用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1頭女仔, 英文流利發音準確如鬼妹仔, 入MCS. 聖瑪利機 ...
樓主: 123BB
go

B1頭女仔, 英文流利發音準確如鬼妹仔, 入MCS. 聖瑪利機會大嗎 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-1-9 11:13
攞冠軍,舊年DBS和SPCC都唔收。
似乎....SPCC 睇學術成績多d ~~~

當大部份人成績相近 ,課外獎項及面試表現可能就起作用 !

朗誦節中文獨誦冠軍 ,英文獨誦冠軍 SPCC 取錄 ,但肯定不是主要原因.
   因為申請時只取中文冠軍但英文未比賽 ,到面試時英文取冠軍又未頒支冠軍錦旗 ,所以無報比佢亦照收 .
   只可以講自行取錄與否 ,箇中原因只有學校知道 !而只有學業出色欠課外獎項考 1a 校會比較吃虧 .
   大部份小學全级首十成績相近 ,分別可能只是平均分1至3分之差 ,所以一位全级第一但全無課外項 ,與另一名首十但有奧數 ,朗誦 ,運動奪獎 ,又報考世界數學測試及英語試取佳績 ,肯定後者會佔優 ,亦可解釋為何自行時考同一中學第五名可收但第一唔收 .

王家爸爸  錦旗係比賽完後即時頒的。   發表於 15-1-13 13:32

各位家長,
請問mcs會很谷學業?
b1頭5內試聖瑪利機會大嗎,
自行想选mcs & st. mary, 會否太進取, 是否选1間另再选間稳入的普通1a的中學呢

ky22 發表於 15-1-13 11:09
各位家長,
請問mcs會很谷學業?
b1頭5內試聖瑪利機會大嗎,
油天頭5機會大,同區街坊會頭5應該無機。

Tassie  it is more related to the inte   發表於 15-1-13 16:09
Tassie  it is not related YCP or not,    發表於 15-1-13 16:09

係普通九龍城區小學, 不係官小, 每年都有1個入ST.MARY,
我今年係頭5, 想試不知機會有幾大,
現有2個想法,
1. 如果自行大胆摶St.mary, maryknoll, 統一派位時又惊入不到穏陣的例華英迦密等學校
2. 如果自行大胆摶St.mary, maryknoll是旦一間, 再选1間穏陣的例華英迦密等學校
    有點頭痛

引用:Quote:TwinWong+發表於+15-1-9+09:44+ST+MA

原帖由 K.K.K. 於 15-01-09 發表
其實,唔同學校頭3甲程度唔同,聖方濟各頭三甲就好勁!
今年有一個入左,但一定唔係頭三,may be over 10th.

‹ 上一主題|下一主題