用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 升學出路
go

升學出路 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

小女下年DSE, 預計3322-定不達標, 如果連2222 都冇恐怕IVE都有困難,
咁既成績請問升學還有什麼出路呢, thx~
   2    0    0    0

回覆:升學出路

台/大陸U可試,不要考一流大學可

冬日勳章 醒目開學勳章

brother4 發表於 15-1-2 16:27
吾打算出國啦, 請問本地有何選擇, 如職訓局 or 毅進那些要求會低點嗎?

yanyan-mummy 發表於 15-1-2 21:09
吾打算出國啦, 請問本地有何選擇, 如職訓局 or 毅進那些要求會低點嗎?

讀完毅進等於DSE合格 22222, 所以22222 IVE就應該有機.

朋友個仔, 中文2, 有科X 4, 其它3322咁上下, 讀到副學士.  

有興趣是什麼?如律師科可,讀有關課程,做過師爺工人隨時高過律師

引用:小女下年DSE,+預計3322-定不達標,+如果連2

原帖由 yanyan-mummy 於 15-01-02 發表
小女下年DSE, 預計3322-定不達標, 如果連2222 都冇恐怕IVE都有困難,
咁既成績請問升學還有什麼出路呢, thx ...
朋友兒子上年唔夠10分,讀毅進。無論如何,你先上eApp報名先啦,到時有conditional offer再睇餸食飯。

October.    發表於 15-1-2 21:38

要讀找D冷門科目,朋友就是,想幾時放一二月大假可,boss冇say no,熱門科隨時有人替換,薪金有限,新來永遠最遲放工

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 15-1-2 21:29
讀完毅進等於DSE合格 22222, 所以22222 IVE就應該有機.

朋友個仔, 中文2, 有科X 4, 其它3322咁上下, 讀到 ...
老公意思係毅進+IVE起碼3年, 負債10萬, 再出黎工作不比大學畢業揾得多,
佢覺得不値得, 同佢意見有分歧

冬日勳章 醒目開學勳章

brother4 發表於 15-1-2 21:30
有興趣是什麼?如律師科可,讀有關課程,做過師爺工人隨時高過律師
亞女有興趣讀傳理, 但佢既成績咁, 都吾會有機會

冬日勳章 醒目開學勳章

khmama 發表於 15-1-2 21:35
朋友兒子上年唔夠10分,讀毅進。無論如何,你先上eApp報名先啦,到時有conditional offer再睇餸食飯。

...
eapp 一定會報左先, 始終太細吾想佢做野住, 進修學一技之長較佳

傳理系都很難讀,出路記者,秘書,E0等,不過大學畢業初時8千至一萬,但升職快,將來有經驗,懂跳糟,人工可番幾倍上升

回覆:brother4 的帖子

近兩年可能不止八千一萬啩?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

路過              *先旅行再搵工 * 記者1萬元或者1.1萬元
2014-04-20 08:09:51新聞係畢業的學生,如果從事傳媒行業,起薪點較其他行業低,阿曼坦言,她及其大部分同學都不會以「做記者」為首選,但對「搵工」路向卻沒什麼目標,「好多人都想考空姐,香港航空?空姐起薪點有1.5萬元,比起記者1萬元或者1.1萬元,多出4、5千蚊,可以周圍見識之餘,又可以有時間做自己?,但知道呢份工唔會做得耐,同學都係覺得趁後生見識下。」

yanyan-mummy 發表於 15-1-4 12:11
老公意思係毅進+IVE起碼3年, 負債10萬, 再出黎工作不比大學畢業揾得多,
佢覺得不値得, 同佢意見有分歧:igiv ...

可考慮返大陸大學讀兩年新聞系,再過去生活指數及大學學費相對於其它熱門英語留學國家無咁高既紐西蘭搵間大學讀下。

有個朋友女兒DSE成績幾差下,去暨南大學讀新聞系,舊年轉去澳洲讀。不過,我唔清楚佢讀澳洲邊間大學。

引用:小女下年DSE,+預計3322-定不達標,+如果連2

原帖由 yanyan-mummy 於 15-01-02 發表
咁既成績請問升學還有什麼出路呢, thx ...
2014年中係黃克競聽講座
講者話5條2,HD 多數收

唔咁樣成績,就讀FD 先,日後再升上去。

我朋友嗰仔所選第一志願,未放榜己給他'有條件取錄'!

引用:台/大陸U可試,不要考一流大學可 +

原帖由 brother4 於 15-01-02 發表
朋友嗰女2014年9月,入了台灣中源大學,第一年免學費,完成學士學位如成績好,學校可推薦往美國讀碩士,但祗交中原大學學費!

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 15-1-4 15:40
可考慮返大陸大學讀兩年新聞系,再過去生活指數及大學學費相對於其它熱門英語留學國家無咁高既紐西蘭搵間 ...
出國吾會考慮啦, 一來經濟問題,二來亞女吾定性,自律性低, 睇少一陣都吾得,
佢好受外界影響

冬日勳章 醒目開學勳章

db7mu23 發表於 15-1-4 16:10
2014年中係黃克競聽講座
講者話5條2,HD 多數收
希望佢有5科2啦, 可以多d 選擇

冬日勳章 醒目開學勳章

真係好勞氣, 過2日考試都未溫書, 假期就出街, 跟本無心向學,
叫佢睇下high dip.有邊科心水, 幫佢揾埋資料都吾肯睇下,

真係好灰心, 吾通真係要考完DSE就出黎做野??

yanyan-mummy 發表於 15-1-4 21:46
真係好勞氣, 過2日考試都未溫書, 假期就出街, 跟本無心向學,
叫佢睇下high dip.有邊科心水, 幫佢揾埋資料都 ...
叫阿哥勸下佢得唔得?傳授下經驗俾佢。

有時青少年唔多肯聽父母講,朋輩影響力反而大d。
‹ 上一主題|下一主題