用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有無需要驗?驗了是否有program更好地栽培小朋友 ...
樓主: Jane1983
go

有無需要驗?驗了是否有program更好地栽培小朋友 [複製鏈接]

回覆 MASAYA 的帖子

難一點點才是最好。
想起我大仔幾年前參加校際音樂節鋼琴比賽,目標只是希望能夠拿到80分。怎知道他得79分,他氣得當場落淚。到今天他仍感到不甘心,因為全場只有他得79分,其餘的人不是80或以上, 就是78或以下. 因這一分,自此他甘心被我指導他練琴。(細仔形容我的練琴方法像是折磨他。)

我常覺得這79分很重要。若得80或以上,他不會聽我。若得78或以下,他會以為自己太差放棄學琴。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:聰明孩子而又讀書落後的,死穴是「怕輸」,

原帖由 annie40 於 15-01-24 發表
聰明孩子而又讀書落後的,死穴是「怕輸」,因為夠聰明,早已知道自己邊處唔掂,可是自少聽慣別人讚聰明(未 ...
慶幸自己兒子不怕輸,但這是磨練出來的,佢有運動天份,5歲幾開始在田徑會練跑,但只得佢一個幼稚園生,其他都是小學生,一般大佢兩三年,每次練習競賽9次輸1次贏,輸輸下都慣了,輸了佢會話再來,再來!間中有些哥哥笑佢輸,佢都無所謂,話最緊要有得玩!但佢從沒失去信心,問佢邊樣叻,佢即刻答係跑步,佢清楚自己能力!
在讀書方面,佢由K1到現在,老師都認為佢學習能力高,我不能肯定佢是否因為不怕輸,當然影響一個小朋友還有很多因素!但我肯定佢對成敗嘅心理質素好好!相信對佢將來成長係好好嘅一樣原素!

Jane1983  心理質素如此高,難得   發表於 15-1-25 16:50

mindset 已經是贏盡了,恭喜啊!

wan_sosin  謝謝!會繼續努力!  發表於 15-1-25 23:48

引用:聰明孩子而讀書不錯的,見過的有幾類:a)+

原帖由 annie40 於 15-01-24 發表
聰明孩子而讀書不錯的,見過的有幾類:

a) 家境較差,孩子老早明白讀書是可見的出路。
請問若屬c),d)類,如何可幫助他除去 '怕輸' 陰霾? 求指點。

引用:Quote:原帖由+annie40+於+15-01-24+發表聰

原帖由 wan_sosin 於 15-01-24 發表
慶幸自己兒子不怕輸,但這是磨練出來的,佢有運動天份,5歲幾開始在田徑會練跑,但只得佢一個幼稚園生,其 ...
請問係點train出來架?
亞仔好鍾意踢波 剛剛開始左幾堂 但唔係太順利 會喊 覺得自己唔夠人黎 明明鍾意 但好驚輸 但又唔捨得唔去 真係好困擾!個個小朋友輸左 笑下又黎過 亞仔好唔接受到自己輸 唉😥😥😥

回覆:breadbb 的帖子

俾d時間小朋友。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-01-24+發表

原帖由 breadbb 於 15-01-25 發表
請問係點train出來架?
亞仔好鍾意踢波 剛剛開始左幾堂 但唔係太順利 會喊 覺得自己唔夠人黎 明明鍾意 但好 ...
我個仔其實好要臉,不過因為咁,所以好少會喊,一有眼淚就即要去抹同走入洗手間!但佢真係幾堅強,衰咗會企返起身再來,一來可能算是身教吧,我本身都係唔會少少事大呼小叫,有事發生都好冷靜嘅人!
另外,我比佢睇一D刻苦成功的人嘅故事,重覆講到佢植根係心入面,其中一個佢鍾意睇的,是一個克服咗困難而成功的一位奧運舉重選手,聖經人物都有,但以理是青少年人的好榜樣,當小朋友有些人想去模仿,就比較容易掌握,因為較具體!
其實最初我仔都有講過,成日輸,唔跑啦,但每次跑完回家,我同老公都會同佢傾下佢嘅心情,去肯定佢嘅努力,肯定佢有進步,教佢諗遠D,目標唔只係今日個練習比賽贏唔贏!但小小嘅成功是要的,有人教我,出面未能勝出唔緊要,如果小朋友做到一些就算很少的事,都可以自己整面獎牌比小朋友!叫佢繼續加油!不過呢樣我未做過!因為我個仔都會贏到校內的比賽,已試過成功嘅感覺!間中有同齡小朋友話要同我仔鬥下,佢都可以贏到,不過佢贏咗都唔會過份認叻的!
我只係分享下過去嘅經驗,每個小朋友有自己獨特個性,步伐不同,最緊要同小朋友一起度過難關!做佢最後嘅支持!

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+15-01-25+發表請

原帖由 wan_sosin 於 15-01-25 發表
我個仔其實好要臉,不過因為咁,所以好少會喊,一有眼淚就即要去抹同走入洗手間!但佢真係幾堅強,衰咗會企 ...
謝謝你 我會好好試下

wan_sosin  當黃金寶係偶像  發表於 15-1-25 23:51
wan_sosin  加油!最近我仔喜歡上黃金寶,當佢   發表於 15-1-25 23:50

breadbb 發表於 15-1-25 20:58
謝謝你 我會好好試下
我所講那位舉重選手,是2008年奧運舉重金牌得主施泰納,youtube可以找到.
那位運動員施泰納,原本患了病,但因為得到太太的支持,為完成太太的遺願,所以克服了困難,我順帶想講下我嘅想法,因為見到上面有媽媽分享,擔心小朋友只為討父母喜歡而做,如果硬要子女做不喜歡的事情,當然不是太好,但若父母的期望和愛,適當地作為一種動力,讓小朋友在應該的事上努力,我不覺得是壞事,我們何嘗不會為所愛的人甘願去努力和作出改變.我識一位港大畢業的朋友,他分享他那位讀書不多,但對他有很大期望的母親,當年曾因他默書不合格而狠狠地教訓他,之後他讀書不敢再怠慢,最後得到不錯的成績,到今天,他仍很多謝他母親,說如果沒有他媽媽,不會有今天的自己.

如果孩子因想愛父母多一點而努力,最少小朋友同父母關係很好才會這樣想,這是愛,是關係,是美事!相信父母因此也會更努力愛小朋友和給他們回應,我亦相信父母都定必會教導,指引小朋友如何建立自己的將來.不會單單叫小朋友因為要愛我,所以要努力吧!

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Arfa_Karim_Randhawa

Arfa Karim

英年早逝
for every one criticism, three positives must be given.

引用:+本帖最後由+lillymarie+於+15-1-24+21:35+

原帖由 lillymarie 於 15-01-24 發表

回覆 MASAYA 的帖子
有時做父母無論點講,都未必能令他想通,可能需要遇上一樣嘢令他有另一睇法,踏上更一層樓。

引用:Quote:原帖由+annie40+於+15-01-24+發表聰

原帖由 wan_sosin 於 15-01-24 發表
慶幸自己兒子不怕輸,但這是磨練出來的,佢有運動天份,5歲幾開始在田徑會練跑,但只得佢一個幼稚園生,其 ...
小朋友有自己真正喜愛的,更容易令他投入,越戰越強。
小兒學了圍棋4個月,今年參加圍棋公開賽,5戰,連輸2場,中間1場對手冇到,不戰而勝,再輸1場,中間雖然叫做贏咗,但體會到不戰而勝並不會帶來滿足感,最後一場認真比賽,終勝出。
雖然只勝一場,但過程中小兒所領略到,比起全勝5局,更為重要。
小兒亦因為這次比賽,明白要付出努力,自動波自己跟棋譜打棋,是他自己賺到的體驗。

醒目開學勳章 貢獻勳章

S-Kwok 發表於 15-1-26 09:40
小兒學了圍棋4個月,今年參加圍棋公開賽,5戰,連輸2 ...
係架!就算有少少天份,都要加努力加油呀!

恐龍家

這就是我認為growth mindset很有用的原因。
Growth mindset的人,心裏想的是怎樣令自己有進步。
Fixed mindset的人,就想著怎樣證明自己的能力。

annie40    發表於 15-1-26 13:42

lillymarie 發表於 15-1-26 11:08
這就是我認為growth mindset很有用的原因。
Growth mindset的人,心裏想的是怎樣令自己有進步。
Fixed mind ...
之前睇過柯文哲既訪問,佢講到自己唔會理其他人點睇,只專注自己要做想做既事,原因係佢有ADHD
小孩有ADHD,家長當然頭痛和疲累,但也不全是壞事,辛苦過後有回報的
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-01-24+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-01-26 發表
小兒學了圍棋4個月,今年參加圍棋公開賽,5戰,連輸2 ...
真係熱愛一樣嘢,無咁易會放棄,試過輸先知要幾努力,我仔試過田徑公開賽,因怯場又不肯去做熱身,最後表現不到水準,之後佢極明白熱身嘅重要,之後練跑,教練叫做熱身,人哋跑4個圈,佢見仲有時間,跑夠5個。

MASAYA 發表於 15-1-26 11:56
之前睇過柯文哲既訪問,佢講到自己唔會理其他人點睇,只專注自己要做想做既事,原因係佢有ADHD
小孩有ADHD ...
你莫信以為真,這只是他在自我挖苦罷了。他怎樣看別人的眼光,和ADHD無關的。
我大仔有ADHD,求學過程遇到好多挫折。最常聽到的一句是:我做不到。我不認命,用盡辦法幫他解決問題,帶他看最能幫到他的醫生。曾經遇過一位fixed mindset的醫生,當着我大仔面前叫我不必這麼努力,說有ADHD的孩子不管我做幾多,將來前景都會差。轉到另一位醫生,却認為孩子有ADHD不代表讀不了書,只是要比別人努力十倍。

lillymarie 發表於 15-1-26 18:04
你莫信以為真,這只是他在自我挖苦罷了。他怎樣看別人的眼光,和ADHD無關的。
我大仔有ADHD,求學過程遇到 ...
噢,我以為他是在給ADHD孩子的家長一個希望,因為他談這事時剛好別人問他怎樣可以短時間內做到這種成就,他就說了ADHD的事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-26 18:34
噢,我以為他是在給ADHD孩子的家長一個希望,因為他談這事時剛好別人問他怎樣可以短時間內做到這種成就,他 ...
他真的有ADHD嗎?ADHD是「專注力不足過度活躍症」,正正就是不能專注做自己的事。

Anyway, 講番資優。
孩子資優但沒有情緒行為問題,最幸福是他們的父母。
我覺得最煩惱的是教孩子怎樣與人相處,首先是由教他怎樣尊重我是他的母親大人開始。將來他若以挑戰我的方法去挑戰他的老闆,我怕他好快會覺得自己「懷才不遇」。
‹ 上一主題|下一主題