用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
go

delete

delete

我唔覺得男仔同奧數叻有關系,女仔奧數都可以叻嘅。

YDLFATHER    發表於 15-2-7 02:02

奧數叻不但沒分男女,奧數叻亦不等同數學叻!不過,林護唔止考你奧數,還會考你數學,就算冇奧數底,影響我又唔覺好大,你可以在中文、英文這部份搶分。反為小心嗰個爭住講野的小組討論和第二輪的面試,到時個個都係經篩選出來,大家都有返咁上下!

我覺得奧數只係一個訊息,話比你聽林護不像其他傳統名校那麼不著邊際,都唔知要點先得。你有奧數底子,成績好的同學,自然機會係比別人高。

YDLFATHER  明白, 明白, 原來如此   發表於 15-1-11 10:39

YDLFATHER 發表於 15-1-10 21:39
听說是給男生些機會?還是測試小朋友IQ?

會否因爲林護有精數班,擺明車馬注重數學?

自行派位不是不准考筆試的嗎?

YDLFATHER    發表於 15-2-7 02:03
王家爸爸  心算  發表於 15-1-11 15:10

Unclejt 發表於 15-1-11 03:15
自行派位不是不准考筆試的嗎?
聽過另一間考奧數面試的中學的開放日,她們會有三條奧數考同學數,第一條係easy , 第二條一般深,第三條超難,全部不是筆試,只用口頭答問題。

birdmom  請問邊間?  發表於 15-1-11 15:02

引用:奧數叻不但沒分男女,奧數叻亦不等同數學叻

原帖由 goodenough 於 15-01-11 發表
奧數叻不但沒分男女,奧數叻亦不等同數學叻!不過,林護唔止考你奧數,還會考你數學,就算冇奧數底,影響我 ...
對!F1 已經好重數、理!

引用:Quote:YDLFATHER+發表於+15-1-10+21:39+听

原帖由 hoihoima 於 15-01-11 發表
會否因爲林護有精數班,擺明居馬注重數學?
F1 如玩開奧數可入數學精研班!

如果沒學過奧數的小朋友去面試豈不吃虧啦!?

引用:如果沒學過奧數的小朋友去面試乞不吃虧啦!

原帖由 YDLFATHER 於 15-01-11 發表
如果沒學過奧數的小朋友去面試乞不吃虧啦!
未必!如英文好加Group discussion 表現優異都有機會㗎!

K.K.K. 發表於 15-1-10 23:31
我唔覺得男仔同奧數叻有關系,女仔奧數都可以叻嘅。
雖然說奧數叻不分男女,但是從奧數參賽和得獎結果看,確實男生遠遠多於女生。
我認為原因有兩個:第一,男孩子對數學有較大的興趣。第二,奧數跟一般數學不同,更需要邏輯思維,大多數男孩子的思維模式與多數不同女孩子的思維方式不同,男孩子的思維模式相對比較定量 (Quantitative),而女孩子的思維模式相對比較定性 (Qualitative)。

黃巴士  AGREE  發表於 15-1-11 17:40
Anniemun  Agree  發表於 15-1-11 15:24

goodenough 發表於 15-1-11 00:19
奧數叻不但沒分男女,奧數叻亦不等同數學叻!不過,林護唔止考你奧數,還會考你數學,就算冇奧數底,影響我 ...
公平地說,實際情況是,數學叻不等同奧數叻,但奧數叻一定數學叻!
這類似於,數學叻不等同M1/ M2叻,但M1/ M2叻一定數學叻!
也類似於,英文叻不等同英國文學叻,但英國文學叻一定英文叻!

原因不一定是奧數對數學有幫助,只是奧數是建基於數學之上,沒有良好的數學基礎,根本做不成奧數的問題。
這類似於,沒有良好的英文基礎,根本讀不成英國文學。

wonglily    發表於 15-1-11 20:21
黃巴士  AGREE  發表於 15-1-11 17:41

birdmom  請問邊間?  發表於 19 分鐘前

聖言

YDLFATHER 發表於 15-1-11 13:33
如果沒學過奧數的小朋友去面試乞不吃虧啦!
如果數學成績好,其實不一定要奧數。奧數只能證明你數學好的證據,學校看中的不是奧數本身,而是奧數背後所代表的數學基礎能力。

回覆:林護面試為何要考奧數?

很多中學,尤其是所謂神級直資,面試都考奥數。但没有純粹因為答啱哂d奧數而收你。總之,盡力而為吧,識就識,唔識都係咁。

引用:很多中學,尤其是所謂神級直資,面試都考奥

原帖由 mamamui 於 15-01-11 發表
很多中學,尤其是所謂神級直資,面試都考奥數。但没有純粹因為答啱哂d奧數而收你。總之,盡力而為吧,識就 ...
現就讀九龍塘某私小,約自行唔揀九龍城區中學而選近家的聖言會否有點傻?

回覆:Queenielam88 的帖子

自行不論地區,如果心儀聖言,自行自然要選了。

引用:自行不論地區,如果心儀聖言,自行自然要選

原帖由 mamamui 於 15-01-11 發表
自行不論地區,如果心儀聖言,自行自然要選了。
我都明!但又諗小學六年要出到九龍塘返學都係愛佢個網,如又揀番近家的中學咁呢六年又要交學費又要咁早起身返學,自己會覺得好似好冇謂咁!咁如果聖言(佢老豆母校)同黃芴南,旅港,華英比較,你地會點揀呀?

Queenielam88 發表於 15-1-11 17:29
我都明!但又諗小學六年要出到九龍塘返學都係愛佢個網,如又揀番近家的中學咁呢六年又要交學費又要咁早起身 ...
現在幾年級? 唔同長處和成績都要考慮來配對的。

回覆:Anniemun 的帖子

其實佢而家先係小三,數學比較好,在沒有訓練下都有參加華夏盃奧數比賽,都有獎狀攞,所以想揀間重數理的中學!校內成績都算中上咁,但應該要開始凶下佢等佢唔使懶懶閒咁喇!!