用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生同聖馬可中學,會揀?間
樓主: 522kennis
go

港島民生同聖馬可中學,會揀?間 [複製鏈接]

happylogin 發表於 15-5-13 21:20
可能好多人都睇左呢D佈導。所以一直聖馬可都唔係主流所首選的b1中學。(除我女,佢非他不選)

...
可能好多人想入,所以... 無論如何坊間傳聞,聽下就算,自己做好功課先重要。

王家爸爸 發表於 15-5-13 21:40
可能好多人想入,所以... 無論如何坊間傳聞,聽下就算,自己做好功課先重要。
...

甘都唔錯呀,band 1c學生送左入去變band 1頭,俾佢谷到,正正係家長的心願,人人都開竅了

回覆:happylogin 的帖子

你女讀邊間?可pm。只是好奇。

tttw1 發表於 15-5-14 07:41
你女讀邊間?可pm。只是好奇。
已sent比你.

happylogin 發表於 15-5-13 17:01
以我女學校派位數據睇, 上年確實係佢學校計, 如張記, BPS或中婦放首志願而入唔到的話, 第2志願放聖馬可都 ...
很想問問東區B1生的家長,是否喜歡放張記,BPS,中婦在甲一和乙一,而漏空甲二甲三?放聖馬可在甲一是否比較少?

我放了聖馬可在甲三是否還有機會?

kay1102 發表於 15-5-14 10:45
很想問問東區B1生的家長,是否喜歡放張記,BPS,中婦在甲一和乙一,而漏空甲二甲三?放聖馬可在甲一是否比 ...
好多人咁講,但係講同做係兩回事,所以真係咁做既人有幾多就唔知啦。

kay1102  所以在這裡問問東區的家長囉:fun   發表於 15-5-14 11:03

kay1102 發表於 15-5-14 10:45
很想問問東區B1生的家長,是否喜歡放張記,BPS,中婦在甲一和乙一,而漏空甲二甲三?放聖馬可在甲一是否比 ...
確係比較多將BPS, 張記及中婦放第一, 如以我女學校計, 將聖馬可放第3係唔會入到, 學校叫佢地起碼填15間, 所以我女第4志願已經填B2A個D學校.

回覆 happylogin 的帖子

謝謝你。那麼,甲部一二三,家長通常會怎樣填?

我估計如果將BPS, 張記及中婦放第一的,甲一乙一都是同一間,然後漏空甲二甲三。只有心儀聖馬可的會填甲一和乙一。(你是這樣填嗎?)

我是灣仔區的家長,所以只能填甲部選聖馬可。所以我有以上的問題,想請教東區的家長,了解下實況。

kay1102 發表於 15-5-14 14:20
回覆 happylogin 的帖子

謝謝你。那麼,甲部一二三,家長通常會怎樣填?
甲部你只要填心儀的中學就得, 我都係填咗2間咋, 甲三漏空佢.  我係將聖馬填甲二及乙一, 甲一反而老師話進取D. 我填咗BPS, 呀女又冇反對. 反正機會都微.
‹ 上一主題|下一主題