用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

bobbob 發表於 15-1-7 12:23
呢間以前確係名校嚟,佢亦無特別標榜,點解要話佢偽名校?我反而認為嗰啲迫學生一體一藝出去比賽攞威嘅先算 …

呢個一體一藝安排,我同太太的睇法南轅北徹,我傾向你的睇法,就係如果個小朋友冇天份冇興趣,即係為左滿足大人需要,學校需要,升中需要。
但係太太的睇法係響呢兩樣野上面的訓練係學術上俾唔到。同埋長大後對藝術的欣賞能力有好大幫助。

我就係冇乜“藝術的欣賞能力”的人, 但係佢自從17歲就冇掂過個琴。。。。。。。。。所以呢, 呢一PART我都冇咩結論,咪當俾個機會小朋友學下野,OR學周永康講“做係為左證明唔WORK”。。。。。。

回應點評
*”藝術的欣賞能力”。。。。。即係你問我除左成績,其他野有咩用。。。。。。除左食屙訓之外其他野真係可以冇用,咁人生又係唔係得呢三樣野。

我大個左先發現五音不全係好可惜的事,無認真學書法係好可惜的事, 無畫過一幅油畫都係好可惜的事, 去到歐洲睇D名畫,樣樣都唔識又係好可惜的事。咁你覺得“藝術的欣賞能力”有冇用

Tintin926  對藝術有欣賞能力有乜用?   發表於 15-1-7 15:50

bobbob 發表於 15-1-7 12:23
呢間以前確係名校嚟,佢亦無特別標榜,點解要話佢偽名校?我反而認為嗰啲迫學生一體一藝出去比賽攞威嘅先算 …
你可以話佢無辜,但係真係好多人以為佢係名校,但TURN OUT已經唔係好耐。我都係呢兩年先發現呢個事實。

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 12:31
你可以話佢無辜,但係真係好多人以為佢係名校,但TURN OUT已經唔係好耐。我都係呢兩年先發現呢個事實。 ...
都唔係名校N年囉,本區家長無理由唔知,至低限度我識嘅都知。

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 12:29
呢個一體一藝安排,我同太太的睇法南轅北徹,我傾向你的睇法,就係如果個小朋友冇天份冇興趣,即係為左滿足 ...
識唔少細路讀呢啲,日日10幾20份功課(btw假期試過40份)之餘仲要日日練琴,真係無乜歡容。

Yanamami  40份  發表於 15-1-7 21:10
supermmsuper  which school? pls PM.  thx!  發表於 15-1-7 19:08

bobbob 發表於 15-1-7 12:39
識唔少細路讀呢啲,日日10幾20份功課(btw假期試過40份)之餘仲要日日練琴,真係無乜歡容。 …
我個仔黎緊讀呢D, 平時我會同佢減下壓,放假會同佢出去玩, 只要唔好落井下石,應該都可以讀得開開心心。。。。。。。但都唔可能輕輕鬆鬆

supermmsuper  which school?  Pls PM. thx  發表於 15-1-7 19:08
bobbob  祝君好運!  發表於 15-1-7 16:24

bobbob 發表於 15-1-7 00:44
識人大仔響大池讀書,讀咗6年不斷抱怨,超憎間學校,所以細仔必收都寧願唔揀。我覺得最緊要認清小朋友特性 ...
咁最後大仔派中學派成點呢?

gsrover  白捱,好可惜, 但係去到BAND2    發表於 15-1-7 16:32
bobbob  辛苦咗6年去咗間band 2學校   發表於 15-1-7 16:23
希望每天開心渡過 ;-)

hkpapa852 發表於 15-1-7 09:22
係真既, 去一個"強"既中學網讀間二線小學, 入到一線中學機會一定高過去D"弱"既中學網讀一線小學.

舉一個 ...
請問即係黃X定太X高D呢?

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 12:29
回應點評
*”藝術的欣賞能力”。。。。。即係你問我除左成績,其他野有咩用。。。。。。除左食屙訓之外其他野真係可以冇用,咁人生又係唔係得呢三樣野。

我大個左先發現五音不全係好可惜的事,無認真學書法係好可惜的事, 無畫過一幅油畫都係好可惜的事, 去到歐洲睇D名畫,樣樣都唔識又係好可惜的事。咁你覺得“藝術的欣賞能力”有冇用
好可惜,香港好多人仲停留響最基本嘅需要上(aka食瞓痾),去到歐洲寧願shopping都唔去museum。期望下一代會開始培養呢類情操。

回覆:大池小魚or小池大魚

將軍澳是弱區。對嗎?

rainbowcov 發表於 15-1-7 17:31
請問即係黃X定太X高D呢?
真係咁想知? 計比你睇下:

黃X樹, 話晒地區一線, 估計升一線中學比例約50%(因為無公開); 西貢網B1生取得一線中學學位機會: 554/(2350/3)=70.72%, 實質機會: 50%x70.72%=35.36%

太X小學升一線和二線頭中學比例約55%, 估計一線中學佔7成, 即係約: 55%x70%=38.5%; 東區網B1生取得一線中學學位機會: 1059/(2794/3)=113.71%, 實質機會: 38.5%x113.71%=43.78%

一切只係數據比較, 只供參考, 現實重有好要考慮既因素, 如該區男女學生比例, 一線學校男女學額等........

* 數據來源:
1. 各區B1生取得一線中學學位機會, 請參考: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D1
2. 升一線中學比例, 請參考:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2845555&extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:大池小魚or小池大魚

興趣可以培養,但最好不是為考試而培養

聽過好多實例, 小學無意做了小池大魚, 喜滋滋的,  中學升上去了大池, 再做不了大, 所以小學的小池大魚短時間可能開心, 其實更要小心

引用:聽過好多實例,+小學無意做了小池大魚,+喜滋

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+15-01-07+發表聽過好

原帖由 naughtybj 於 15-01-07 發表
其實我小池做大魚、大池又做過小魚,小魚成長又做回大魚,但出了河又做回小魚,成長後又做回大魚,最後去了 ...
好句好句!可能我認真左。過份解讀你的幾句話。不過係香港教育制度下,小學、中學甚至乎大學,話之係大池做大魚或小池做大魚啦。出到大海咪又只能在地產霸權之下做蝦兵蟹將

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-01-07+發表

回覆 熊牛不兩立 的帖子

搵一萬同搵七萬一個月的蝦兵蟹將,都差好遠WOR

小池跟大池真的很不同,看過一起出道的球星,入了大球隊的得以大展身手, 入了小球隊的幾年之後就沉寂下去, 當然, 仕途也要講命和運, 但與有實力的隊友一起練習與相處, 大球隊各方面的支持, 似乎是事半功倍吧.

GreenMaDad 發表於 15-1-8 11:21
小池跟大池真的很不同,看過一起出道的球星,入了大球隊的得以大展身手, 入了小球隊的幾年之後就沉寂下去,  ...
其實大池小池都好, 最緊要學校點教學生, 到底係教"好學生", 定係"教好"學生?

普巴遇著費格遜, 咪又係嘥咗! (又睇波既爸爸應該明點解)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-8 11:37
其實大池小池都好, 最緊要學校點教學生, 到底係教"好學生", 定係"教好"學生?

普巴遇著費格遜, 咪又係嘥咗! …
HAHA, 普巴,碧基,科蘭都係響大球會先成名 (講呢D就精神

gsrover 發表於 15-1-8 11:48
HAHA, 普巴,碧基,科蘭都係響大球會先成名 (講呢D就精神)
佢地係大球會成名, 不過佢地係第一間大球會M記入面就做咗負資產呢!
中國古語有句講得啱, 魚唔過塘唔會肥, 入到大池做唔到大魚, 轉池(不論大小)後可能有另一番新景象

gsrover  魚唔過塘唔肥,絕對係!   發表於 15-1-8 12:08
‹ 上一主題|下一主題