用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教聯合醫務協會幼兒學校 好少對呢間學校既post
go

好少對呢間學校既post

之前去過學校簡介會不會同面試,感覺非常好,注重藝術。印象有睇過推介既post。
最近in完成為waiting。想揾d資料分析下,但發現都少人講實際情況。
有冇人可以分享下?例如升小(直/私),校長話好好。或者小朋友程度同整體認知?

你可以去佢FB 睇下, 佢一年有好多活動.
學術程度係學卷的範圍,同學術型的學校比一定無咁谷.
但又不至於太HEA, K1已有簡單功課,K2每天有功課,中等程度.

至於升學, 因好多都係有兄姐, 多數會揀返兄姐的津校或等派位,
有少部份會考直資/私校, 之前有同學考到SFA, 真道, 播道, 音小,
陸慶濤,聖母,聖若瑟等. 叩到本區一線津校既都唔少.

引用:你可以去佢FB+睇下,+佢一年有好多活動.學術

原帖由 I_O_U_baby 於 15-02-24 發表
你可以去佢FB 睇下, 佢一年有好多活動.
學術程度係學卷的範圍,同學術型的學校比一定無咁谷.
但又不至於太HE ...
請問有普遍通話班嗎?只知兩個月才有一次NET,英語環境還可以嗎?

Evachau 發表於 15-3-4 18:36
請問有普遍通話班嗎?只知兩個月才有一次NET,英語環境還可以嗎?
語境如果同出面國際班比一定無得比,
佢地每日都對NET 老師, K1已識自己讀中/英文書.

呢間英文比較淺, N-K2 NET 之前係一個月黎一次,
K3開始學校話每星期有NET 黎教PHONICS.
K2上學期開始教普通話,一星期一堂.

學校主要強調啟發小朋友既學習興趣,
探究精神和自理能力, 美術創作/ 整節令食物 / 環保知識等
會比其他只重學術的強.
但學術又不會太HEA,K2 上學期每日有功課,
比上不足,比下有餘.

引用:Quote:Evachau+發表於+15-3-4+18:36+請問有

原帖由 I_O_U_baby 於 15-03-05 發表
語境如果同出面國際班比一定無得比,
佢地每日都對NET 老師, K1已識自己讀中/英文書.
Thx for sharing!

回覆:好少對呢間學校既post

謝謝你的分享