用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍學校
go

天水圍學校

請問伊沙湯國華係咪一條龍?伊中為何有五班中一?係咪b1學校?

引用:請問伊沙湯國華係咪一條龍?伊中為何有五班

原帖由 cuite媽 於 15-01-07 發表
請問伊沙湯國華係咪一條龍?伊中為何有五班中一?係咪b1學校?
湯中、伊中,有兩間聯繫小學伊小、伊小分!無一條龍!而且唔係band 1,係band 2

原來係咁。

哦,咁依2間中學自行會吾會收伊小先呢。

回覆:天水圍學校

伊小跟伊分小跟伊中及湯中是一條龍 , 伊中是B2頭,湯中是差不多B3,一定要收伊小及伊分的學生先

引用:伊小跟伊分小跟伊中及湯中是一條龍+,+伊中

原帖由 blee427 於 15-01-08 發表
伊小跟伊分小跟伊中及湯中是一條龍 , 伊中是B2頭,湯中是差不多B3,一定要收伊小及伊分的學生先

...
不是一條龍。只係統一派位有部分學額優先收聯繫生!一條龍係小學只要有選就可以直升,不用分banding!想選伊中湯中,可以係自行派位時申請,亦可以係統一派位時搏下非聯繫位

引用:Quote:原帖由+blee427+於+15-01-08+發表伊

原帖由 701003 於 15-01-08 發表
不是一條龍。只係統一派位有部分學額優先收聯繫生!一條龍係小學只要有選就可以直升,不用分banding!想選伊 ...
更正:兩所伊小確是一條龍升上兩所伊中但band1生唔會選直升,會選其他band 1中學。所以有剩學位可以收外校生

我朋友個女讀伊小, 佢好似話考60內就入到伊中, 佢女今年選校都諗住升返伊中.

哦,咁我吾諗喇,thank!!