用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷vs冇學卷
樓主: smallpeachbb
go

學卷vs冇學卷 [複製鏈接]

之前我也有同一個問題,以為有學券會失色d。但有學券不一定差eg:聖心、蘇浙、創價也是好的出名幼稚園,蘇浙全英普教學,英文堂有Net教,英文課程與九龍塘一間私幼是一樣添。與私幼冇分別。而且有小學back up。所以睇你揀邊間😉💪

回覆:Bonniejbm 的帖子

個人認為語境好重要。有學券又有好英普語境嘅kg係少數。如果小朋友有幸考到呢類學券學校梗係用學券啦。否則我會揀非學券。

回覆:Bonniejbm 的帖子

我都正在考慮緊原校私幼直升K好定還是學卷聖心好!都係怕同一樣野,就係課程會降級甘

引用:個人認為語境好重要。有學券又有好英普語境

原帖由 fatbboy 於 15-01-25 發表
個人認為語境好重要。有學券又有好英普語境嘅kg係少數。如果小朋友有幸考到呢類學券學校梗係用學券啦。否則 ...
agree

回覆:lauwingtai 的帖子

真摯

回覆:學卷vs冇學卷

仲諗緊,讀有學券,出去學嘢一樣要額外時間同金錢,個底打得唔好,上到小學一樣係要追返

我聽說學卷學校要跟指引,每天英文不能超過二十分鐘,對嗎

回覆 smallpeachbb 的帖子

當然唔係啦!迦南,蘇浙,上書房全部都有1個鐘英文課。

語境不是一日半日可培養,一定每日接觸到先得,老實講如其諗住讀學卷慳左錢出外補,不如讀私校!
出外補最多一星期一次,又得一個鐘!
但私校每日都有,習慣用語溝通定一星期一次會好啲?自己諗到!
再加上用其他時間返興趣班,一定辛苦過讀私校!
我囡讀私校就真係無再出去學語文!同埋學左好多野,課程漸進,佢地唔覺深,唔會覺得好大問題!
出外只是學彈琴和跳舞!
其餘每天都開心地玩玩玩!

如果係學劵龍校就要作出取捨, 大家認同嗎? 定係都係覺得打底重要D?

引用:有退休小學老師的親戚同我講+,+小朋友的知

原帖由 Kangaroojoey 於 15-01-06 發表
有退休小學老師的親戚同我講 , 小朋友的知識多與少, 唔係靠間幼稚園教得深唔深, 而係因為年齡的限制。所以 ...
理性!

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+15-01-07+

原帖由 Pinkmoon 於 15-01-19 發表
好老實講,如果有餘$的家長,是未必因為交了税而讀返学卷幼稚園,始終現在的政府教育好有问題,幼稚園又好 ...
如果扣门去好的小学一定收D好的私幼生。 ⋯⋯彷彿呢句才是重點,但何謂好的私幼生呢?!就標準各異!

我會揀有學券,留返啲錢學嘢好過。

留返啲錢學嘢係好,但都要時間,同埋現實生活中,喺香港讀書,語文底子係重要,日日浸又真係唔同,我個人認為最緊買經濟上係咪offer到

Money is the King !

Because 有學券 is better than No 學券 la........

有$重要過無$啦

回覆:charchar2001 的帖子

我剛選擇從學卷學校到私幼,只是match 到小朋友就是好學校。

其實大家會唔會靠工人比語境小朋友呢?如果有工人同佢講英文講故事咁係唔係可以讀劵校慳d錢呢?本人現在無請工人家中無語境所以比較偏向私校既語境,大家可分享下嗎?

引用:其實大家會唔會靠工人比語境小朋友呢?如果

原帖由 RRRRGGGG 於 15-01-28 發表
其實大家會唔會靠工人比語境小朋友呢?如果有工人同佢講英文講故事咁係唔係可以讀劵校慳d錢呢?本人現在無 ...
我有菲工人,但也出去學,1.唔係個個喜欢同小朋友溝通,有朋友工人英文好但唔同小朋友玩,2. 工人唔識教

回覆:MELODY430 的帖子

3歲前英文單子,simple 英文係學到的,但之后也要出外學

‹ 上一主題|下一主題