用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:想考直資私小
樓主: sakbbjaijai
go

請教:想考直資私小 [複製鏈接]

回覆:請教:想考直資私小

我朋友個仔讀LH, 今年已考入男拔,英華3rd in。他班有兩個入了男拔。其他同學也有很多offer。LH學術教得好好,學校又有面試班,又有家長分享會,配套一流。

SC certainly helps but quite academic. I saw some P1 worksheets, which are not easy at all.

thanks all,  i m surprised that no one support HKPS

我兩個囡囡都是SC的用家,見她們返學返得開心,大部份老師都很關心小朋友,能留意到小朋友一些特質或缺點,例如大囡K1老師留意到她有傾向用左手握筆,所以寫便條給我問想她用左手或右手寫字!我覺得老師很細心!

在面試方面,K2下學期(3月左右),會有升小一分享會,請來前輩家長分享如何準備小一面試、他們當年為小朋友製作的portfolio、小朋友小一生活等,而學校也會給家長一些升小一的數據資料及簡單介紹K2下學期,暑假期間(另外申請)及K3上學期學校會給小朋友一些面試的訓練!

我兩位小朋友沒有參加外面的interview班,只靠SC的training, 戰績雖然不是非常出色,只得一間直資offer(大囡:考四間中一間,細囡:今年考五間中一間),但那間已是我們心中的best of the best, 我們好滿意的了!

學校名氣大,當然有其原因的,老師和家長的配合和努力是不容忽視的!

努力啦

引用:thanks+all,++i+m+surprised+that+no+one+s

SC近年都加强左中文(虽然仲係KV最强),比我女既年代深左。

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-01-14+發

原帖由 naughtybj 於 15-01-15 發表
由於你無KV offer, 而你又提過「我覺得SC 同 HKPS 會比較適合我小朋友, 其實lee 兩間 的話, 好似HKPS 小 ...
因為hkps 太少information,  我想了解多少少唔想揀錯。。。。因為SC 都係我嘅心頭好

LH 近來辦得好好,為何放棄?

引用:LH+近來辦得好好,為何放棄? +

原帖由 BlackBird 於 15-01-15 發表
LH 近來辦得好好,為何放棄?
LH 係好好,但我比較喜歡SC 和 HKPS 的校舍,有outdoor playground 和比較大, 而且我的LH offer 是康城校, 真的不喜歡康城這個地點,空氣實在太差。。。

其實好睇家長點諗,現在考小一競爭好大,如想考入心儀小學,入讀KV, SC, LH 有優勢。如讀happy school, 小孩會開心,但當考小一時,家長就要努力幫小孩……

原來如此,咁我選SC。

選Hkps.  小畢業生,比sc 難入。sc 成绩理想除了本身質素好,人多也有關係。

邊間學校不是重點, 最重要是家庭教育, 學校是否適合小朋友 !

多數人覺得d 什麼xx幼稚園, 考小學會容易d, 但有無諗下,
里d學校一個上午的班數, 個d人海多到多過 d學卷幼稚園
上下午學生加埋幾xx培,
感覺考到的比較多唔出奇 ???!!!!

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-01-15+發表

Hkps is a happy school.The school is good at training up kids' reading and story telling skill. the school has 60 k3 students this year.  7 boys got Dbs 2nd in, one kid got co edu, and many got sfa, cky third in and also ESF.

醒目開學勳章

我識得人少,唯一一個中神校嘅讀hkps,連個讀cckg嘅都考唔到,識幾個讀sc or lh嘅都有唔少offer,但未去到神級。

Conclude, not depend on sch but the kid

多謝各位前輩寶貴的意見,講得啱,升小應該係睇小朋友自己多過讀邊間學校,我應該選擇一間我覺得可以幫到我囡囡develop 佢嘅長處同improve 佢嘅不足嘅學校,如果入左間唔適合的,就算有名氣都會一敗塗地,相反,如果間學校適合佢,就算無名氣,如果小朋友吸收得好,學得好的話,分分鐘升小成績會好過讀間有名氣嘅學校。

引用:多謝各位前輩寶貴的意見,講得啱,升小應該

‹ 上一主題|下一主題