用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一條龍上小學
go

一條龍上小學 [複製鏈接]

請教有咩幼兒/幼稚園一條龍或半龍上小學?

男仔。

15    0    0    0

回覆:一條龍上小學

sailob 發表於 15-1-8 11:41
香港唔多識,九龍有培正,民生,崇真,禮賢,宣真,培道,神召第一,聖三一

...

九龍區仲有:
九龍真光, 聖母, 德望, 九龍塘啟思小學附屬幼稚園

香港區:
高主教, 玫瑰崗, 聖心, 聖嘉勒, 大坑真光, 蘇淅

以上咁多間除咗培正同培道係100%直上, 其它都唔係, 要留意.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:sailob+發表於+15-1-8+11:41+香港唔

之前有聽個下列教育顧問的講座,在他的面書中可找到他提供的相關資料:

教育顧問 Ian Tsang

題目為2013-14年度一條龍幼稚園名單

引用:Quote:sailob+發表於+15-1-8+11:41+香港唔

原帖由 hkpapa852 於 15-01-08 發表
九龍區仲有:
九龍真光, 聖母, 德望, 九龍塘啟思小學附屬幼稚園
係咪全港的??
新界是完全沒有的嗎?

melun 發表於 15-1-8 13:09
係咪全港的??
新界是完全沒有的嗎?

新界我唔熟.

其實要可以直升上小學, 小學一定要係私校或者直資 (不過暫是沒有直資學校係有幼稚園部), 官津小學就算有所謂附屬幼稚園, 都不能直升.

其實我建議先諗日後想子女讀咩中學, 然後選中學網, 再選小學同小學網, 最後先決幼稚園啦.

入咗龍校, 雖然有保障, 但要走都唔係咁易.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

九真冇幼稚園......另外香港區仲有聖保祿.....

hkpapa852  係喎, 唔記得九真幼無咗添   發表於 15-1-8 15:49

九龍塘啟思小學附屬幼稚園好似不是一條龍,今年有朋友囝囝K3要interview 2次先收,有錯請指正

其實教育局定義的一條龍學校, 只包括小學和中學, 而它們規管的, 只有官津中學和小學. 私校和直資學校係可以不按教育局規定

幼稚園是否可以直升上小學, 從來不在教育局的定義範圍

回覆 LBB_BB 的帖子

一般我地定義係過50%機會上到原校小學就已經係龍,機本上冇學校係100%,而培正已經係最接近100%既學校...

cpychung 發表於 15-1-8 15:46
回覆 LBB_BB 的帖子

一般我地定義係過50%機會上到原校小學就已經係龍,機本上冇學校係100%,而培正已經 ...

培正同培道係100%, 唔係接近100%

我見樓主係問👉請教有咩幼兒/幼稚園一條龍或半龍上小學? 男仔。
所以回覆所見到的情況,至於教育局點界定一條龍,包唔包幼稚園,對此沒有深究,請見諒
只係呢邊係談幼稚園,我爬文咁耐,一般大家對一條龍/半龍既潛台詞都包括幼稚園吧

‹ 上一主題|下一主題