用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生早餐吃什麼?
樓主: IloveJJ
go

小學生早餐吃什麼?   [複製鏈接]

通心粉,三文治,鮮奶

IloveJJ 發表於 15-1-8 10:07
同意呀!所以我都好重視休息同運動。我仔幼稚園返下晝,日日瞓到自然醒,小一返半日,瞓11小時,今年小二, ...
我仔都有鼻敏感,我自己覺得並唔係所有運動都會合適,佢曾學習溜冰,但我唔想佢經常吸入寒氣所以停了。今個夏天打算學游水,但我認為冬天停止游泳改作其他運動會較好,以前睇過一d文章,在中醫角度游泳會有濕氣纍積在身體內。。。我都唔知係咪真,當參考下啦!

游泳會增加體內濕氣?

http://drstalk.101dr.com/wukuochung/Article/4e38c1d2517ba

過敏兒學游泳 鼻塞更嚴重
http://news.ltn.com.tw/news/life/paper/606029

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-1-8+10:07+同意呀

IloveJJ 發表於 15-4-8 17:46
係,我仔經常係游完水就鼻塞,去年西醫叫佢停過一個冬季,但之後無事,問佢有咩運動可練氣好?佢又話:游泳!: ...
家姐大仔鼻敏感,由細游到大,佢就啱啱相反鼻敏感一d都冇改善到。
我仔冇特別做運動,但因為脫離幼稚園及年紀增長抵抗力都好左,少左病同敏感。

一路都聽說游水對鼻敏感好,但我一直未比仔學,唔係游水呢樣運動唔好,而係斷續聽朋友講因游水而出現既問題。。。做適量運動就一定對身體好嘅,但我就避免囝囝太細學同埋冬天游囉!

IloveJJ 發表於 15-4-8 17:46
係,我仔經常係游完水就鼻塞,去年西醫叫佢停過一個冬季,但之後無事,問佢有咩運動可練氣好?佢又話:游泳!: ...
佢冇興趣球類運動嗎?

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-4-8+17:46+係,我

IloveJJ 發表於 15-1-17 09:54
我試咗買啲豬骨煲兩個鐘,入落保鮮袋冰咗佢,再攞返出來煮米粉,阿仔話好好味

...

上個月係商務/大眾書局(唔記得係邊間)買咗呢本書:"四季健康蔬菜湯大收錄" http://www.ytower.com.tw/eshop/bookdetail.asp?id=0818YT0045 or http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2014271117525, 書中其中一part教煮湯底,因為我老爺成日話我肥,唔好煲咁多有瘦肉/豬骨嘅湯飲,而之前係呢個帖學到煮湯底做早餐,但我又唔想用有瘦肉/豬骨湯底,呢本書蔬菜基礎高湯: 蔬菜高湯、昆布香菇高湯、蔬果高湯、昆布高湯、蔬菜濃湯底、素高湯、番茄高湯代替瘦肉/豬骨湯底, 今晚我第一次試"昆布高湯"湯底,大家不妨試下呢啲另類蔬菜湯底。

目錄
04 蔬菜用喝的方便又健康
06 蔬菜刀工切法大不同
08 增加湯底鮮甜濃
10 好湯烹調秘訣
10 營養師資訊
11 蔬菜基礎高湯: 蔬菜高湯、昆布香菇高湯、蔬果高湯、昆布高湯、蔬菜濃湯底、素高湯、番茄高湯

低卡健康蔬菜湯 篇。
營養師推薦低卡蔬菜湯,飽足無負擔!
20 爽口高麗菜湯
21 高麗菜金針湯
21 娃菜蒟蒻湯
22 義式番茄湯
22 番茄蔬菜湯
22 番茄豆腐小白菜湯
23 牛蒡湯
24 絲瓜鮮菇湯
25 蕈菇湯
25 鮮菇湯
26 巴西蘑菇湯
27 茭白筍珍珠菇湯
27 玉筍大頭菜湯
28 養生蔬菜湯
29 西芹筍片湯
29 紅蘿蔔海帶湯
30 冬瓜海帶湯
31 五色蔬菜湯
31 黃瓜瘦肉湯
32 蘋果蔬菜湯
33 甜菜根冷湯
33 山藥濃湯
34 花椰木耳湯
34 山藥紅棗瘦肉湯
35 大黃瓜湯
35 黃瓜草菇湯
36 空心菜丁香湯
36 紅鳳菜丁香湯
37 蘿蔔乾豆芽湯
37 紅白蘿蔔草菇湯

家常蔬菜湯品 篇。
簡單又方便,一鍋營養滿點的蔬菜湯品就上桌。
(清湯)
40 番茄什錦湯
41 番茄芹菜湯
41 番茄玉米湯
42 義大利蔬菜湯
43 蒜香花椰菜湯
44 什錦蔬菜豆腐湯
44 青花洋芋胡蘿蔔湯
45 什錦蔬菜湯
46 莧菜竹筍湯
46 福菜竹筍湯
47 椰子水筍塊湯
47 茭白玉筍培根湯
48 金錢菜脯高麗菜湯
48 培根高麗菜湯
49 白菜百頁蛋皮湯
50 菠菜雪梨湯
50 菠菜蛋花湯
51 洋蔥肉絲湯
51 洋蔥湯
52 洋蔥豆仁腰果湯
53 山藥湯
53 山藥糰子湯
54 味噌蕈菇湯
54 錦繡鮮菇湯
55 綜合養生鮮菇湯
55 碧玉花菜鴻喜菇湯
56 麻油杏鮑菇湯
57 海帶黃豆芽湯
58 絲瓜蒟蒻芽菜湯
58 養生蟹黃絲瓜湯
59 枸杞麻油川七湯
59 麻油山藥豆包湯
60 麻油黑田菜湯
60 角菜肉絲蛋包湯
60 芥菜鹹蛋湯
61 好彩頭湯
61 蘿蔔絲蛤蜊湯
62 玉米蘿蔔湯
62 蓮藕玉米湯
63 冬瓜玉米湯
63 大黃瓜魚丸湯
64 地瓜湯
64 地瓜芥菜魚干湯
65 根莖蔬菜豆漿湯
66 瓜丁湯
66 絲瓜湯
66 銀耳玉米湯
67 羅宋湯
67 米蘭蔬菜湯
68 韓風辣味湯
69 韓式馬鈴薯湯
69 咖哩蔬菜湯
70 酸辣時蔬湯
70 麻辣蔬菜湯
71 泰式酸辣蔬菜湯
72 什錦蔬菜味噌湯
73 蔬菜味噌湯
73 南瓜味噌湯
73 海帶芽味噌湯
74 柴把湯楊桃
74 泡菜豆腐湯
75 蔬菜豆包湯
75 阿給豆腐海帶芽湯
76 時蔬大豆湯
77 豆漿蔬菜湯
77 黃豆芽綠豆湯
78 豆芽泡菜湯
78 冬菜豆芽湯
79 青木瓜燉鳳爪
79 蓮藕排骨湯
80 菱角瘦肉湯
80 白花菜干五花肉湯
81 苦瓜雞翅湯
82 茼蒿豆腐鮮蝦湯...........................

回覆:IloveJJ 的帖子

Cereal and toast with poached egg

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-4-13+23:54+編

IloveJJ 發表於 15-4-14 08:49
好有心機!果然好大轉變!
不過,記得睇下你女體質來煲,我地大人/老人家就怕肥,小朋友發育時期既需要 ...

嘻!嘻! 改變好容易的, 叮一聲點醒咗一瞬間就可以做到 (新X坑3日香啊!!!), 但要持之而恆就需要"堅持"了, 呢一份"堅持"就係成功關鍵, 我仍在努力中.

尋晚用"昆布高湯"做湯底, 今朝加一啲紫菜落去變紫菜湯俾阿女今日帶返學校飲, 唔知佢鍾唔鍾意飲? 但我相信湯內紫菜佢一定鍾意食, 因為佢好鍾意食紫菜.

今早出門返工前問大小姐聽朝早餐想清湯抑或蕃茄湯底煮通心粉, 我收到指示係蕃茄湯底, 返工前去街市買咗4大個 "玉茄/牛蕃茄", 今晚加少少肉片整湯底!!!!!

剛剛係網搜尋, 找到這個蕃茄排骨湯 http://ck704033.pixnet.net/blog/post/27749775

大家努力, 堅持啊!

little_yolky 發表於 15-1-8 12:39
因為阿囡跨區要早出門口, 同埋佢係「慢」世巨星, 所以, 我5:45起身, 佢6:00。我去完廁所梳好頭, 就差不多5:55開始煮, 佢6:15食。
我無IloveJJ咁快手, 可能因為working mom, 鍛練時間不足, 但都係好似佢咁, 早一晚洗落米較時間掣, 早一晚煮好高湯, 然後睇煮乜, 可以切定就切定, 食煎蛋卷或三文魚炒飯就無辦法, 一定要朝早整, 但阿女好鐘意, 日日話要食印尼炒飯。

little_yolky, 唔好意思我想問一問 -------"早一晚洗落米較時間掣", 係咪啲米+水係個煲浸過夜, 時間到時自動煲呀! 因為我有一個"迷思", 成日覺得時間掣煮野食, 啲食物被浸住會唔會變壞呢? 所以我無試過用時間掣煮野食. 如果食物唔會變壞, 我都想試下, 因為日日咁早起身煮早餐 + 午餐, 嗰份 "堅持" 真係唔係野少, 真係好容易令人放棄及懶惰的!!!!

真心求教!!

小時了了 發表於 15-4-14 14:08
little_yolky, 唔好意思我想問一問 -------"早一晚洗落米較時間掣", 係咪啲米+水係個煲浸過夜, 時間到時自 ...

係呀, 但唔可以同時蒸餸或煮炊飯囉, 冬天得幾度都仲可以煮素炊飯, 夏天我唔會試, 死梗。不過, 只煮飯就無問題, 我都係咁, 同埋, 米本身就係浸下水至好食, 冬天浸一個鐘, 夏天浸半個鐘, 所以, 我10:00洗好米, 上午5:20煮好, 平均煮飯要約1個鐘, 即係米只浸了約6個半鐘。我就唔鐘意煮好飯保溫, 唔好食呢。

你好似用保溫壺, 咁仲好D, 我做日式便當, 要放涼至可以合蓋, 夏天真係5:30要起身, 我7:45出門的 。我既便當主要有3個菜, 一個主菜兩個配菜, 配菜可以係沙律/番茄仔/烚西蘭花, 另加一個常備菜。一次煮好約3-4日。主菜會之前一晚切好材料, 咁朝早只要烚菜、整主菜同番熱常備菜就得了, 其實30分鐘之內一定整好。我都唔想早起身, 尤其係冬天, 但我一直同自己講:呢個月無錢, 要帶飯, 呢個月無錢, 要帶飯, 呢個月無錢, 要帶飯, 呢個月無錢, 要帶飯.....咁就會起身了

小時了了    發表於 15-4-14 17:43

回覆 IloveJJ 的帖子

我呢個星期真係5日都係煮蕃茄湯底(每朝只用1個好似小朋友手掌大嘅大蕃茄+2至3碗水煮湯底)通粉俾阿女做早餐, 啲通粉係湯底煮/浸約十分鐘, 入咗蕃茄味, 阿女好鍾意食啊

今日係BK學咗番茄濃湯湯底: http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14848560&extra=page%3D2
我下星期繼續努力先至得

由切件番茄煮成濃湯只需13分鐘, 快靚正! 番茄湯加烏冬, 麵, 米粉一流!
材料: 蒜頭2瓣切碎, 番茄3-4個切件
調味: 適量糖和唿汁

小時了了 發表於 15-4-24 17:28
回覆 IloveJJ 的帖子

我呢個星期真係5日都係煮蕃茄湯底(每朝只用1個好似小朋友手掌大嘅大蕃茄+2至3碗水煮 ...
睇咗條link, 可能加少少香草同切半塊煎香煙肉碎會無咁寡

通粉62話依個包裝袋指示分鐘煮好後, 要cup蓋焗十零分鐘, 先至淰喎 (佢以前做茶餐廳的), 佢話一次煮多次, 琼乾水, 放涼放入雪櫃, 朝早煲返熱就得。

另外, 如果面食類放入靚湯入面一同煮, 會影響個湯底, 因為面响煮既過程會釋出澱粉, 影响湯既口感。

小時了了  嘻!嘻!又學到野!謝   發表於 15-4-25 07:57

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我呢個星期真係5日都

麯包,鮮奶,乳酪,麥皮,粟米片,果汁.

我有時會特登早起為幾隻馬騮整早餐, 有時火腿通粉, 有時火腿芝士三文治, 有時番茄蛋三文治, 但凍天太凍, 起唔到身, 就會同佢地落去食個早餐
覺得早餐係醒神d,  佢地返學都會精神d

回覆 小時了了 的帖子

蕃茄吃得多會面黄,唔可以日日吃的

小時了了  吓!係咪!又要轉湯底了!:zombi   發表於 15-4-26 07:27

scyauchris 發表於 15-4-25 22:51
回覆 小時了了 的帖子

蕃茄吃得多會面黄,唔可以日日吃的

因有茄紅素,紅蘿蔔,南瓜食得多都面黃.

聽見咁多媽媽講嘅早餐真係好好味,可惜,我仔唔食蕃茄,唔太好通粉,食麵超慢,湯都唔吸引佢,用芝士夾麵包又話唔好,加工食物我仔唔可以食太多!都好,我唔洗花心機時間整咁多嘢.
‹ 上一主題|下一主題