學校,部份男同學也能叩門入band 1學校。

每一間小學,也有自己的特色,新油天也是一間好學校,相信樓主選擇其中一間就讀,也不會感到後悔。

引用:大家好,小兒在SFA畢業,今年升上中學。我

原帖由 Cloudoom 於 15-01-18 發表
大家好,小兒在SFA畢業,今年升上中學。我自己甚小在BK發言,但得益BK家長的資訊,令我對小兒升中的情況, ...
非常同意cloudoom,兩間都係很好的地區名校。我係新油天家長,細仔今年小六,呢段時間忙於升中,如果樓主有細佬,我校真係5使幾年后再煩考小學,當年我就幸運,因為考學校過程真係幾痛苦。升中好似係好遠既事,但油尖旺有2間名男校中學揀,比較著數,不過我覺得近5近屋企、學費、受谷(我校中英數無讀深一至半級)等等都要考慮,不妨先考SFA,收後再諗

引用:大家好,小兒在SFA畢業,今年升上中學。我

原帖由 Cloudoom 於 15-01-18 發表
大家好,小兒在SFA畢業,今年升上中學。我自己甚小在BK發言,但得益BK家長的資訊,令我對小兒升中的情況, ...
多謝哂你的寶貴意見!SFA是英文小學而新油天是中文小學,唔清楚英文語景會否有很大差別?不過我估計中文小學都可以出去補英文,相信問題不太! 請更正如果不對!

引用:Quote:原帖由+Cloudoom+於+15-01-18+發表大

原帖由 autoto 於 15-01-19 發表
非常同意cloudoom,兩間都係很好的地區名校。我係新油天家長,細仔今年小六,呢段時間忙於升中,如果樓主有 ...
已經有SFA和新油天offer了!正考慮中!

引用:Quote:原帖由+Cloudoom+於+15-01-18+發表大

原帖由 mamacare123 於 15-01-19 發表
多謝哂你的寶貴意見!SFA是英文小學而新油天是中文小學,唔清楚英文語景會否有很大差別?不過我估計中文小 ...
st paul co ed都是中文小學。但又無人會擔心英文問題。

Tintin926    發表於 15-1-19 01:09

熊牛不兩立 發表於 15-1-19 00:51
st paul co ed都是中文小學。但又無人會擔心英文問題。
󰀃油天同sfa都係無中學,如家長目標係一線甚至神級英中,考慮返讀英小銜接好d都合理。

St paul coed自己有中學back up, 點同計法。 就算未到神級,一線如培正英華,有自己中學既d人都一於好少理中小定英小,就算中中都無問題,最緊校譽好入U率高

‹ 上一主題|下一主題