用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 諗爆頭都決定唔到,沙田區邊間band2
go

諗爆頭都決定唔到,沙田區邊間band2

胡中
聖若瑟
陳震夏
劉百樂
楊葛小琳
梁文燕
基督
阿囡屬於Band2頭,操行A,揀邊兩間自行呢?

柚子2016 發表於 15-1-6 16:36
胡中
聖若瑟
陳震夏

前兩年沙田區都有不少band2頭 生派位入英中, 咁快放棄

回覆:諗爆頭都決定唔到,沙田區邊間band2

我會試一間1c林漢江,鄭榮之

引用:+本帖最後由+elbar+於+15-1-6+16:43+編輯+\

原帖由 elbar 於 15-01-06 發表
其實係班主任話,叫阿囡唔好入英中,只係俾左呢幾間叫我考慮吓

回覆:fionakong2008 的帖子

林漢光好嗎?校風好嗎?band幾?

回覆:elbar 的帖子

我係住沙田,講真最好喺番沙田區,但沙田又好少band2頭學校

柚子2016 發表於 15-1-6 17:08
其實係班主任話,叫阿囡唔好入英中,只係俾左呢幾間叫我考慮吓
如果英文不太差既, 可試下B1C

引用:胡中 聖若瑟 陳震夏 劉百樂 楊葛小琳 梁文

原帖由 柚子2016 於 15-01-06 發表
胡中
聖若瑟
陳震夏
b2頭,自行可以考慮一間1C英中,我建議郭得勝,b2林漢光未必得,如選b2.可考慮胡忠,基督,馬崇。
你列果幾間有b2尾,小朋友b2頭成績唔好咁快放棄。

去年我朋友的小孩學校(第一城那間)評她是B2尾B3頭,結果她入到"聖羅撒".所以真的可以進取一些--因為今年沙田區英中的位子是夠的,如果你是一城那間,你是可以進取一些的. 祝福你!

cocoyang 發表於 15-1-6 22:55
去年我朋友的小孩學校(第一城那間)評她是B2尾B3頭,結果她入到"聖羅撒".所以真的可以進取一些--因為今年沙田 ...
請問派位還是自行?

引用:去年我朋友的小孩學校(第一城那間)評她是B2

原帖由 cocoyang 於 15-01-06 發表
去年我朋友的小孩學校(第一城那間)評她是B2尾B3頭,結果她入到"聖羅撒".所以真的可以進取一些--因為今年沙田 ...
仲有兩個band2入林漢江,激死我,呢間我地好鍾意,各方面都好適合,但唔敢博所以無報過

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

多謝你嘅意見,俾左支強心針我

引用:去年我朋友的小孩學校(第一城那間)評她是B2

原帖由 cocoyang 於 15-01-06 發表
感謝你的祝褔!好感動哦!!
其實班主任講到阿囡成績好唔掂咁,但係我又唔係真係覺得咁差,今次成績表上A多過B(冇低過B以下分數), 操行A, 希望可以博到沙田區嘅B1尾啦, 咁就唔洗咁遠入到馬鞍山返學

引用:Quote:柚子2016+發表於+15-1-6+17:08+其實

原帖由 EMMA88 於 15-01-06 發表
如果英文不太差既, 可試下B1C
英文分數係A

回覆 Oreal 的帖子

我覺得是泒位入的,因為自行分數應該入不到

引用:Quote:原帖由+cocoyang+於+15-01-06+發表去

原帖由 柚子2016 於 15-01-07 發表
其實班主任講到阿囡成績好唔掂咁,但係我又唔係真係覺得咁差,今次成績 ...
唔駛灰心喎, 我覺得老師有時都好睇人,人夾人,唔係佢話唔得就一定唔得,你小朋友差唔差唔係佢講就係,對自己小朋友有d信心啦!   
點都好,就算讀B2,只要小朋友讀得開心,如魚得水,將來一樣大把出路。Good Luck !

柚子2016 發表於 15-1-6 16:36
胡中
聖若瑟
陳震夏
今年少仔爭, 你個女Band2 頭, 操行又A, 當然博band1 b /c 嘅學校啦, 沙田好大機會, 前兩年真係有好多band2頭嘅學生入band1......考慮清楚...係呢? 你介唔介意透露你個女讀邊間小學?

柚子2016 發表於 15-1-7 01:43
其實班主任講到阿囡成績好唔掂咁,但係我又唔係真係覺得咁差,今次成績 ...
D 老師係咁保守, 怕佢講錯, 你找佢晦氣咁..... 你個咁嘅成績真係唔錯架啦..... 放心進取D.... 衷心祝你成功....

引用:Quote:柚子2016+發表於+15-1-7+01:43+感謝

原帖由 natnat_tsang 於 15-01-08 發表
D 老師係咁保守, 怕佢講錯, 你找佢晦氣咁..... 你個咁嘅成績真係唔錯架啦..... 放心進取D.... 衷心祝你成功 ...
其實阿囡屬B2 , 應該係讀番呢個level的學校, 不過我想搵沙田嘅B2頭學校, 但沙田區又知邊間好

引用:Quote:原帖由+柚子2016+於+15-01-07+發表感

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-01-07 發表
唔駛灰心喎, 我覺得老師有時都好睇人,人夾人,唔係佢話唔得就一定唔得,你小朋友差唔差唔係佢講就係,對自 ...
多謝你呀!, 我同阿囡都會努力