用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望second in
樓主: wsg1015
go

德望second in [複製鏈接]

回覆:MamaTak 的帖子

應該係,老師冇提到上網睇result

回覆 rabbit0430 的帖子

Thanks

請問德望係唔係雙班主任? 有無net長駐班房? 係咪只係英粵, 無英普班呀?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+pinkyyip+於+15-01-16+發表因

原帖由 zoezebra 於 15-01-16 發表
我識幾個德幼嘅妹妹都係文静型。。。
係,超文靜,好乖,我囡落會所游水,個女你係k2..極乖又識take care小朋友。

次次都好乖。

後來先知佢係讀德望幼稚園。

引用:請問德望係唔係雙班主任?+有無net長駐班房?

原帖由 妹豬妹妹媽 於 15-02-03 發表
請問德望係唔係雙班主任? 有無net長駐班房? 係咪只係英粵, 無英普班呀?
K1每班有3位老師長註,正副班主任及助教。上午班是做正班主任,下午班時則做副班主任。沒有英普班,有net教英文及音樂。

回覆:德望second in

請問每日net 教英文的時間幾長?

如果有英普班offer 係手, 而德望又收, 會否放棄英普的offer? 我覺得小朋友打好語文基礎很重要, 但半龍校, 又可為升小有個保障。大家有乜意見?

反而我冇特別選英普班,個人覺得打好母語及英語基礎已很足夠,等佢大d, 先再學普通話。如有GH offer, 我都頭痛會不會放棄手上offer.

引用:+本帖最後由+妹豬妹妹媽+於+15-2-3+23:49+

原帖由 妹豬妹妹媽 於 15-02-03 發表

如果有英普班offer 係手, 而德望又收, 會否放棄英普的offe ...
認同,好難揀。

睇下大家有幾喜歡德小。當年亞囡讀K1英普班,我地對學校非常滿意,但都以超大B身份考多次GH。當收到offer後,我同老公都唔知應唔應該轉去GH repeat K1。討論當中,我問老公,會不會比亞囡考德小,老公話一定會,佢好喜歡GH。老公語畢,我兩鬆一口氣,既然喜歡德小,無理由放過一個咁好既機會。最後亞囡轉校後,讀得好開心。不過,英文完完全全的退步,但禮貌同關愛心就大大的進步。而家我既心態係選擇相信學校,既然一向小朋友升上德小後都能跟得上,相信學校有其英語培訓策略。

引用:睇下大家有幾喜歡德小。當年亞囡讀K1英普班

原帖由 kbi 於 15-02-04 發表
睇下大家有幾喜歡德小。當年亞囡讀K1英普班,我地對學校非常滿意,但都以超大B身份考多次GH。當收到offer後 ...
但能升上德小的機會似乎只有50%?  如我讀SC 的話, 會否比讀GH kg 更安全呢?(真心請教,無心challenge)

得50%咁少,真的嗎

引用:得50%咁少,真的嗎 +

原帖由 pinkyyip 於 15-02-04 發表
得50%咁少,真的嗎
之前有post 話德小會留100 個位級德幼生,德幼又有180 人, 咁即係一半多少少。。。。但有時又會有人話有80%上到,所以我都好confused.

回覆:sakbbjaijai 的帖子

據聞都有7至8成,點都好,總好過冇啦!我大女當初因有細佬跟尾既關係,K1決定留喺冇龍既原校,放棄左德幼,上年考小一痛苦到好後悔。無論小朋友幾叻都好,始終都會報好多間,次次去都好大壓力,諗番如果有幸拎住德小offer再出去試下會輕鬆好多!最後大女考到一間有幼稚園部既小學,唉,好似辛苦一輪之後都係入番龍校,咁點解當初唔揀間龍校呢!

引用:據聞都有7至8成,點都好,總好過冇啦!我大

原帖由 HauMiranda 於 15-02-04 發表
據聞都有7至8成,點都好,總好過冇啦!我大女當初因有細佬跟尾既關係,K1決定留喺冇龍既原校,放棄左德幼, ...
但我覺得你當年無揀錯, 如果你讀德幼,咁唔好彩升唔上德小的話,可能連而家間龍校都未必考到,因為學術來講,德幼真係比較輸蝕。當然你亦可能係好彩嘅6成la,  but who knows.

supermmsuper  agree x 2  發表於 15-2-4 21:07

引用:Quote:原帖由+kbi+於+15-02-04+發表睇下大

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-04 發表
但能升上德小的機會似乎只有50%?  如我讀SC 的話, 會否比讀GH kg 更安全呢?(真心請教,無心challenge)

...
大約有70-80%德幼生上德小,即使只有50%,即有1/2機會。但其他KG生要幾千人爭100個小一位,連1/10機會都無,所以我話要睇大家有幾心儀德小。再者,如老師評估小女真係唔適合德小而唔收,都唔係一件壞事,起碼唔會錯配。

我也很喜歡德小, 入了德幼, 相信三年幼稚生活應該較愉快學習, 亦有信心德育敎育很好, 只係擔心真係萬一上唔到德小, 又唔夠能力考出邊的小學, 甘就唔知點算.....

引用:我也很喜歡德小,+入了德幼,+相信三年幼稚生

原帖由 妹豬妹妹媽 於 15-02-05 發表
我也很喜歡德小, 入了德幼, 相信三年幼稚生活應該較愉快學習, 亦有信心德育敎育很好, 只係擔心真係萬一上唔 ...
入不到德小的機會真的有4 成那麼高嗎?

引用:我也很喜歡德小,+入了德幼,+相信三年幼稚生

原帖由 妹豬妹妹媽 於 15-02-05 發表
我也很喜歡德小, 入了德幼, 相信三年幼稚生活應該較愉快學習, 亦有信心德育敎育很好, 只係擔心真係萬一上唔 ...
老師透過兩年觀察而決定小朋友是否適合升小學部,當中一定有d感情分。如兩年既觀察認定小朋友唔合適,能力未及,對小朋友不是最好的安排嗎?

引用:Quote:原帖由+妹豬妹妹媽+於+15-02-05+發表

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-05 發表
入不到德小的機會真的有4 成那麼高嗎?
㯫學校表示,佢地無特意去set quota,只個別考慮小朋友是否合適。學校從來沒有提供任何百分比作參考。不過,根據過往觀察,細B危機較高。

‹ 上一主題|下一主題