用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 gce past paper
樓主: siufans
go

英國 gce past paper [複製鏈接]

回覆 siufans 的帖子

今年(2015) 6月仍要考AS呀, 如果是2015年9月才讀Year 12的話, 就冇AS 考, 要到Year 13 才一次過考A2 (相信會辛苦好多)

dsedse  thx  發表於 15-1-6 18:31

另外, 大家亦可試試在Amazon 買到不少練習 (比香港平), 還可以寄到宿舍. 我囡囡自己買了部份練習做, 佢話好有用

http://www.amazon.com/s/ref=nb_s ... ld-keywords=edexcel

回覆:alee810 的帖子

想請問一下IGCSE嘅past papers有無得download架?因為幫阿囡報左6月考Eng, Maths,德文試,諗住比佢試下考。謝謝

alee810 發表於 15-1-6 15:42

今年(2015) 6月仍要考AS呀, 如果是2015年9月才讀Year 12的話, 就冇AS 考, 要到Year 1 ...
咁算係好彩定唔好彩?最後一屆AS!你囡囡考咗AS,可否分享下讀書心德同難度係邊?
Thanks!

alee810 發表於 15-1-6 16:02
另外, 大家亦可試試在Amazon 買到不少練習 (比香港平), 還可以寄到宿舍. 我囡囡自己買了部份練習做, 佢話好 ...
可否介紹買邊款練習?因為我對AS和A2完全冇頭緒,
都唔知如何入手!
Thanks!

dsedse 發表於 15-1-6 14:48
我個讀 Maths / Bio / Chem  如復活節要返HK惡補下遲少少,在英國要補一吓,可問學校安排補習....今次去帶兩 ...
你個只讀3科?點解唔讀4科?可以有多個選擇!

dsedse  讀4科難  發表於 15-1-6 18:46

英國生活唔慣想返HK讀A-levelpost                                                                                                                                                                                     很多人以為英國考試容易程度低容易讀, 但想想英大學要 A Level basic 3 subject 就知道其實不易.

A L讀得太多了,唔怪得辛苦啦!不論入英國或香港大學 gce basic 3果 subject +英文 ielts 就夠。
首先要他想.清楚入大學讀什麼?如讀医科可 drop econ, 讀商科 drop bio,到於 further maths 如 handle 不 到也可 drop.記住大學寧要成績 3 科A/A* 也不要4科A,B,C.

dsedse 發表於 15-1-6 19:38
英國生活唔慣想返HK讀A-levelpost                                                                      ...
你所講的非常有道理,但不適用於我女身上。起初我女都想讀3科,但英國老師分析給我女聽內容如下:
「好多學生以為3科可以讀少D,但有冇諗過隨時會讀唔掂。
例如你AS只讀Maths/Bio同Chem,讀到中途發覺自己讀唔掂
Bio,咁A2又唔可以drop Bio,結果A2 Bio成績可能好差,2科好1科
唔合格,大學都係未必收。但如果有科Econ,就可以多個選擇,
考完AS選出最好成績3科讀A2,比較保險D。」
以上內容係老師評估我女後而作出建議的,其他學生未必適合,
我只係想分享下比其他JM參考。

dsedse    發表於 15-1-6 22:24

引用:Quote:dsedse+發表於+15-1-6+19:38+英國生

原帖由 siufans 於 15-01-06 發表
你所講的非常有道理,但不適用於我女身上。起初我女都想讀3科,但英國老師分析給我女聽內容如下:
「好多學 ...
其實一般會AS 讀4 科, A2 讀3科。 top students AS 讀5 科, A2 讀4科。

引用:Quote:原帖由+siufans+於+15-01-06+發表你

原帖由 Ruby1219 於 15-01-06 發表
其實一般會AS 讀4 科, A2 讀3科。 top students AS 讀5 科, A2 讀4科。
You are right. Most top students will study 5 AS subjects in the lower sixth form

回覆 Janis_Ben1223 的帖子

你是在香港OR英國考?
以下是其中一個考試局IGCSE past paper:

http://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/past-papers.html?Qualification-Family=International-GCSE

阿女話好彩有得考AS, 因為唔需要一次過考曬2年所學嘅嘢 (year 12+13), 另外, 仲可以retake AS subject, 例如, 蓞年阿女AS Math 只有A, 今年除A2考Maths, 仲可以retake AS Maths, 希望張cert 可以靚啲喎 (A*), 但係如果取消AS, 就等同香港以前A level or DSE, 一次定生死!
其實我都係因為阿女唔適合香港DSE制度(佢中文+通識唔達標), 所以姑且一試送佢去英國, 讀左半年先知道英國改制, 佢話見到依家讀緊Y10 & Y11 啲師弟妹都幾辛苦, 因為學校已經為新制部處.  我個女比較內向, 所以佢會用好多時間操卷, 佢話一定有幫助,

知道學校係報邊個考試局嗎?  我個女就買相關考試局的練習, 或者學校都會代購!

alee810 發表於 15-1-7 10:14

阿女話好彩有得考AS, 因為唔需要一次過考曬2年所學嘅嘢 (year 12+13), 另外, 仲可以r ...
嘩! 如果我女MATHS有A,我已經心滿意足.

alee810 發表於 15-1-7 10:19

知道學校係報邊個考試局嗎?  我個女就買相關考試局的練習, 或者學校都會代購! ...
我知道學校係報邊個考試局,所以開始搵定D試卷比阿女操.
原本諗住學期未學晒一次過操,而家我諗要提早操住先至得.

另外,你女AS/A2選邊幾科?

阿女AS 考左Chinese (AS+A2), Maths, Further Maths, Chem, BIOA2 會考Maths, Further Maths, Chem, BIO, 我叫佢drop BIO, 但係佢唔想, 老師又比佢上堂

alee810 發表於 15-1-7 13:35

阿女AS 考左Chinese (AS+A2), Maths, Further Maths, Chem, BIOA2 會考Maths, Furthe ...
點解drop Bio?係唔係好多野讀?定話成績未如理想?
如果讀到當然讀4科啦!

siufans 發表於 15-1-7 14:01
點解drop Bio?係唔係好多野讀?定話成績未如理想?
如果讀到當然讀4科啦!
其實成績都唔係好好, 同埋我怕佢太辛苦啫, 點知佢話其他香港人都drop 晒, 全班9人只剩下佢一個華人, 都幾好, 另外, Further Maths, drop drop 下剩得2個香港人, 老師當佢係寶貝, 上堂好清靜, 好似私人補習, 有足夠時間教書同操卷!

dsedse    發表於 15-1-7 15:01

alee810 發表於 15-1-7 14:56
其實成績都唔係好好, 同埋我怕佢太辛苦啫, 點知佢話其他香港人都drop 晒, 全班9人只剩下佢一個華人, 都幾好 ...
咁都幾好呀!

如果你女唔怕辛苦就由得佢.

不過我聽人講Bio真係好多野讀同記,所以去到A2好多人會drop.

其實你女今年會升讀大學,有大學Offer未?

英國的數學比香港浅?
‹ 上一主題|下一主題