用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

醒目開學勳章

torunpoland  怎一個操字了得?  發表於 15-1-16 11:25

回覆:操卷班 有用嗎?

回覆:coco_cocopig 的帖子

操卷同專科班有什麼分別

係每間學校都有指定的操卷班,如果你要返操卷班就要問吓自己學校d家長。

dsedse    發表於 15-1-15 09:42

專科班唔一定係操卷, 操卷應該係做考試卷, 而專科班係做練習

好的操卷班是past paper,但只合小一至小四,小五小六考試卷即塲收番,自己買練習可能太淺/太深,私人補習ok

醒目開學勳章

經營多年的補習社會將學生D 測驗/考試卷COPY 晒. D 所謂操卷班, 就將E D 卷俾學生做. 所以要揾D, 有多年補過同校舊生的補習社.

有無用, 要睇吓你的期望係咩, 但E D 班應該可以多多少少改善答題技巧.

引用:經營多年的補習社會將學生D+測驗/考試卷COP

原帖由 PY-Sing 於 15-01-15 發表
經營多年的補習社會將學生D 測驗/考試卷COPY 晒. D 所謂操卷班, 就將E D 卷俾學生做. 所以要揾D, 有多年補 ...
同意,多做該校卷唔多唔少必定有用的。

引用:操卷班+有用嗎? 坊間太多補習社都有提供+

原帖由 conniecheung 於 15-01-14 發表
操卷班 有用嗎?
坊間太多補習社都有提供 所謂~操卷班,想知邊間好唔好, 係唔係要逐間試?但感覺上太浪費 ...
幾年級?

我覺得是睇小朋友,如果小朋友大意又不是不懂,操來都無乜用。如果小朋友連基本學校教的也不懂,咁該教到佢明白為止。

不過我女只是小二,之後係如何我都唔知。今個term考試未出result, 我都想知佢handle得如何。

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 15-1-16 09:32
我覺得是睇小朋友,如果小朋友大意又不是不懂,操來都無乜用。如果小朋友連基本學校教的也不懂,咁該教到佢 ...
朋友教我, 不要太在意小朋友的考試/測驗上的careless/ silly mistakes, 因為大部份小朋友都實會make E D mistakes, 就算是大家D 分數拉平囉. 無謂為E D 少少分數大動肝火, 影響母子/女感情.

回覆 PY-Sing 的帖子

我真係會丙佢,因為佢考試唔温書,咁我都要有借口可以丙佢等佢知乜叫學習態度。我不是要佢拿滿分,如果係要100分便同佢一齊温書,不過我同佢温我都不認為佢可以拿100分。

簽名被屏蔽