用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小一前評估
go

[學校] 小一前評估

請問你地小一前評估係心理醫生做定兒科醫生做架?

引用:請問你地小一前評估係心理醫生做定兒科醫生

原帖由 Pekkle1214 於 15-01-07 發表
請問你地小一前評估係心理醫生做定兒科醫生做架?
應該是臨床心理學家做評估

醒目開學勳章

回覆:babecat1 的帖子

請問可以share下評完之後上小一的幫助?

引用:請問可以share下評完之後上小一的幫助? +

原帖由 piglet0529 於 15-01-07 發表
請問可以share下評完之後上小一的幫助?
臨床心理學家只是評估小孩能力,是否達到主流小學一年級程度,如不達標會建議入讀特殊小學,當然最終決定權在父母手上

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-01-07+發表

原帖由 babecat1 於 15-01-07 發表
臨床心理學家只是評估小孩能力,是否達到主流小學一年級程度,如不達標會建議入讀特殊小學,當然最終決定權 ...
即是如達標上正常小一但只有某些障礙報告便不會提及? 因我仔應有社交語言障礙, 仲諗會唔會有報告使到一上小一便有相關特殊服務安排?

點解姑娘同我講我見兒科醫生, 唔係心理醫生 ? 我想知夠竟我個仔有無自閉

醒目開學勳章

引用:點解姑娘同我講我見兒科醫生,+唔係心理醫生

點解姑娘同我講我見兒科醫生, 唔係心理醫生 ? 我想知夠竟我個仔有無自閉
我仔就兒科醫生已見了, 佢係非典型, 亞氏保加類, 及有的徵狀四歲先開始浮出來, 唔知係咪因為咁所以另排左精神科, 你可以同兒科醫生見時問下?

但姑娘話只會見一次

醒目開學勳章

引用:但姑娘話只會見一次

但姑娘話只會見一次
咁兒科醫生有冇評? 如冇評但你仍有擔心但又唔想搵私人評可以搵學校幫手, 寫封信列出學校所觀察到的問題及希望作全面評估, 信再交CAC或會再安排評

回覆:piglet0529 的帖子

報小—張form 有—欄填小朋友有冇特殊需要如自閉症之類,有填的話,就會有撥款畀小學做支援,但學校點用就要問學校。另會有信問你願唔願意將評估報告交畀學校。

回覆:Pekkle1214 的帖子

小—前評估約小朋友到了五歲半為快將升小—的小朋友做,係心理學家做。你小朋友幾歲?見兒科醫生,相信第—次的評估,未必係for 小—的評估,你問清楚姑娘先。

尤德剛打來, 都係話安排醫生做小一入學前評估wor..