用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 班主任reject自行意願
樓主: IwanBB
go

班主任reject自行意願 [複製鏈接]

IwanBB 發表於 15-1-3 12:09
我會試原本意願!

最奇怪係仲未有呈2成績表, 要1月9日先派, 無太多時間考慮中學. 而中學已經喺1月2日收表,  ...
我想攪清楚一點,希望樓主唔好介意。
既然而家係未有呈二的成績表,我諗你話囝囝是10名內是指五下的成績吧,會唔會今次有很大變化?自己可能保持到,但人家追上來都影響大家的名次的。

又既然要1月9日先派成績表,你應該是憑上次即五下的成績去問其他老師?可能今次結果有很大的變化而其他老師根本無資料在手,只能憑上次的成績去判斷。

一個3X和10之內,加上其他獎項的比較,好難想信唔同班主任和老師會有如此極端的提議。在未尋求到真相之前,我覺得有需要再請教班主任多一次,至少請他再作一次連同理由的分析,看看是甚麼特別原因!

回覆:班主任reject自行意願

我囡當年自行選校, 老師都話我選嗰間難d, 但我哋覺得間學校唔錯, 唔試覺得會後悔, 所以都照填表報名, 最後係入咗…超開心

回覆:班主任reject自行意願

我女現在讀嗰間,全校老師班主任教練無一個認為我女會入到,個個第一個反應係:對她來說,難啲喎。收咗我初頭都唔係好相信,希望在明天各位jm,今年咁少小朋友,上年9x%入頭三志願嘛,別想太多,試咗唔得好地地,唔試人地成績無咁好又入到,個心un住un住(當然唔好過份進取啦)

IwanBB 發表於 15-1-3 09:13
囝囝成績全級10名內, 全級12x人, 唔知點解班主任reject囝囝自行意願, 叫囝囝去排名較低既中學, 但另一班一 ...
如果你仔小學有同一辦學團體的友好中學有聯絡,而此友好中學又很想升lay的話,就會完全解釋到為何兩位老師有你講的建議了,吾明,可以pm我再答你。

回覆:NurseSally 的帖子

有分數睇真好,我小朋友學校卷都唔派,封鎖分數。

王家爸爸    發表於 15-1-5 09:25

回覆 IwanBB 的帖子

你地都好D! 我個仔個班主任好似傻嘅咁!mud都話唔知,叫我去問其他主任,直情係握飯食.
一係就亂咁指我報其他區(唔係他區),校長唔多理佢亂離,因為friend,唉......

王家爸爸    發表於 15-1-5 09:25

TomatoCat 發表於 15-1-4 15:00

你地都好D! 我個仔個班主任好似傻嘅咁!mud都話唔知,叫我去問其他主任,直情係握飯食.
咁都得, 好彩你精明, 有D家長盲目跟班主任意思, 累左小朋友就慘

經過呢兩日考慮, 覺得呢個班主任太保守, 原來其他同班家長都有我咁既情況

katf123 發表於 15-1-3 23:44
我囡當年自行選校, 老師都話我選嗰間難d, 但我哋覺得間學校唔錯, 唔試覺得會後悔, 所以都照填表報名, 最後 ...
恭喜晒!! 一定好開心!!!

fionakong2008 發表於 15-1-3 23:55
我女現在讀嗰間,全校老師班主任教練無一個認為我女會入到,個個第一個反應係:對她來說,難啲喎。收咗我初 ...
為你地開心! 亦證明囡囡有實力!!

IwanBB 發表於 15-1-5 09:44
恭喜晒!! 一定好開心!!!
係呀! 我覺得自行可試高一線, 但當然不能距離小朋友level太遠啦! 希望你小朋友派到理想的中學

引用:Quote:IwanBB+發表於+15-1-3+09:13+囝囝成

最後一招:陽奉陰違

香香 發表於 15-1-5 22:19
係。我同樓主问題差不多。但名次不同。我问該校不比。考得差過我女就冇出声。因佢有特異公能。

...
有特異功能都起碼有個解釋.

隔離班既同學無論成績,運動,獎狀,操行,"特異功能".....都比我囝囝遜色...

王家爸爸 發表於 15-1-6 12:46
最後一招:陽奉陰違
即係點??

IwanBB 發表於 15-1-6 14:01
即係點??
首先,班主任不會知道你自行實際上報邊間。
其次,在正常情況下,班主任不會(也不應該)問你最後報了邊間。
所以,你只需要向班主任 Acknowledge,表示已收到班主任的意見,然後自己決定報邊間。

先了解第二次呈分試成績如何,才決定

王家爸爸 發表於 15-1-6 14:09
其次,在正常情況下,班主任不會(也不應該)問你最後報了邊間 ...
即係果d..."係呢一分中....我完全認同老師你既建議"....

引用:Quote:IwanBB+發表於+15-1-6+14:01+即係點?

原帖由 王家爸爸 於 15-01-06 發表
其次,在正常情況下,班主任不會(也不應該)問你最後報了邊間 ...
有一句說話叫:若要人不知,除非己莫為。又有一句叫:你有張良計,我有過牆梯。你唔好睇少老師,佢一chock你地的小朋友,好容易全部散晒。記住,有心chock你,方法好多,重要等你冇防範至做!

goodenough 發表於 15-1-6 16:58
有一句說話叫:若要人不知,除非己莫為。又有一句叫:你有張良計,我有過牆梯。你唔好睇少老師,佢一chock ...
同樣方法.....應用於自己小朋友.....

王家爸爸    發表於 15-1-6 17:11
‹ 上一主題|下一主題