用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? ...
樓主: 小時了了
go

考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? [複製鏈接]

回覆 natnatbaby 的帖子

Absolutely agreed with you.  I told my kid to study one chapter for each subject every day but start doing so a bit early before the exam since she's in P.1.  Then during the exam week, I will let her get ready for rest at 8.30 pm - she can do some reading or whatever she wants except watching TV.  Then sharp at 9 pm, she has to go to bed.  

Starting from this year at P.5, it's a bit difficult compared with the past years due to the quantity on homework.  But she can still manage to do some study every day.  Well, should say in this way, just start doing so one month before she has the exam.  One month before the exam, I will rather let her do more reading.  

So far, it works well.

For me going back to the good old day, like what you said,I really prefer taking a short siesta every day after school before doing homework。

回覆 小時了了 的帖子

大部分 媽媽 都 經 曆 過 你 現在 的  情況,   不 用 介懷, 繼續 努力,  共 勉 之

有沒有想過轉校到非傳統學校?   我明白要教小朋友應付壓力,但一考試就發燒似乎已說明小朋友這階段應付不到該壓力.   或者轉到非傳統學校學得更多+開心+身體健康呢。

happy_lavender 發表於 15-1-7 13:28
畀大個D玩o既咪係歷奇輔導囉。

"歷奇輔導" ---- 剛剛想起及找到 基甸中心 - 生命導向課程 http://www.gchk.com.hk/235672085335347322442341638498.html, 每個星期六下午2:00 - 5:00有訓練,好似幾好咁,阿女操行麻麻地又成日容易病,都係時間操操佢了。

happy_lavender  Tks for yr info.  發表於 15-2-16 11:53

WHPH 發表於 15-1-10 00:02
回覆 小時了了 的帖子

我覺得你是個很稱職的媽媽啊!
我佩服你,我便不是稱職的媽媽。全職媽媽我都叫好懶,我比較注重清潔家居。
不如你真係試吓新鮮蓮子加新鮮百合加瘦肉煲湯,健脾的。我女唔飲有味的飲品,不過我比蓮子佢吃,因為佢肯吃,面色好左。羊肚菇是好有益,一個星期一次都夠。多水果,少雜糧,我女吃得雜量多便會病,佢自己都知,連續天天吃糖便出事。

不是個個小朋友肯瞓,好多野只有有苦自己知。

小時了了  我真係會嘗試的  發表於 15-2-15 15:47

我唔係醫生, 不過熱氣野油膩野同甜野係會降低抵抗力, 我兩個女都試過好多次考試測驗黎病, 不過補考遮, 濕濕碎啦. 所以而家閒時我都會控制住佢地食呢d野既份量, 臨近測驗考試直頭勸籲佢地自己戒食.

熱氣野當然唔可以吃得,其實零食唔可以吃多囉。餅都熱氣,生冷野無益。凍飲女仔最好少飲,我咪飲得凍野多入廠,所以不停提阿女唔可以飲太多寒涼野包括要提佢爸爸。

以前老人家講的話是對的!

平時我要呀仔早D休息... 身體好要靠長期努力的... 考試就唔會特別溫得多... 考試時放半日我會比佢落去公園打下波輕鬆下... (我仔小四)

朝十晚八咁溫書? 無可能發生係我仔身上... 兩, 三個鐘已經好難了

回覆:小時了了 的帖子

壓力只一定的,當然有時可能真是抵抗力下降了。不過重點係…她的潛意識已將考試測驗=壓力。

的確,在減壓方面你已做得很好,但潛意識的話,便需要找些較專業的人幫忙。芳間也有些是免費的,需要介紹可pm我

回覆:小時了了 的帖子

我完全了解你的問題,因為我本人當年都是一樣,會考個年燒左3個月,現在仔仔都係考試先發燒,他在三年級時燒到104,抽筋,入埋醫院,後來我在測考前1星期開始不要他溫習,幫他減壓(打機,打波,跑步),這個問題就解決了,當然平日會辛苦d,因為每日完成功課後都要溫習,這樣成績不但沒有差,返而好左

小三小四常識:
保持身體健康四大方法: 睡眼充足, 適當運動, 均衡飲食, 愉快心情
這四點都是可以控制的, 尤其運動和飲食, 可以多下點心機安排, 幫下小朋友打好底子。
過來人經驗, 樓主在孩子學習上, 不必事事費心, 有時媽媽適度的懶憜, 小孩才會有空間自主學習, 保有自發學習的動力和興趣, 效用才持久,上到高年級你就會明白。大家加油吧!
‹ 上一主題|下一主題