用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇聽過沙田愉翠苑合一堂?
樓主: kerorowaiwai
go

有冇聽過沙田愉翠苑合一堂? [複製鏈接]

giging1116 發表於 15-1-8 15:20
以上見好多劣評都唔係用家.
我囝囝現讀緊K1am, 返左4個多月都十分開心, 我選此園除了因為近屋企, 最重要是 ...

我都係k1 am wor. 唔知會否同一班呢.?!

我都要對呢間學校評吓理.
小朋友又係返左4個多月, 日日都話好鍾意班主任, 隔離班老c, 校長, 副校, ee等. 如果小朋友讀得唔開心, 相信佢唔會講呢d說話.

而我小朋友坐校車, 我好少見到老師們, 前排親子旅行, 小朋友好主動介紹校長老c們比我認識, 如果唔鍾意, 佢都唔會介紹la.

放x'mas 假期, 日日都問我可以幾時返學, 可想言之, 佢對學校有歸屬感.

呢間學校已開左15年左右, 老c流失率都偏低, 如果校長唔好, 老c又點會做咁耐..

以前我都係睇EK, 呢間學校真係比人抺黑得好緊要. 我上年都冇打算揀幾間學校.
誤打誤撞親身去交報名form, 我對呢間學校係完全改觀. 連我自己都feel到校長老c們對教育好有熱誠.
我都後悔比小朋友讀呢間學校, 亦都好慶幸自己揀啱學校呢!!!

btw, 佢唯一唔好處係比較多b6. 但小朋友並無學左D 差的言行舉止回來.

giging1116    發表於 15-1-20 12:45

回覆:有冇聽過沙田愉翠苑合一堂?

其實好好笑
原來所以野一定要唱好

咁多學生,點都會有唔同感受
呢間學校有需要抹黑咩?

利申:我自己已有好好offer
不喜勿插

chanballball 發表於 15-1-9 15:11
其實好好笑
原來所以野一定要唱好
一間學校, 總有好的comments或坏的comments.
但全部都係聽乜太講, 聽乜太講.
其實對間學校都好唔公平.

而家有2個用家分享事實GE野.
不是比"聽乜太講, 聽乜太講"來得更實在咩?!

好多人乜都唔識就係靠刨EK黎搵comments
既然只係"聽",
而我係講"事實"
又有咩問題呢?

利申: 入到愉翠合一堂. 我已經覺得係最好的offer.

引用:Quote:chanballball+發表於+15-1-9+15:11+

原帖由 kaman710 於 15-01-09 發表
一間學校, 總有好的comments或坏的comments.
但全部都係聽乜太講, 聽乜太講.
其實對間學校都好唔公平.
我想重新
係小朋友親口對我講
唔係聽乜太乜太所講
希望大家可以接受唔同分享
唔好因為係負面分享就話抹黑
如果唔係分享變得無義意

引用:Quote:原帖由+kaman710+於+15-01-09+發表一

原帖由 chanballball 於 15-01-09 發表
我想重新
係小朋友親口對我講
唔係聽乜太乜太所講
同意,大家只係分享給其他媽媽參考,不喜歡別人負評可以唔理,唔需要刻意批評人。相信其他媽媽都有分析能力,知道點揀

呢間學校都真係好多人爭!我上ek 可以睇埋父母質數!大家各有論點,湊小朋友的家長不是要EQ 有番咁上下嗎?

我知我小朋友考得高分,但因我份職業……所以只有pm,我吾讀了!吾好問点解我会知道我小朋友高分……

我冇呢間幼稚園o既 offer, 但如果有, 我都會考慮, 唯一原因係近屋企

但我其實對愉翠合一堂o既行政唔係好滿意, 我係working mom, 所以對攞申請表呀, 交表截止日期好敏感, 因為始終要就返工時間

本來幼稚園o係網上寫明交表至截止交表時間係10月頭到10尾(實際日期已經唔記得), 寫明交表先後唔影響收生次序, 我遷就時間, 預咗到比較接近截止先交申請表, 點知交表前再上網睇吓有冇文件要交, 先發現佢改咗話已經截止, 連form 都冇得download, 好彩我o係之前已經download 同填好咗份form, 所以都試吓拎去交.... 去到時其實佢門口份招生海報都貼住截咗止, 但我最後都成功交咗, 不過收表o既職員真係毫無笑容, 亦冇正面望過我.

到我睇埋份收生須知, 就真係有o的火, 佢話如果面試後小朋友係同分則由交申請表o既先後決定...

我覺得做人要兌現承諾, 辦學就更加, 一時一樣對教小朋友亦唔係好事.

大家免傷和氣,開呢個post 嘅我只係想聽吓其他媽媽嘅意見,好嘅壞嘅都係參考意見,多謝各位

大家免傷和氣,開呢個post 嘅我只係想聽吓其他媽媽嘅意見,好嘅壞嘅都係參考意見,多謝各位

我同Kaman都只是想同大家開心分享, 我們同樣感受到這間是很用心辦學的幼稚園, 我們對幼稚園非常滿意, 請大家不要再執著字眼, 對號入座, 有什麼寫得唔好得罪大家, 望大家多多包涵

回覆 carsonbabe 的帖子

收到!我會23號去註冊

引用:回覆+carsonbabe+的帖子 收到!我會23號去

原帖由 carsonbabe 於 15-01-20 發表
回覆 carsonbabe 的帖子

收到!我會23號去註冊
我未唸掂康傑定合一堂

回覆 kerorowaiwai 的帖子

康傑係富寶花園嗰間?有同事個孫讀緊,佢話幾好,但冇學券我會揀近自己嗰間,最緊要小朋友番得舒服

lulumokmok 發表於 15-1-10 22:57
我冇呢間幼稚園o既 offer, 但如果有, 我都會考慮, 唯一原因係近屋企

但我其實對愉翠合一堂o既行政唔係好滿 ...

咁又過份左d wor.
慶幸上年冇呢d 事情發生...

不過講起黑面書記...
我上年去過啟思....啟思的書記更加冇表情....
唔知係咪嗰段收生時間.
個個書記都over workoad...個個塊面都黑過鍋撈

回覆:carsonbabe 的帖子

係呀

咁你最後註冊左邊間呀?今日去見到副校好nice好好笑容,上次真係誤會佢了

giging1116   9 月見, 到時我囝升K2   發表於 15-1-24 11:57

引用:回覆+kerorowaiwai+的帖子 咁你最後註冊左

原帖由 carsonbabe 於 15-01-24 發表

咁你最後註冊左邊間呀?今日去見到副校好nice好好笑容,上次真係誤會佢了  ...
未決定到呀

有無媽媽最後註冊左合一堂?
Am or pm ?

‹ 上一主題|下一主題