用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問鴨脷洲真光書院好嗎
樓主: credit9999
go

請問鴨脷洲真光書院好嗎 [複製鏈接]

回覆樓上個位網友,本人只係根據樓主的問題分享經驗,同所見所聞,你對呢間學校有咩意見可以直接同大家分享。而我對鴨真感覺良好,是我個人的感覺,絕無賣廣告成份,我女兒現在除了被直資取錄外,還在港島老牌女校就讀小六,何需賣廣告?難道你不明白作為家長在這三次呈分試的擔心各忐忑嗎?咁你話同級數的女校又有咩選擇?你又有咩建議?其實樓主同各位家長只想搵一間學風好,學習氣氛,有愛心的學校給女兒,讓她們在被愛及及被栽培的環境下成長

真光係咪提升緊我真係唔知,我都係睇呢個網見到band 2c:
http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881
如果佢地公佈下呢兩年公開試成績或者入U率,咁就知佢地有無升到
我都知呢度係可以公開發表自己意見,如果對樓上o既人有得罪,請多多包涵。但我只係覺得為人父母梗係想子女喺可接受的壓力情況下不斷向上爬,我只係擔心有心人周圍講A學校好好,減少其他人揀佢地心儀o既B學校,黎增加佢地自己入B學校o既機會,又或者用呢種方法去令多啲人揀A學校,咁間A學校就可以揀學生。
其實我都可以話"我個女讀老牌小學,年年考全級第一,仲要係資優",但咁樣幫到仔女揀好學校咩?

樓上果位要點講,我無辦法控制,我只希望資料可以幫到有需要的家長。唔知講無謂野的人係咩心態。只係copy網上資料,d資料係人都搵到,無用實際行動去視察,果d人講咩都無用。而且兩間學校我都不只一次親身視察,而且我並無講任何學校唔好。其實選得呢兩間學校的家長,都想女兒在純樸、校風好、而且有愛心的學校就讀。難道DSE的成績比,女兒有良好的學習環境和愉快的校園生活重要?

下表是南區 BAND 2 學校 2014 年文憑試取得 LEVEL 2 或以上成績比率的比較表:

科目

鴨真

陳白沙

培德

浸信會呂明才

全港

中文

97.2

79.4

89.9

79.9

英文

79.4

87.2

78.4

數學

89.5

85.7

93.2

80.1

通識

98.6

84.1

95.3

87.3

生物

>90%

88.6

化學

>90%

87.3

物理

90.5

中史

86.8

經濟

88.9

84.3

地理

>90%

84.4

歷史

92.1

資通

>90%

57.1

77.8

企財

>90%

88.3

聖伯多祿沒有列出任何資料,故此未能顯示。

鴨真的英文水平明顯地較為突出。

四間學校之中,公開試成績相對較好的是鴨真。
按公開試 4 科核心科目及格率表現,由高至低排列如下:
1. 鴨真
2. 培德
3. 呂明才
4. 陳白沙

註:
1. 這四間學校均未能詳細列出入讀本地大學學位課程比率,相信比率不算突出。

2. 除了陳白沙列出了所有科目取得 LEVEL 2+ 的比率外,其餘學校只列出部份科目的成績,這些科目可能未超越全港水平。

3. 與九龍校網部份 BAND 2 學校比較,南區的 BAND 2 學校表現較遜色,這四間只算是 BAND 2C  學校。(我只是按數字來作分析,無意扁低南區中學)

4. 上表只比較一般學校均會開設的科目,部份學校提供了一些較冷門的科目。

九龍城區的資料:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2970941

‹ 上一主題|下一主題