用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB vs DSE 的選擇
go

IB vs DSE 的選擇 [複製鏈接]

如果財政不是問題,大家會揀IB定DSE呢?
IB 讀得開心,而且著重思考探索,理應比DSE好,但聽人話事實IB比DSE更深,更難考,因為如果追唔上,要搵補習老師都唔易,做家長亦好難Follow Up; 反觀DSE追唔上,可以補習或谷,大家點睇?

4    0    0    0

回覆:IB vs DSE 的選擇

IB理念好好
但自己怕唔識教

依家考完 DSE 要出國留學,要再考其他試嗎?

引用:依家考完+DSE+要出國留學,要再考其他試嗎

回覆 MayBride 的帖子

needs to take SAT for US Uni and IELTS (english test) for UK Uni.

Is there any public school offer IB in Hong Kong?

引用:Is+there+any+public+school+offer+IB+in+H

babycherie 發表於 15-1-9 00:15
IB 讀得開心,而且著重思考探索,理應比DSE好,但聽人話事實IB比DS ...

其實,响香港,IB補習班亦為數不少,只不過冇DSE啲補習社宣傳得咁行之嘛。

至於IB讀得開心,呢個係一個誤解,讀IB其實比DSE更辛苦。

王家爸爸  agree  發表於 15-1-9 13:26

好似dse 有些IB原素,和一現時小學也著重思考,不是以前咁死背。
除了理念和support, 樓主另外可find out more ib 入U各科的分數requirement, 看中學ib 分數時亦要留意課程的選擇

babycherie 發表於 15-1-9 00:15
IB 讀得開心,而且著重思考探索,理應比DSE好,但聽人話事實IB比DS ...
其實我覺得樓主諗得太多了, 香港除了國際學校外, 主流既學校只有啟思小學係小學階段係有IB, 其它都只係高中先有, 仲要係學校揀學生讀. 無必要咁早諗.
.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:babycherie+發表於+15-1-9+00:15+如

原帖由 hkpapa852 於 15-01-09 發表
其實我覺得樓主諗得太多了, 香港除了國際學校外, 主流既學校只有啟思小學係小學階段係有IB, 其它都只係高中 ...
又未必,如樓主有真道及其他 offer, 前者有IB option, 咁早d諗下都啱。

MayBride 發表於 15-1-9 09:50
又未必,如樓主有真道及其他 offer, 前者有IB option, 咁早d諗下都啱。
真道都只係高中先有IB, 不過佢小學同中學係用自訂課程, 要半途離開就較難
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1.如樓主打算小朋友在香港升大學,選DSE機會大好多,我相信未來大學收非DSE學生只會越來越少,本港提供lB學校又越來越多,即競爭只會越來越大;2. 樓主點睇國民教育?中央叫教育局幫學生補腦,擔心就選國際學校或私校;3. 選高中提供lB和DSE的直資學校,除了啓思,還有真道、男拔、聖保羅男女等,高中才決定

poonseelai 發表於 15-1-9 10:01
1.如樓主打算小朋友在香港升大學,選DSE機會大好多,我相信未來大學收非DSE學生只會越來越少,本港提供lB學 ...
宏信, 顏寶玲, 蔡繼友, 聖士提反書院係高中都有IB.

但係有辦傳統香港教育課程既學校中, 只有啟思由小學, 初中至高中都有IB (所以學費好甘)

hkpapa852 發表於 15-1-9 10:14
宏信, 顏寶玲, 蔡繼友, 聖士提反書院係高中都有IB.

但係有辦傳統香港教育課程既學校中, 只有啟思由小學,  ...
唔止啓思有PYP, 仲有28間小學有PYP, 例如唯記由幼稚園開始行IB.
http://www.ibo.org/en/programmes/find-an-ib-school/

LL222 發表於 15-1-9 10:28
唔止啓思有PYP, 仲有28間小學有PYP, 例如唯記由幼稚園開始行IB.
http://www.ibo.org/en/programmes/find-a ...
其它27間都係國際學校, 只有啟思一間唔係

回覆:littlefaith 的帖子

聽家長講IB是先甜後苦,最初輕鬆,但到最後要求非常高的。

IB對腦筋的訓練同培養世界視野都好好,創意會好啲。

多謝咁多位的寶貴意見,因為小兒九月份升小一,手上有高中IB scheme 學校的offer, 亦有DSE scheme offer, 所以想了解多點才作決定。

‹ 上一主題|下一主題