用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 做咗太空人幾多年?
樓主: Apple_Orange_T
go

做咗太空人幾多年? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-01-13+發表Fo

原帖由 hkparent 於 15-01-14 發表
If you come back Hk frequently, who will look after the business while you are in Hk?
I will have partners in UK to handle

亮燈 發表於 15-1-14 13:57
哈哈…呢點係做太空人前要諗清楚。

回覆 Ruby1219 的帖子

The world is so small

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 The+world+is+so+sm

原帖由 Sheep006 於 15-01-14 發表

The world is so small
Why?

I mean you actually met the same parent in the facebook(T1) before.

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 I+mean+you+actuall

原帖由 Sheep006 於 15-01-14 發表

I mean you actually met the same parent in the facebook(T1) before.
I c. But I don't know who she is in the fb group

shmilu_kio    發表於 15-1-15 01:10

引用:回覆+Cara2006+的帖子 我本來都唔係咁快去

原帖由 demio 於 15-01-13 發表
回覆 Cara2006 的帖子

我本來都唔係咁快去, 不過英國移民政策不斷收緊, 我老公話如果第時D仔女唔返香港,  ...
我都有諗過帶兩個小朋友過去uk 讀, 我地有EU passport, 好似可以讀 state school, 但老公要留港工作賺錢, 咁我就要一個喺英國陪小朋友,又唔知我喺UK揾唔揾到工。
你個小朋友係咪讀boarding school, state school? 除左住宅費, 驶唔駛比學費?

回覆 bkingb 的帖子

我仔現讀 boarding school,係 public school 要俾學費. 而我女就會讀 public day school先,升咗中學會讀boarding。雖然佢地可以讀 state school,但我老公 prefer 讀 public school;另讀 boarding 好處就係早d俾佢地學習獨立,而如果我要返香港都flexible,平時又可以去學校探佢地。

除咗租屋費用,重有水、電、煤、電話、internet、生活費、汽車交通等費用,同係香港住的駛費無分別。當然亦要預飛機票費用,以便老公去探你地或你地返香港探佢。

引用:回覆+bkingb+的帖子 我仔現讀+boarding+sc

原帖由 demio 於 15-01-29 發表

我仔現讀 boarding school,係 public school 要俾學費. 而我女就會讀 public day sch ...
係咪state school 冇咁好呀? 小朋友Mon ~ Fri 喺宿舍, 星期六日接回家? 介唔介意講下一年boarding school 要用多少,或PM 告诉我, 想参考下 Thank you!

回覆:做咗太空人幾多年?

state school 有宿舍很少,如ashby school 可有宿舍公立學校費用八萬起一年

除左水、電、煤、電話、internet、生活費、汽車交通等,仲有council tax費,成100鎊以上一個月,係每月最大開支。如果有車,可以減少好多交通費用,另外英國的生活費都算低,特別係食物,平過香港好多,如果識得去比較,每月總開支可以平香港1/3甚至更多。

引用:回覆+bkingb+的帖子 除左水、電、煤、電話

原帖由 skIII 於 15-01-29 發表

除左水、電、煤、電話、internet、生活費、汽車交通等,仲有council tax費,成100鎊以 ...
我一直都以為UK 生活費好贵, 如果唔計住宿嘅費用, 我加兩位小朋友過一般嘅生活, 大约要用多少? 我意思係一般普通3人家庭開支大约多少?

bkingb 發表於 15-1-30 01:59
我一直都以為UK 生活費好贵, 如果唔計住宿嘅費用, 我加兩位小朋友過一般嘅生活, 大约要用多少? 我意思係一 ...

水 = 30-50鎊
電、煤 = 冬 60-120鎊、夏30-60鎊
電話、internet=20-40鎊
電視費=12鎊
council tax = 100-140鎊 (只有一位成人可減25%)
屋租(三房)=800-1500鎊,但好睇地區,倫敦當然唔止
電油=60-100鎊,亦好睇點用
食物=150-600鎊

最貴開支是住房,但唔去倫敦,去小鎮住就可以平啲租,其次是食物,但好睇你會否精打細算,因為超市成日輪住減,例如三文魚平日30鎊一條約4KG,半價時買定一兩條切件放入冰箱,咁食物費用就可以平好多。
當然其他消費如出外食飯及其他娛樂費用,就好睇個人,但如果唔大使,英國生活費真係唔貴。

引用:+本帖最後由+skIII+於+15-1-30+17:47+編輯+

原帖由 skIII 於 15-01-30 發表
多谢回覆!
開支真係同HK差不多, 除左London, 那区比較多香港人居住, 學校又唔太差呢?
我見租屋果d话包bill, 咁係咪淨係比租同council tax 就可以, 其他水电煤由業主比?

那区比較多香港人居住真唔知,但倫敦及外圍算多,"記憶"中kent較多公校是selective,要考入學試,成績亦較好。

引用:回覆+bkingb+的帖子 那区比較多香港人居住

原帖由 skIII 於 15-01-31 發表

那区比較多香港人居住真唔知,但倫敦及外圍算多,"記憶"中kent較多公校是selective, ...
thx

skIII 發表於 15-1-29 17:29

除左水、電、煤、電話、internet、生活費、汽車交通等,仲有council tax費,成100鎊以 ...

我都唔知要俾council tax, 要成100鎊都好多下
我未正式去住,好多嘢真係要住落咗先知。

回覆 demio 的帖子

你系唔系今年過去住呢?

回覆 Sheep006 的帖子

係吖, 今年8月尾左右.

回覆:bkingb 的帖子

在Essex有個地方叫Rayleigh ,火車到Liverpool Street Station 大約45mins. 那裡有好的comprehensive school, Essex county 亦有很多好的grammar school.

Essex 屋價比Kent便宜,可以考慮

‹ 上一主題|下一主題