用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應該退學PN改返PG嗎?
樓主: mansze1019
go

應該退學PN改返PG嗎? [複製鏈接]

引用:見到阿仔喊到第4日連學校門口都唔肯入,我

原帖由 mansze1019 於 15-01-13 發表
見到阿仔喊到第4日連學校門口都唔肯入,我就真係唔知點好,今日搵過校長,佢就叫我唔好同阿仔提學校,拎玩 ...
有冇搞錯,仲叫家長唔好提學校?
其實家長應該不停同小朋友洗腦話要返學,返學好多野玩,俾心理準備小朋友。
我細囡返playgroup咪又係自己入去,好多新黎既家長見個小朋友喊左半個鐘都要求入課室,但老師都建議咁樣對小朋友仲唔好,大部分小朋友2-3堂之後咪又玩得好開心。你果間究竟係咪學校?

引用:阿仔係細b,啱啱1月開始返PN,但佢返左幾日

原帖由 mansze1019 於 15-01-12 發表
阿仔係細b,啱啱1月開始返PN,但佢返左幾日,除左我陪佢上堂嗰日,日日都喊足一個鐘(見其他小朋友喊,自己就 ...
其實細B咁早分離,是否真的有需要呢?兩歲野都未講好,真係好細個。如果覺得無聊,不如叫工人帶佢去樓下playgroup,等老人家休息下。

我地冇request陪佢上堂,在學校附近等,學校打黎叫我地接佢就立即返去。請問如果過半個鐘都未返到學校,一般情況,學校會唔會打俾家長架?因為阿仔仲病緊,我今日有會開,過左鐘先打返去,但佢地都未打俾我,請問係咪通常學校都係咁架?因為我有啲同事話我阿仔學校好似冇咩愛心,淨係為左搵錢。
我自己唔係有錢人,只係同一般媽咪一樣,希望在環境許可下俾到最適合阿仔成長既野佢。如果佢真係抗拒得好厲害,試多2星期都work out唔到,我都諗住同佢退學,問左學校就算退學,2月1號前notice 佢地就得,反正學費都要交到2月尾。唔想影響佢對返學既睇法,因為佢對啲事好似影証件相同睇醫生有陰影,成年幾都仲記得同抗拒

引用:我地冇request陪佢上堂,在學校附近等,學

原帖由 mansze1019 於 15-01-13 發表
我地冇request陪佢上堂,在學校附近等,學校打黎叫我地接佢就立即返去。請問如果過半個鐘都未返到學校,一 ...
根本成件事就錯晒。
你個仔第一次返學喊好正常,喊1-2星期都ok,同埋好多小朋友係門口喊到死咁滯,其實一入門口已唔喊,只係喊俾屋企人睇。
但學校處理得好差,佢咁處理,相信你個仔會喊超過一個月。如果我係你,我會退學,因為呢間唔係一間學校。正常學校唔會因為小朋友喊一個鐘就叫家長黎接走,亦唔會叫家長唔好同小朋友提返學。
另外如果小朋友無返學,大部份學校唔會打俾家長問,因為呢個係家長責任去通知學校。

回覆:應該退學PN改返PG嗎?

其實太細啦,剛2歲,我會選擇9月先返。

引用:Quote:原帖由+mansze1019+於+15-01-13+發表

原帖由 konew720 於 15-01-14 發表
根本成件事就錯晒。
你個仔第一次返學喊好正常,喊1-2星期都ok,同埋好多小朋友係門口喊到死咁滯,其實一入 ...
I agree.  間學校都唔識處理。

我個女當年PN大吵大鬥,除哭,不合作,故意搗亂,唔睬老師,不肯食、飲、痾,玩足老師,嬸嬸三個月,我一個投訴電話都冇收過!

老師只在每日接送時講話佢嗰日有乜新花招然後加句:「放心mummy, 我地會搞得掂!唔好鬧佢。」

佢D搗亂祥情,我三個月後家長會至知。原來佢曳到抗議食茶點,將食物同水倒到老師一身都係。

我當時超embarassed, 但那3個老師真的非常好和敬業,勁感激。個女過左聖誕真係成個乖哂,更敬爱老師。成件事我睇到老師的耐性和愛心。我更明白點解學校將那3個咁experienced 的老師放在P N 而不是K3

可能真係有D幼稚園唔想花咁多精神同時間去處理喊嘅小朋友??

回覆:應該退學PN改返PG嗎?

我嗰個開頭由返學喊到放學,我喊都有幾個星期,佢上堂試過將杯水倒哂,蘋果吐哂,又扯老師頭髮,學校都無打過比我,係我個b自己講返,而且,我都發覺,近聖誕左右,佢成個乖哂,合群左

引用:Quote:原帖由+konew720+於+15-01-14+發表根

原帖由 picture 於 15-01-19 發表
I agree.  間學校都唔識處理。

我個女當年PN大吵大鬥,除哭,不合作,故意搗亂,唔睬老師,不肯食、飲、痾 ...
請問你邊間學校,可以pm我嗎?我都覺得老師愛心比學術更重要

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-01-19+發表I+a

原帖由 964000 於 15-01-19 發表
請問你邊間學校,可以pm我嗎?我都覺得老師愛心比學術更重要
有多間分校,行IB個間。又有間关連playgroup.  我唔敢講所有老師都咁professional.  但係我當年的老師trio 真是幫我很多。

老師無經驗加無愛心係應該退學, 唔好讓小朋友有上學陰影.  我仔係細仔, N 時校長老師都好, 喊左4日就OK.  但原校上左K, 轉左校長,老師 一切唔同哂, 我仔唔鐘意返學, 有情緒, 退左學轉校不到一個星期正常返, 開心哂...依家唔會話唔返學.
‹ 上一主題|下一主題