用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽返兩間幼稚園?
樓主: Hailey88899
go

有冇媽媽返兩間幼稚園?   [複製鏈接]

引用:其實樓主,sh已經算係好大機會上小學,你真

原帖由 cpychung 於 15-01-07 發表
其實樓主,sh已經算係好大機會上小學,你真係驚玩k1個遊戲既話,就揀sh,放棄vic,我唔認為會有好多sh學生 ...

早點"取捨"吧,到小學只可以讀一間.到時點算好.

引用:好明你,但無計。以你個case,+讀聖心啦。呢

原帖由 twk005 於 15-01-07 發表
好明你,但無計。以你個case, 讀聖心啦。呢個年代,龍校係家長的心靈綠洲,比我會忍痛捨棄維記,因為維幼考 ...
聖心la
I believe you won't regret 3 years later
Vic no guarantee can enter elite schools

回覆:有冇媽媽返兩間幼稚園?

如果你要英文,留返係維記。上到聖心又後悔。維記每間分校有小一placement results , 可以睇下係咪你杯茶。

引用:Quote:原帖由+Hailey88899+於+15-01-07+發

原帖由 sailob 於 15-01-07 發表
請問樓主,如果要你返兩份工,食飯都要趕頭趕命,你會有咩感覺?

引用:請問是沙田聖心?

原帖由 janlemon 於 15-02-16 發表
請問是沙田聖心?
港島聖心呀!沙田聖心小學係津校,冇直升㗎!

引用:小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表
小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學,但成數也不抵,升小壓力相對減少。但本人著重英語,鼓勵兒童表 ...
我覺得你讀兩間都只是K1一年,K2開始功課多未必應付到,K3反而可以輕鬆一下,因為已考完直資(除非想叩門)。除了英文,還要想想仲要學中文,數學,樂器,一運動,時間何來?有無target小學?

引用:大家不停比意見,分析如何選學校,邊間教乜

原帖由 helenmelody 於 15-01-07 發表
大家不停比意見,分析如何選學校,邊間教乜好,邊樣強,升小優勢,等等等等……

我不會批評別人將子女放入 ...

helenmelody 發表於 15-1-7 21:59
大家不停比意見,分析如何選學校,邊間教乜好,邊樣強,升小優勢,等等等等……

你是一位好媽媽,我唔知你囡囡將來讀咩學校,但一定係個健康快樂有自信的人

回覆:sunnymama2 的帖子

多謝你的讚賞,但也是在每天學習如何做個稱職的媽媽。我相信每個媽媽都愛自己的孩子,但不用將最好的給孩子。
給他們足夠的愛和關心,讓他們好好探索自己的路。
我深深明白香港教育制度有很多不足,個遊戲點玩。我也有為小朋友報興趣班,學體操,但不是雞精班。
雖然競爭係大,但不用下下都隨波逐流的。停一停,想清楚孩子需要什麼。
我深信,孩子有父母的關心便不會走歪,有教育的機會,係龍係鳳,靠佢自己。

現今的孩子擁有的物質太好太多,但父母的愛和關心未必足夠呢…所以我說不用給他們最好。讓他們明白所有事物經過自己的努力爭取回來更可貴。

helenmelody 發表於 15-2-17 10:34
多謝你的讚賞,但也是在每天學習如何做個稱職的媽媽。我相信每個媽媽都愛自己的孩子,但不用將最好的給孩子 ...

......

回覆:sailob 的帖子

幼稚園都已經係咁……大個左不敢想像……可憐的小朋友

聖公會加銅鑼灣維記就有,但只限K1,因K2功課量多,不太建議。

keiasahi 發表於 15-1-7 14:08
真心同意前面的家長所講的.英文唔難,中文難,尤其學好!維記比到我自己的係:1.好語境(無論英普或者兩文三語 ...
欣賞你超正面又有耐性既回覆, 其實人真係有迷失既時候, 我地都係在學習點樣做父母, 有時有一D想法一D打算確實好難令人地明白. 當自己置身當中時確會變得好似患有選擇困難咁
今時今日競爭激烈既情況令大多父母都手足無措, 只好將所有野提早做, 其實父母何常唔心痛要咁樣迫小朋友. 明白針無兩頭利確又希望魚與熊掌能併存可以話係大多父母既心態.
讀兩間幼稚園確實係苦了小朋友, 有意見可善意提出, 但何必用鄙視既講法去評價樓主呢.

brrbaby2007  so true  發表於 15-2-17 14:52

helenmelody 發表於 15-1-7 21:59

你既分享好窩心

小朋友讀了N班半年, 慶幸囡囡的同學家長大都正正常常, 只有一個係過份緊張, 但聽朋友的經歷, 我覺得總有人喜歡興波作浪, 製造恐慌...噢你未報乜乜, 哎吔, 點解隔離班已經教到第幾第幾頁, 我地嗰班仲未教, 今次測驗唔公平, 我們班的老師好手緊, 隔離班好好多.....等等等等....
有自信的父母要好好分清楚, 誰是好家長, 誰是壞家長, 就說他們不是壞家長, 本人個人一向不喜歡別人太負面, 和斤斤計較....可幸聽到這些說話的家長朋友心水清, 聽完就算, 無上心, 亦無因而要仔女立刻返學校CHECK分等等過份行為, 但恐怖感, 不安感係會傳染的, 大家多反思, 多留意仔女的發展, 好過聽其他家長亂講, 情報要收, 但不用太著意別人太負面的信息, 家長都驚, 小朋友都會受影響的。
培養到一個自信心的小朋友, 但不是次次默書測驗100分, 對他終身受用, 自信心可一直幫他到老, 面試考學校, 考大學, 見工....升職......人際關係等等....

helenmelody 發表於 15-2-17 17:14
小朋友讀了N班半年, 慶幸囡囡的同學家長大都正正常常, 只有一個係過份緊張, 但聽朋友的經歷, 我覺得總有人 ...
嘩,講中哂d point!我都有同樣煩惱,明明一早諗定比仔仔讀咩類型的學校,但可能聽得太多意見,又驚輸在起跑線,搞到1516。多謝你的提醒!

樓主!一於返兩間啦,咁你小朋友就可以贏在起跑線,有小學back up 又學到好英文,恭喜晒!

‹ 上一主題|下一主題