用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1尾
樓主: credit9999
go

Band 1尾 [複製鏈接]

credit9999 發表於 15-1-9 20:37
全級120,過往派位超過9成派頭三志願
超過9成派頭三志願對家長和學生來說,基本上不是一個好消息。原因是可能只是老師沒為學生著想,要學生報低半個 Banding,自己好交差。

回覆:Band 1尾

但我不明這意思!

johnnywalker 發表於 15-1-10 17:28
搏得到,也未必好。假設真係b1c,即係b1中成績最差o個堆,入到b1,都係墊底。除非樓主相信小朋友上到中學 ...

這link 好值得分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475883&extra=&page=1

又係牛頭雞咀問題
我會這樣看

如果學生有鬥心
家長又肯付出錢(補習)同時間(伴讀)
甚至留定錢比佢 讀唔掂去外國讀
我會同佢講有機會一定選B1

相反如果學生無自信
已經比小學折磨到不似人形
家長又只有有限的錢同時間
亦預咗佢讀唔掂去返工
我寧願佢讀B2
起碼仲有一線生機

而家D B1好多時行精英主義
有鬥心會遇強愈強
但相反只會好似去地獄受苦
而家下D B2就係提升學生自信再迫佢讀書

請先睇下自己同小朋友係邊纇
再決定

credit9999 發表於 15-1-10 00:17
但我不明這意思!
例如,如果老師同B1B生父母講,他們的小朋友是B1C生,要他們頭三志願都報B1C學校,像這樣的安排,頭三志願幾乎必入,B1比例沒有變化(因為B1C學校都係B1學校)。因為大多數(超過9成)家長會相信老師的意見,所以學校可以做到派位超過9成派頭三志願。
問題是,這對學生是不是好事?
‹ 上一主題|下一主題