用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幫韓國朋友Apply學劵問題....
go

幫韓國朋友Apply學劵問題.... [複製鏈接]

我有個韓國朋友, 來香港工作多年, 有香港ID card, 他有個女先2011年出世今年會來香港,
媽咪都係韓國人...
想問各位JM知唔知我朋友合唔合資格申請學劵計畫
   0    0    0    0

佢小朋友係咪香港人?佢張係身分證係咪永久香港居民果隻?

回覆 hedhed 的帖子

小朋友唔係呀, 未有HK ID card

回覆:幫韓國朋友Apply學劵問題....

是香港居民,擁有香港居留權、入境權或不附帶任何逗留條件(逗留期限除外)的有效香港居留許可

回覆 sheepyland 的帖子

有工作VISA算唔算呀?

引用:回覆+sheepyland+的帖子 有工作VISA算唔算

原帖由 Cherry334 於 15-01-13 發表
回覆 sheepyland 的帖子

有工作VISA算唔算呀?
梗係唔算啦!你話來港打工嘅外傭都拎working visa, 咁佢地小朋友有冇學劵吖?

上教育署網頁搵下就有,主要係申請人(即學童)既資格。如果父母係working visa,但學童擁有香港永久居民身份,都一樣可以。
所以,雙非b未搶緊香港人既資源

2015/16學年學券計劃的申請資格
3.1         申請學童必須
          (a)        

是香港居 民,擁有香港居留權、入境權或不附帶任何逗留條件(逗留期限除外)的有效香港居留許可;及
          (b)        

於2012年12月31日或之前出生,並將會在2015/16學年就讀幼稚園。學童若在2013年1月1日或之後出生,則不合乎資格申請2015/16年度學券計劃。

3.2        
學童若只持旅行簽證、雙程通行證或學生簽證來港,均不合乎資格申請參加學券計劃。

3.3        
所有領取綜合社會保障援助,並能符合上述 3.1 段條件和未持有學券的學童,須與其他學前兒童一樣,申請參加學券計劃,以獲取學券的學費資助。

3.4        
學童若能符合資格申請學券,便可獲發學券。申請人只要在學童入讀學券計劃下本地非牟利幼稚園時,向幼稚園遞交學券,學童便可獲學券的學費資助。若學券的資助不足以支付學童幼稚園的學費全數,而申請人家庭有經濟需要,申請人可另外再為申請學童申請2015/16學年的幼稚園及幼兒中心學費減免,惟須遵照幼稚園及幼兒中心學費減免計劃的條款。「幼稚園及幼兒中心學費減免計劃(2015/16)」申請表預計將於2015年7月左右派發,當申請表格可公開索取時,學資處會立即分發申請表給幼稚園及幼兒中心,並同時會在學資處網頁上載申請表格、公布申請方法和計劃的詳情。

回覆 hedhed 的帖子

明白啦!謝JM^^

回覆 idkuromi 的帖子

好~我上去詳細咁睇下...THZ~~

回覆:幫韓國朋友Apply學劵問題....

小朋友識廣東話or 普通話嗎?如果唔識就只能揾國際幼稚園了,就算揾到學卷幼稚園肯交全費,小朋友都唔識老師同學溝通啦。

‹ 上一主題|下一主題