用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生同聖馬可中學,會揀?間
樓主: 522kennis
go

港島民生同聖馬可中學,會揀?間 [複製鏈接]

回覆 whywhywhywhy 的帖子

王家爸爸    發表於 15-5-13 09:43

回覆:teac 的帖子

唔該晒,咁我心中有底,到時知大約點填

whywhywhywhy 發表於 15-5-12 19:06
因為我從不同地方睇到婦女會banding高過聖馬可,好多家長都話婦女會band1頭,聖馬可band1中,所以我都唔知 ...
我覺得Band1頭起碼要做到DSE合格率85%以上、DSE平均5率30%以上(或者平均4率70%以上)、人均優良(5)率2以上。如果係咁計,庇理羅士、張祝珊算係Band 1頭,聖馬可中學人均優良(5)率有1.8,差少少,只可以當係準Band 1頭。

除庇理羅士、張祝珊、聖馬可外,我覺得婦女會都唔錯。其他學校仍然有段距離,仍需努力。

Snakesmall  band1A should above2.5  發表於 15-5-13 12:40
Snakesmall  In my opinion I thinkband1A人   發表於 15-5-13 12:39

teac 發表於 15-5-12 23:51
回覆 whywhywhywhy 的帖子
所以之前都講過,感覺奇怪,點解有好多人將港島民生講到好過港聖馬可同婦女會,其實都唔同班,差別頗大。

引用:Quote:teac+發表於+15-5-12+23:51+回覆+why

原帖由 王家爸爸 於 15-05-13 發表
所以之前都講過,感覺奇怪,點解有好多人將港島民生講到好過港聖馬可同婦女會,其實都唔同班,差別頗大。 ...
係,我都唔明,最近上多左ek,得到大家幫助,再睇番民生dse確是差聖馬可和婦女會很多,可以很多家長都像我之前一樣道聽途說,所以被誤導

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+15-5-12+19:06+

原帖由 王家爸爸 於 15-05-13 發表
我覺得Band1頭起碼要做到DSE合格率85%以上、DSE平均5率30%以上(或者平均4率70%以上)、人均優良(5)率2以上 ...
多謝王家爸爸的分析,又學到嘢

回覆:王家爸爸 的帖子

因為聖馬可有壞新聞。不過已經是差不多10年前。加上佢係舊校長年代比較谷。所以唔多人選擇。如果是住西灣河就知西灣河三寶是聖馬可,中婦,民生這樣順序。聖馬換了新校長3年,可否保持成績有待觀察。不過聽聞變動不大。

tttw1 發表於 15-5-13 13:46
因為聖馬可有壞新聞。不過已經是差不多10年前。加上佢係舊校長年代比較谷。所以唔多人選擇。如果是住西灣河 ...
融合教育制度下,間間學校都有壞新聞,睇下學校冚唔冚,同埋冚唔冚到。

有沒有聖馬可的家長分享下新校長上任後的情況?老師嚴唔嚴,對學生好唔好?曾見另有EK的家長說老師對成績好的學生好,對成績不好的會閒置,是真的嗎?

kay1102 發表於 15-5-13 16:09
有沒有聖馬可的家長分享下新校長上任後的情況?老師嚴唔嚴,對學生好唔好?曾見另有EK的家長說老師對成績好 ...
你呢個傳聞好似係舊校長年代嘅事.

王家爸爸 發表於 15-5-13 09:42
我覺得Band1頭起碼要做到DSE合格率85%以上、DSE平均5率30%以上(或者平均4率70%以上)、人均優良(5)率2以上 ...

以我女學校派位數據睇, 上年確實係佢學校計, 如張記, BPS或中婦放首志願而入唔到的話, 第2志願放聖馬可都入到. 所以老師叫呀女, 如果揀呢3寶做其中一間做首志願,就唔好又放3寶其中一間做第2志願, 會浪費咗.  即係好多人都覺得中婦係好過聖馬可.

不過我女都係將聖馬可放首位, 希望派到啦.

王家爸爸    發表於 15-5-13 17:30

kay1102 發表於 15-5-13 16:09
有沒有聖馬可的家長分享下新校長上任後的情況?老師嚴唔嚴,對學生好唔好?曾見另有EK的家長說老師對成績好 ...
老師對成績好的學生要求高(你所說的好),對成績差(可能係你所說的不好)的學生勸退(比較少閒置不理,因為對學校同學生都無好處),應該係大部分名校既做法。

happylogin 發表於 15-5-13 17:01
以我女學校派位數據睇, 上年確實係佢學校計, 如張記, BPS或中婦放首志願而入唔到的話, 第2志願放聖馬可都 ...
我都聽好多東區既朋友咁講,我既建議係如果係男仔,乙一揀聖馬可(如果係B1中學生)或者張記(如果小朋友谷得)。如果係女仔,乙一揀小白菜,乙二揀聖馬可。

原因好簡單,如果你分析近年既收生同考試成績,聖馬可應該係收B1中到B1尾學生為主,但係DSE考試成績有B1頭水平。中婦收到既學生小學成績應該好過聖馬可,應該係收B1頭到B1中學生為主,但係六年之後,DSE考試成績只有B1中水平。

回覆:王家爸爸 的帖子

好簡單,如果你分析近年既收生同考試成績,聖馬可應該係收B1中到B1尾學生為主,但係DSE考試成績有B1頭水平。中婦收到既學生小學成績應該好過聖馬可,應該係收B1頭到B1中學生為主,但係六年之後,DSE考試成績只有B1中水平。

唔明點解六年後收band1頭同中嘅學校dse會變band1中

引用:好簡單,如果你分析近年既收生同考試成績,

原帖由 whywhywhywhy 於 15-05-13 發表
好簡單,如果你分析近年既收生同考試成績,聖馬可應該係收B1中到B1尾學生為主,但係DSE考試成績有B1頭水平 ...
咁可唔可以反映學生係呢間學校越讀越好呢?

王家爸爸 發表於 15-5-13 17:29
我都聽好多東區既朋友咁講,我既建議係如果係男仔,乙一揀聖馬可(如果係B1中學生)或者張記(如果小朋友谷 ...

我都有這疑問? 佢將d b1c學生狂谷?還是換走差的插d叻入去?n 年前有報導過聖馬可在中四時勸班成續差的轉校怕影嚮學校的會考成續,可能係一貫的名校叮人的技倆

http://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=372&tid=1376665&page=1&closed=1

王家爸爸  主要都係教好(B1尾變B1中/頭)   發表於 15-5-13 21:37
王家爸爸  勸退只係極小數錯配既學生   發表於 15-5-13 21:36

回覆:ernestchow 的帖子

我相信係谷多過叫你走。因為你頂唔順就會自動引退。頂得到咪靚靚dse.一舉兩得。

tttw1 發表於 15-5-13 20:21
我相信係谷多過叫你走。因為你頂唔順就會自動引退。頂得到咪靚靚dse.一舉兩得。

...
唔會叫你走,係勸走,其實可賴死唔走的

回覆:港島民生同聖馬可中學,會揀?間

聽聞某年有嗰被勸走的學生竟在當年會考攞到7個A返來

引用:+本帖最後由+ernestchow+於+15-5-13+19:30+

原帖由 ernestchow 於 15-05-13 發表
可能好多人都睇左呢D佈導。所以一直聖馬可都唔係主流所首選的b1中學。(除我女,佢非他不選)

‹ 上一主題|下一主題