用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校
go

學校

想知道、其實係咪間間學校都只睇重成績好學生!而中等或之後的會被label…

回覆:學校

可否具體說明情況?
若只看楼主問題,这label是不合邏輯的,因為成績好的是少數,中等及以下的是大多數,學校不可能亦沒意義去label這麼多人吧?

icecream126 發表於 15-1-11 00:46
想知道、其實係咪間間學校都只睇重成績好學生!而中等或之後的會被label…

...
我間學校無。

醒目開學勳章

icecream126 發表於 15-1-11 00:46

...
間間學校有1半學生成績係中等以下,點標籤得咁多,係都標籤啲特殊學生啦。

回覆 icecream126 的帖子

我哋都冇

我女係特殊學生,學校有支援無label,個女上學都開心

回覆:學校

我地學校…例如小朋友交齊功課!老師會寫欠話搵唔到、之後再同老師講一定交咗、佢先話有!但都要當欠!

回覆:icecream126 的帖子

就算我仔成績中上,也曾發生這樣的事情,仲試過交完功課老師話冇交,要重新再做過

呢D死貓好難啃﹗

醒目開學勳章 貢獻勳章

icecream126 發表於 15-1-20 09:09
我地學校…例如小朋友交齊功課!老師會寫欠話搵唔到、之後再同老師講一定交咗、佢先話有!但都要當欠!

...
咁樣,小朋友係咪覺得唔公平?唔開心?定係純家長覺得老師唔啱?我自己係大事化小,小事化無
欠交功課會有乜後果先?如果會欠特定次數然後見家長,仲可以話怕煩
但如果學校唔會罰,只係寫手冊....我會响老師句嘢下面加多句話當日已交,佢係要落record都無辦法,總之要話俾小朋友知:(1)爸媽信任佢 (2) 要尊重老師

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

寫下手冊都係事小!有些功課係話要計考試分、如果老師話冇都唔知點變出嚟!
同小朋友成績一般但默書就我地就覺得唔錯…老師竟然話未如理想…冇野搵黎話
上堂唔答問題扣操行分至B-
所以有咩辦法解決…定自己信任佢就夠?

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁嗰份功課係咪計考試分架?如果係,就要爭取返,如果唔係,我覺得無乜太大問題
老師覺得小朋友可以做好d,咪話未如理想囉!我有朋友個仔全班考第8,老師叫佢跟緊d功課添,個阿媽從來唔理個仔嘅功課,佢都
咪當時運高囉~

操行分。就要睇學校policy,如果班班都係咁計,無問題喎,咪叫小朋友積極d囉

話時話,小朋友幾年班?都過咗半年,出年又係其他老師教,點解要為個別老師而轉校?

可能我隻仔操行差慣,我又有心放手佢自己搞掂,我真係覺得寫下手冊無乜大不了,如果小朋友自己覺得大件事,就自己做好d本份,佢返學又唔係我返學,佢生存到唔覺得無面子嘅,我OK架!早排訓導寫手冊,寫明落咗record,我見佢知驚,訓話完咪得囉,邊個男仔未曳過?

但如果小朋友自己覺得唔開心,你了解過,覺得呢間學校無得救,咪轉囉!但緊記:無人擔保下一間學校會唔會出現同樣事情,更重要嘅係,適應問題!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

其實我都係好放手個隻…但老師都要求我樣樣跟足…
謝謝你意見

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-1-20+17:56+編輯

原帖由 小曳人 於 15-01-20 發表

咁嗰份功課係咪計考試分架?如果係,就要爭取返,如果唔係, ...
我思想好似你小二開始續漸少跟功課,成個一月夜收工直情合埋眼簽手冊。結果給班主任寫手冊要他小心檢查功課,及紀錄了一點。他已記了三點,開始知驚,自此他好小心續項功課tick. 老師寫一次,好過我哦一年

小曳人  Good! 係時候放手喇!  發表於 15-1-21 09:56