用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國樓市
樓主: moviemovie
go

英國樓市   [複製鏈接]

回覆:英國樓市

想法太好,父母,自己,子女各—間,現舊樓香港三百萬買少見少,如—家人要一千萬都不可能不過見有,朋友老公買了一間給父母,但佢老婆唔開心,因同-座,父母果間高D,座向好D,便日日。。。最後大家要冷靜吓

我都係隔山買牛, 買樓花, 由收樓到裝修後再出租都係由地產管理幫手; 我買apartment, 係倫敦市zone 2, 租金回報唔錯, 現在層樓都升咗值。如買樓出租, 當年地產建議我買一房單位, 呢類單位比較受歡迎。

但係我就唔係好明, 有網友話非英國居民的租金收入係唔駛交稅? 我問我英國個會計師係要, 而我亦交咗幾年稅, 所以如果想買樓收租投資的話, 都係問清楚好。

demio 發表於 15-2-11 10:44
我都係隔山買牛, 買樓花, 由收樓到裝修後再出租都係由地產管理幫手; 我買apartment, 係倫敦市zone 2, 租金 ...

非居民業主都要交稅,有地產管理,應係收左租扣完抽佣等後的淨收入,再計20%作稅金,餘數先會過數給你,對嗎?

唔駛交係如賣屋時的資產增值稅,不過呢個都就改例。

回覆 samkee 的帖子

我明白啦! 我有同稅局申請 receive rental income without deduction of UK tax, 所以地產管理係將租金扣除支出後就直接入我戶口, 無扣我20%稅。

係報稅時可以扣除某部開支, 咁實際係唔駛交足20%稅。

demio 發表於 15-2-11 14:34

我明白啦! 我有同稅局申請 receive rental income without deduction of UK tax, 所以 ...

明白, 原來你申請左唔駛即時扣.
不過以我做功課所知, 查實都係要交20%, 你申請唔駛即時扣稅, 係每年報稅, 咁一年咁計扣左可扣稅開支, 你唔係居民無免稅額, 之後都係按淨收入的20%付稅

如果係每次收租付稅, 咁就由管理公司或租客幫你計, 如是次有可扣稅款項, 就扣晒按淨收入付20%稅金咁.

如果只係少量物業, 咁由管理公司扣埋稅應較好,  不過多物業又想每年先計, 就好似你咁申請豁免, 但就要每年自己報稅, 但人在外國應無乜可能, 要就找會計師做, 咁又駛一筆. 當然如果持有人係UK居民, 咁就有免稅額就唔同做法.

路過一問, 高手解釋想教路 英國樓市“高燒”不退 2/3年輕人靠父母才買得起房,現是買樓好時機?不是等像97時大跌才買? 2015年4月1日起,外國人在英國擁有的房產出售時的增值部分需要交稅??

回覆 demio 的帖子

你買一房要幾多錢?系幾時買的?經AGENT嗎?

買樓投資出租,最好安排按揭,因為所有利息開支完全可以扣稅,於是賸下要交的稅唔會太多,你最好搵合適的會計傾下,佢地收費唔高,但幫你節省的稅仲多。

demio  對! 重有傢俱折舊!  發表於 15-2-11 17:57

回覆 skIII 的帖子

你意思系俾現今總唔着數?

我之前個agent說拿BNO護照的都有免稅額,跟英國居民一樣的免稅額~

有錯請更正
Hello everybody~~!

VB04 發表於 15-2-11 17:07
我之前個agent說拿BNO護照的都有免稅額,跟英國居民一樣的免稅額~

有錯請更正

這個之前也問過人, 以我所理解, 就算係英藉, 不在UK 住, 都無免稅額.
佢係計你係咪resident, 即在UK 居住.

有錯也請指正, 實在太複雜

samkee 發表於 15-2-11 17:26
這個之前也問過人, 以我所理解, 就算係英藉, 不在UK 住, 都無免稅額.
佢係計你係咪resident, 即在UK 居住. ...

如你有英國護照 (BNO唔計), 你不在英國住都可以有個人免稅額。

Sheep006 發表於 15-2-11 16:44

你買一房要幾多錢?系幾時買的?經AGENT嗎?

我買咗都有6年, 當時唔駛30萬鎊, 一房加一車位。係經係香港的一間國際地產代理買(佢地成日係中環文華有展銷會)。

VB04 發表於 15-2-11 17:07

有錯請更正
BNO 不等同英國居民ga

demio 發表於 15-2-11 17:59
如你有英國護照 (BNO唔計), 你不在英國住都可以有個人免稅額。

感謝, 再查下資料, 有英國護照就算係non-resident都有個人免稅額.
可能搞亂左另一情況. 謝謝指正.

咁你系唔系英籍?

邊區呢?收租?

Sheep006 發表於 15-2-10 23:13
回覆 noel2010 的帖子

你啲樓系幾年前買嫁?Liverpool 房幾多錢?車位又幾多?HK啲車位依家都唔平。
我只是2014聖誕才買,由於我不是英國地産代理,故不知各地區情況。而且單位用途各人有各人需要。我工作及讀UK & HK 法律及稅務,老公又是合同高手,所以沒有你們以上煩惱吧。英國物業不是居住所地方,我可當渡假屋,出租又得,不會因為呀仔可住而選該區大學,又不是炒賣,不做按揭。只要買在該區市中心較有保障。如果移民去住,或住上數年,投資大,這就不同呢!

Sheep006 發表於 15-2-11 19:06

咁你系唔系英籍?

我唔係英籍,層樓係倫敦,買黎收租。
‹ 上一主題|下一主題