用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band1b女仔想入培道
樓主: sako
go

九龍城band1b女仔想入培道 [複製鏈接]

協恩太勁了

sum-yan    發表於 15-1-13 12:56
Yanamami  直資in左無壞  發表於 15-1-10 00:51

引用:佢自己選左德愛做自行第二,第一堅持要培道

原帖由 sako 於 15-01-09 發表
佢自己選左德愛做自行第二,第一堅持要培道
總之就一定要女校,天主教都可以,係教會學校就得。
...
老師緊係唔肯啦,培道係中中,學校要保住上英中個百分比,你叫老師同佢傾嘛。

有d學校真係絕對不適宜帶小朋友去參觀,尤其是你沒計劃會報讀的。培道的校舍又真係好有魅力,一但接觸過後係好容易會令你愛上她!

sako  後悔已經太遲  發表於 15-1-9 21:45

協恩太勁,油真佢5中意件校服
其他我都冇點研究啦,好累,我又忙到死,佢又咁執著

sum-yan  培道旗袍好似白色, 怪怪的   發表於 15-1-13 12:58

唔鍾意真光校服? 即係唔鍾意旗袍? 培道高中都係旗袍喎!

如果要有宗教女校,不如試下觀塘聖傑靈同深水埗聖母玫瑰,呢兩間校舍都唔差

同個女講,抽獎先填培道都未遲

引用:協恩太勁,油真佢5中意件校服其他我都冇點

原帖由 sako 於 15-01-09 發表
協恩太勁,油真佢5中意件校服
其他我都冇點研究啦,好累,我又忙到死,佢又咁執著 ...
油真唔鍾意件校服,係唔鍾意穿長衫嗎?培道高中都係著長衫咖,你囡囡知唔知?如校服靚可吸引佢,試同佢講上智吖,水手裙好靚咖

引用:Quote:原帖由+sako+於+15-01-09+發表協恩太

原帖由 WinnieCatCat 於 15-01-09 發表
油真唔鍾意件校服,係唔鍾意穿長衫嗎?培道高中都係著長衫咖,你囡囡知唔知?如校服靚可吸引佢,試同佢講上 ...
我女好朋友讀上智,佢媽同我識咗十幾年,佢話條裙熨到佢好忟!

Yanamami  12个褶  發表於 15-1-10 00:53

哈哈
係呀,知F4培道都係旗袍㗎,佢又冇講嘢啵!可能佢諗住讀到中三5讀啦
深水埗聖母同聖傑靈我都5識啊
上智5係好勁咩?我估計我女最盡只有條件讀
band1b,佢5中意溫書,好懶的

Yanamami  上智好hea,少功課  發表於 15-1-10 00:49

回覆:sako 的帖子

我囡係B1A,小四時已经鐵定話中學要讀培道! 後來小五時老師知道佢既心水後,就有不少於3位老師向佢進行游説工作,最终佢自行入左另一間B1A女校。似乎由老師説服佢地容易D

回覆:九龍城band1b女仔想入培道

培道是中中, 就即是band2 ? 我以為同九真, 成績唔差太遠?

sako  有啲網站話培道係b1c,我5肯定   發表於 15-1-10 00:39

咁啱呀,我女都係話有三個老師同佢講過,都冇用....
我都想算,上黎想揾下jm支持下,諗住聽下培道都好好㗎之類,說服下自己

Sako,

只想同樓主講, 要聽下小朋友意願, 因6年學校生活是她不是你.
我囡band 2a亦會選培道, 因朋友同朋友囡都是培道出品, 好有主見獨立, 加油!

我囡囡小學時1B底子, 抽入越級心儀校以後, 雖然只是中間成績, 但身邊同學的實力和學習氣氛激發了她的鬥志, 學習上比以往積極了, 還得到老師的鼓勵, 現在進步中, 令人欣慰.

另有一朋友的小孩, 小學也是1B成績, 入了1C校精英班, 只有一科較次, 小朋友想科科皆精, 於是發奮, 甚至主動要求家長讓其補習.

個人認為, 如果可以的話, 讓孩子入讀程度和能力相近的中學是有益處的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 palmchristy 的帖子

想請問妳認為培道如何?是band幾?謝謝妳。

女校我都知會訓練到小朋友獨立同有主見,
我就係怕呢樣呀,因為佢以家都已經十分之有主見啦!5係就5會冇商量空間啦。。佢仲獨立到識自行安裝家電、更換厠所板
我冇教過㗎,如果讀女校再勁啲,會變成點㗎。。。。。

TwinWong  求知欲強  發表於 15-1-12 11:00
TwinWong    發表於 15-1-12 10:59

揀程度低,又怕拖低左,入大學機會細左。
揀程度高,又怕讀5黎包尾,仲要怕佢太認真讀到儍左。
朋友話我諗咁多做乜,讀到書既咩banding既學生都入到大學㗎啦!
我真係冇氣應佢,邊會知我地做父母既擔心丫。

回覆:sako 的帖子

不如你再同個囡 explore 將來佢想做甚麼職業?因為在大學,有些科目是全英文教學的,有些相反。然後才再考慮入英中仰或 中中,更有意思,你囡思想咁獨立,佢或者buy 從「就業前途」方面切入。

你個主意好好呀!我又真係冇同佢討論過就業問題啵~
佢由細到大都話大左要做科學家,要創造啲新嘢出黎咁,即係咩科呀?
我讀書少,5識

Yanamami  起碼要phy同chem先吖  發表於 15-1-12 07:39

sako 發表於 15-1-12 00:57
揀程度低,又怕拖低左,入大學機會細左。
揀程度高,又怕讀5黎包尾,仲要怕佢太認真讀到儍左。
朋友話我諗 ...
船头惊鬼船尾惊賊只会停滞不前。应揀啱程度校风好既中学,其他校舍校服活动……都係次要。程度太高太低都只係会事倍功半。其实间间学校都有好有唔好,好学校亦唔止幾间,最忌非君不嫁。

sako    發表於 15-1-12 10:02

sako 發表於 15-1-9 18:42
我地係黃大仙網,但培道比較近屋企。
都知5多妥㗎啦,佢英文好ok的,6年黎都可以保持全A,仲成日話啲卷好易 ...
我睇到呢段。我好奇想知你阿女在小學咁多年來,係咪測驗考試唔洗多點用功去讀都拿到A? 如果真係的話,你試下化入佢的角度咁諗,可能你都會明佢心態。你阿女咁獨立主見,可能佢計過數。既然終極目標是入大學,咁佢覺得BAND 1A讀和BAND 2頭讀對佢來講無分別。最緊要佢自已本身將來只要考到成績夠靚讀到佢本身想入的大學,咁就已經足夠。我自已亂咁斷估渣。你同阿女傾下係咪係小學已經習慣了競爭不大的環境之下習慣了拿到好成績,所以害怕轉了競爭大的環境之下不能拿到好成績呢???

sako  今晚問下佢先,時間無多了。   發表於 15-1-12 10:41
‹ 上一主題|下一主題