用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華生要幾自律?九華有幾自由?
go

九華生要幾自律?九華有幾自由?

我仔小學係傳統學校,嚴教,多功課多評估,欠交要寫手冊,成績唔達標又要留堂重考,加上我在家都係管得緊,所以仔想懶都唔得。但我覺得佢本身唔係太自律,你唔叫,佢一定唔會主動讀書,但叫親,佢都肯即刻收野然後認真讀。我覺得佢唔可以靠自己自律,但在受督促下能完成任務。

九華會督促學生嗎?還是真如外間所講hea教?測驗多嗎?佢升中後,我覺得應該交返個波佢自己管理學習既事,我打算全面放手讀書既野,只怕我又放手,學校又唔管,咁就累死佢。

到底九華有幾hea?
幾自律既學生先啱讀?
家長放手又是否可以呢?我地到底適合嗎?我本身buy自由的,但唔知仔真的是否可以在過程中學懂自律,還是害了他。
真的求救,求理智中肯意見
謝謝!

引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+15-1-10+10:10+編

原帖由 mrsjacky 於 15-01-10 發表

我仔小學係傳統學校,嚴教,多功課多評估,欠交要寫手冊, ...
我情況跟你差不多,
仍在煩惱中

我去過好幾間中學簡介會,其中一間有家長問:功課多唔多。校長回應:功課多唔多都要自律,要自主溫習係好基本。一到小五六,我最多都係協助我囝囝安排一啲活動時間改動就考試,讀書主要靠佢自己。長遠計,應而家開始要小朋友自律,到中學係另一回事,經常會有quiz,自己平時要準備。我諗間間都一樣,要自律。

我捻九華唔啱你仔,伊中會啱D,習慣比人管唔會有自覺性㗎!

既然樓主用得個「hea」字來形容九華,我想你對學校已有個既定的
看法。。。正所謂勉強無幸福,為免錯配,希望你還是高抬貴手,另謀
心目中更理想的學校吧!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

一般中學好少欠交寫手冊。12 歲仔都要開始學自律,唔通大學交paper 都要媽咪提?

回覆:九華生要幾自律?九華有幾自由?

樓主,我記得之前有人分享過,九華係會叫成績差的同學放學補習,compulsory  and free 的,學校老師教,你search下。也有功課,projects同Quiz.

一係你去中學交流到問下d家長。

我本人覺得人生不是只為了成績的,我幫我囡囡選中學都係不是只讀書,係幫我小朋友訓練自立和自信。

加油。

今日好似係九華open day, 開放比public, 不如帶囝囝去望下,同d華仁仔傾下計了解下學校,好過聽街外人講

austism 發表於 15-1-10 14:09

今日好似係九華open day, 開放比public, 不如帶囝囝去望下,同d華仁仔傾下計了解下學校,好過聽街外人講

呢兩日都係。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:austism+發表於+15-1-10+14:09+今日

原帖由 奥脫福 於 15-01-10 發表
呢兩日都係。
請問知唔知開放日會有咩節目?

絕對認同無論升讀任何中學,自律都係一個重要因素,但這種自律,有人細細個就識諗,但我家隻小學雞可能要借助外在一d壓力先能磨練出來。我只係想清楚九華對我地係助力定阻力。

austism 發表於 15-1-10 14:06
樓主,我記得之前有人分享過,九華係會叫成績差的同學放學補習,compulsory  and free 的,學校老師教,你s ...

同意,我都係咁諗,成績重要,但培養學習能力同樣重要。所以先要揀適合自己既學校,壓力過火就燒燶,火力唔夠又唔成形。九華熔爐100度,也要看想鑄鐵還是金,所謂知己知彼,我只想找對百樂。

奥脫福 發表於 15-1-10 13:27
既然樓主用得個「hea」字來形容九華,我想你對學校已有個既定的
看法。。。正所謂勉強無幸福,為免錯配 ...

要高抬貴手的,是你吧!
我是真心求意見,不hea就告訴我不hea,讓我安心,我比你更想她不hea!defensive不能為學校澄清。

其實你都咁諗, 不如你選同區其他同級學校如伊中算了。

樓主應要想下,你buy 九華乜野?buy 佢free?  如果係,就唔應該有hesitate 的。buy 佢其他野的話,就冇得好講了。

我比較喜歡從正面去睇。學校hea就係訓練同學的自學能力。學校越hea,同學的自學能力越高。從反面去睇,學校越勤力,你估學校就會出狀元,係就band 3都大把同學入U。

掉轉,如果我係學校,都會問一問你地hea唔hea。收晒SPxx,和皇x 自行d 同學返黎你話幾好。

引用:樓主應要想下,你buy+九華乜野?buy+佢free

原帖由 silvia_ng 於 15-01-10 發表
樓主應要想下,你buy 九華乜野?buy 佢free?  如果係,就唔應該有hesitate 的。buy 佢其他野的話,就冇得好 ...
自行時,情況係你揀人,人揀你。你驚人hea,學校同樣會驚你hea。其實係去到邊間都要自己積極。你自己積極,那怕學校hea,hea嘅同學,大抽獎摶入來的已經唔少,自行應該冇乜機會!

引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+15-1-10+16:57+編

原帖由 mrsjacky 於 15-01-10 發表
九華生係好 independent, 大部份activities 係學生做攪手,老師冇involved, 我係明愛萬物會見到,我都同同學傾過計,佢地話老師比好大自由度佢地創作。

我想小朋友成長中,不是呆滯地,而係生動地,有創意和有熱誠咁成長。

但如果你concern 小朋友讀書方面,但令公子不是自律型,咁選其他學校吧!!選間唔好令小朋友和自己後悔的中學。

請問是否頭全級10名先有機會見?

Anson 返學喇!

今年自行揀300個in, 自己衡量下機會率