用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基同青衣學之園,大家點揀?
go

九龍塘樂基同青衣學之園,大家點揀?

九龍塘樂基 同 青衣學之園,大家點揀?目標私小或直資。二間都係英普。謝

Both of them are good, but i will go for LH because it close to where we live.

回覆:九龍塘樂基同青衣學之園, ...

我都想知大家建議

回覆:杏而 的帖子

幾多月b呀?好叻呀

兩間都好好,睇地點邊間近就邊間啦!

兩間都有n班,英普比英粵難,你好叻, 真係好叻, 請教你地有冇返pg?

回覆:九龍塘樂基同青衣學之園,大家點揀?

I vote HKPS, 但LH 都係好學校。

I'll choose the one that is closer.

Hkps

Of cos hkps

引用:Of+cos+hkps +

原帖由 wellmax 於 15-01-13 發表
Of cos hkps
why?????

杏而 發表於 15-1-12 23:16
九龍塘樂基 同 青衣學之園,大家點揀?目標私小或直資。二間都係英普。謝

...
青衣學之園英普即是下午班,呢個是不是你的考慮因素呢?

下午班不是考慮因素。我prefer 下午班的,二間都是下午。因為女兒比較遲起床。宜家N班都係下午班哦。講近。青衣近D。但青衣校園相對細D。語境唔識比較。但樂基新校開,會否師資有變亦未知。各有所長,所以想睇下大家有冇評論。感謝。

大B呀

HKps

引用:下午班不是考慮因素。我prefer+下午班的,

原帖由 杏而 於 15-01-13 發表
下午班不是考慮因素。我prefer 下午班的,二間都是下午。因為女兒比較遲起床。宜家N班都係下午班哦。講近。 ...
聽講新校pn 生有priority k1 轉去九龍塘正校,所以我認為九龍塘正校嘅quality 一定要保持或even 提高,以作為吸引人去報讀sister schools 嘅selling point, 所以,唔洗擔心quality of the teachers.

以前好喜歡HKPS...join過Playgroup....師資幾好。

但收生?我有所保留

我識一部分學生,資質差太遠。學習進度會拖慢左。

另外,客觀d睇,校長一人睇3個campus:pods/harts/HKPS ...好老師唔係咁易請,有新校,一定分散左d資深老師。

我覺得開新校會影響師資lee 個問題,其實在任何有分校嘅學校都有機會發生,SC 兩年前開PN, 都有人擔心過, 而家咪又係勁多人想入, LH 嘅分校咪仲多,佢仲講緊會開多間MOS LH, 如果你怕好嘅老師會分散去其他學校的話,應該要報一D 得一間的, such as KV,KM, 但諗深一層,其實就算無分校,老師就一定唔會走嗎?聽講KM 老師流失率都高, 所以我認為怕老師會去其他分校呢個point,  其實唔應該納入考慮範圍,this is something which you cannot control... 我唔係偏幫任何一間,其實我都好頭痛,因為我都有LH, SC, HKPS, 仲有協恩, 而家我反而係偏向SC 同HKPS, 只因為我覺得呢兩間學校嘅教學模式比較啱我小朋友,但我認同LH 都好好,只係我個人比較prefer 學校有outdoor 同埋想活動D....希望你快D 揀到一間最適合小朋友嘅學校,睇下大家有無緣做同學

晞晞爸b  well said   發表於 15-1-14 10:44

我上年apply pn都幾鍾意九龍塘樂基
覺得佢低調得黎,好似好神......密!

但當去面試完就好反感。係我唯一一間有呢個感覺的學校。不過面試既形式與過程亦不能就話學校教學吾得。始終呢間學校幾神......密!😁