用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蒙特梭利是什麼?JM在邊度上,可以分享嗎? ...
樓主: charchar2001
go

蒙特梭利是什麼?JM在邊度上,可以分享嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-02-12+發表我覺得

原帖由 charchar2001 於 15-02-12 發表
意思是放手比學校教,對嗎?
正確嚟講montessori唔係教野,依係根據小朋友嘅意願去'工作',從而教佢地點做同訓練耐性,成件事真係好睇家長接唔接受呢套,我囝囝上左半年montessori,冇特別學到d咩學術野,但反而佢會識洗衫,洗碗,拖地等等,喺現時嘅香港教育制度嚟講呢d野係唔需要嘅,但我個人好buy,因為我覺得自理同工作俾所有野都重要,番到屋企家長都要配合學校嘅方針,如果唔係就冇效果ga la, 的而且確我囝囝就係變成左做觀察型嘅小朋友,唔會你叫佢做咩佢就做,但我就好滿意佢嘅發展

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-02-12+發表我覺得

原帖由 charchar2001 於 15-02-12 發表
意思是放手比學校教,對嗎?
正確嚟講montessori唔係教野,依係根據小朋友嘅意願去'工作',從而教佢地點做同訓練耐性,成件事真係好睇家長接唔接受呢套,我囝囝上左半年montessori,冇特別學到d咩學術野,但反而佢會識洗衫,洗碗,拖地等等,喺現時嘅香港教育制度嚟講呢d野係唔需要嘅,但我個人好buy,因為我覺得自理同工作俾所有野都重要,番到屋企家長都要配合學校嘅方針,如果唔係就冇效果ga la, 的而且確我囝囝就係變成左做觀察型嘅小朋友,唔會你叫佢做咩佢就做,但我就好滿意佢嘅發展

引用:Quote:charchar2001+發表於+15-2-12+10:18+

原帖由 AgnesCheung007 於 15-02-12 發表
應該說是家長要放手比小孩嘗試和學習. 家長和老師的角色是引導和激發小孩能力和興趣. 在家中, 家長要配合和 ...
家長要超有耐性《--絕對同意
少d耐性都想死。。。

回覆:蒙特梭利是什麼?JM在邊度上,可以分享嗎?

我都好希望了解多尐,所以報了兒童無限的家長課程,希望會有所得著。😊
另外我自己之前上過個pg,就係家長做多過小朋友,呀囡都唔知發生咩事,又要佢坐定定聽故事,一扭個ee 就走埋黎仲要話:拿我過黎啦

做既勞作根本唔係佢年紀有興趣既野。上完一堂超唔鐘意,即刻cancel

回覆:jenny1029 的帖子

same same my daughter and son also study in beat concept

回覆 cymchris 的帖子

我個女又係 best concept ^^

你們在家點教小朋友?

my kid study at Discovery Montessori School (central),  has kindy and the primary school is in discovery bay. Highly recommended.

引用:my+kid+study+at+Discovery+Montessori+Sch

原帖由 karlieho 於 15-02-21 發表
my kid study at Discovery Montessori School (central),  has kindy and the primary school is in disco ...
How many lesson per week?

首先要肯buy montessori個套,Google 或youtube 望下d介紹同demonstration。兒童無限、ims及best concept分別都有朋友上過,都是讚。

karlieho 發表於 15-2-21 23:57
my kid study at Discovery Montessori School (central),  has kindy and the primary school is in disco ...

I plan to applied the school too. Would you mind sharing more?

而家上咗幾堂,我幾滿意上堂模式。其實所謂由佢地自己玩並非真係唔理佢地,而教室內所有教具都係有意思的,老師亦會從旁示範俾小朋友讓佢地模仿,呢種學習模式係同一般唔同,我認為更貼近自然。上過幾堂我觀察到係家長要放底既有模式去同小朋友學習,咁會好好多

‹ 上一主題|下一主題