用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中小學
go

普教中小學 [複製鏈接]

小女明年升上普教中小學 - 請問孩子是如何適應? (自己本身普通話不太好) 怎樣幫助孩子適應?
請各家長提供方法. 謝!

0    0    0    0

是否全级普教中的津小?如是,通常當小朋友是白紙,由頭教起,不需太担心,只需要讓她聽多D普通話故事,兒歌就可以

是津小, 因為自己普通話稍遜所以有些擔心, 希望孩子能順利過度適應.

應該是全級普教中掛(新油天)?! 真係有待了解.

上下PTH拼音班、会話班,学会查字典。Tune up—下好快適应。

新油天應該與舊油天一樣是全級普教中的。
放心,油天的課程很容易令小朋友適應到的,有拼音課程(堂上)。

我仔小一先接觸普通話(一直冇外補),現在說普通話比我們還好。

你現在 可以讓小朋友多點看普通話卡通,我當時讓我仔睇喜羊羊,多拉A夢(普通話版)
小一上學期,我會買埋中文CD,有時間就播俾佢聽,及要佢經常朗讀。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:普教中小學

先學好拼音。大人細路都係果d,差在兒童教才多d公仔咁解。一係搵人教,順便大人一齊學。一係去買set有cd教材自學。最基本背左聲母韻母表先

回覆:qqc123 的帖子

如果係津小便不用擔心,因為一定有人未學過PTH,所有人一齊由零開始教。

回覆 babywoman 的帖子

多謝解答!!!!
小朋友本身都有學普通話約2年多, 平時很少機會講, 唔知佢程度去到邊.
原來將來小一都有中文普通話碟買來睇, 咁我都可以放心, 因為最怕自己發音不對,到時很難同佢默書.

回覆:普教中小學

其實我反而擔心小朋友久而久之,唔識中文字的廣東發音。

‹ 上一主題|下一主題