用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?
樓主: elaineeason
go

小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習? [複製鏈接]

小時了了 發表於 15-2-11 14:53
B2 朗讀優秀中文文章 ------ 小女第一篇係大約 2星期前的巴金嘅 "繁星", 尋晚先至換第二篇許地生篇文 "落 ...
哇, 好正喎, 好多文, 我家都有一本《落花生》, 係包括〈落花生〉、〈背影〉等幾篇很好但又啱小學生既大章。原來唔駛咁嘥錢買書又佔空間, 網絡真係可愛

唔知初小會唔會太深呢, 今晚同阿女讀下〈落花生〉,再同佢介紹下段落結構先。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-2-11+15:04+編

原帖由 小時了了 於 15-02-11 發表
未睇你呢段,心中已好心急想問你囡睇咩優秀文章。你主動又無私的分享,令我好想講“愛死你”,哈哈

S-Kwok 發表於 15-2-11 20:35
未睇你呢段,心中已好心急想問你囡睇咩優秀文章。你主動又無私的分享,令我好想講“愛死你”,哈 ...

妳好攪笑呀“愛死你”----- 將您嘅愛分享俾您身邊的人啊!!!

麥兜MaMa  中文會話有得溫嗎??  發表於 3 天前

我哋學校有得溫, 因為係考普通話的, 預先派咗範圍, 所以可以預備一下咁。

引用:小朋友放左學做晒功課,大家小朋友有冇溫習

原帖由 elaineeason 於 15-01-08 發表
小朋友放左學做晒功課,大家小朋友有冇溫習架? 因為小朋友不太喜歡溫習 ...
要,溫故知新。

回覆:bobbob 的帖子

咁你個小朋友一定係資優

最主要而家時間好緊迫, 我都好想日日溫, 但有時都要適堂地俾佢返來鬆一鬆....
‹ 上一主題|下一主題