用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 明日棟樑教育基金:05年5月香港學童智能檢查-小心被騙 ...
樓主: Dr.T
go

明日棟樑教育基金:05年5月香港學童智能檢查-小心被騙 [複製鏈接]

Re: 香港專業智力評估協會-小心被騙

Dr. T:

Dr T,

我囡囡5歲3個月時做過韋氏test, 總分131, 語文方面比較好. 但我又唔覺佢好資優wor,是否5歲時做冇咁準呢? 朋友話要6歲再repeat, 但repeat做有冇意義, 我都唔知點可以因材施教, 請你比意見我.

christyma
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

1. 應該不會

2. 如能根據原測驗結果作分析應已足夠,一般情況下無需那麼短時間內做兩次智力測驗

ChristyBBmama 寫道:
1. 是否5歲時做冇咁準呢?
2. 朋友話要6歲再repeat, 但repeat做有冇意義...

單看總分的意義不大...要看每個分部測驗的分數才能有效分析.

mschanchan 寫道:
小兒今年11歲, 上年曾接受韋氏評估如下...

Dr T
我囡囡去年給你用韋氏評估過, 都是僅僅資優, 唔知你記唔記得, 你話佢好鬼活潑, 重提意佢唔好讀x望小學, 你話啲老師太喜歡把啲小朋友mode到佢哋嗰type, 唔多啱佢.
去年x望小學已經取錄了Christy, 今日放榜, 派到協恩小學, 而家頭都赤晒. 韋氏話christy 語文方面好啲, x望小學 啲中英文又好似好啲wor.
Sorry, 我都知咁都問你唔喺幾好, 不過你話 x望小學唔啱佢, 我真係唔多敢比佢讀, 話晒你先係專家嘛, 但我啲friend 話啲St Catherine 妹讀協恩啲英文又會走下坡, 請你比啲意見我啦.
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

1. 係唔記得...由其係如果經隔離房接既case更加無印象...人到中年

2. 最近收到消息,自從史諾比校長轉戰老牌男校後,開心女校功課已多了很多,相信與當日史諾比校長主政時期已是兩個世界...如果語言訓練方面是超傳統女校較優勝的話,那可能它會較好(但不代表適合小朋友)...可能你要多d做情緒上既輔導,因為小朋友可能會問,點解學校d老師咁惡架?點解...點解...

*對不起,要用暗語形容各校及人物,因為講得太清楚好似唔係咁好   但咁樣寫原來好好玩過噃

1...我囡囡...唔知你記唔記得...
2...去年x小學已經取錄了...今日放榜, 派到y小學...

醒目開學勳章

Dr.T,

路經此地,講兩句   Dr. T 睇下你幾受歡迎,好多家長呢兩日都很迷茫,仲緊張過自己讀書時,個個變成小羔羊     

cy

Dr T

Pls check pm. Thanks.

Dr T

Pls check pm again. thanks.

你最新的pm是今早10時左右,已覆.如收不到我再send copy 給你.

Pls check pm again. thanks.

Dear Dr. T.

咁請問"明日棟樑教育基金"舉辦嘅暑期班好唔好呢?小兒剛在"明日棟樑教育基金"做完test, 122分.現在先睇到你話佢現時無psychologist.但佢收費同其他暑期班差不多,值不值得參加呢?其實坊間有無類似及平宜的課程呢?如果無,咁咁貴做detail test有mud用?

1. 據了解他們最近一次(亦是最後)由本人監督下進行的智能檢查已是去年十二月/今年一月的事,不清楚你所指的"剛做完"是何時?如果真的是近一兩個月,最好向他們查詢負責的心理學家的名字及專業資格.

2. 以往他們是委託培正教育中心代辦有關課程,不清楚現時他們的做法如何 關於課程收費的問題,這與師資有直接關係,導師資歷越高,收費自然貴...

3. 做詳細測試(如韋氏),使你對孩子的強弱項有充分了解,與報課程是兩回事黎噃

mk2000 寫道:
1...小兒剛在"明日棟樑教育基金"做完test, 122分
2...佢收費同其他暑期班差不多,值不值得參加呢?
3...其實坊間有無類似及平宜的課程呢?如果無,咁咁貴做detail test有mud用?

Dr. T,

多謝回覆.
1. 小兒是今年5月做test.前幾日收到result.
2. 其實今年我已報了其它幼稚園的暑期班(當托兒+學英文),才收到他們的單張.但「明日棟樑」要我交會費,剛巧見到這個topic,所以問下,驚俾人'hak'.他們收費$800 for 4 full days. 跟一般暑期班差不多,所以如師資不差(一般暑期班的師資,也很參差),也可接受.  
3.不做detail test, 我都知個仔的強弱項:語言能力強,有好奇心,喜歡計數,體能fit,頑皮... 除非做完test後有tailor-made嘅課程配合.否則D結果係120或130都係滿足下自已嘅好奇心(個仔係唔係資優).例如體能有130分,是否有政府培訓呢,如果無,我估一般窮媽咪都未必會sai錢訓練個仔做運動員,因為即使體能fit,都唔係個個做到李麗珊.又例如個test話我個仔分析力好,咁又點呢?點樣培訓佢呢?

1. 多謝你再次"重生"這題目...我一直以為他們已將5月的智能檢查取消:evil:

我覺得絕對有需要問清楚5月的測試是由那位心理學家負責 -我擔心的是他們根本沒有專家監督 而只是利用以往的舊紀錄"估計"今次參加者的分數...你收到的簡報最下方的簽名是誰?

2. 如果依然係培正教育中心代辦的話,參加亦無妨

3. 家長的觀察是主觀意見,未必是客觀事實,詳細評估是從第三者的角度分析小朋友的強弱從而選擇最合適的培訓.經常強調智力測驗總分並非重點,而是分部測驗的分數分佈(韋氏有10+個分部測驗).

mk2000 寫道:
1. 小兒是今年5月做test.前幾日收到result.
2. ...但「明日棟樑」要我交會費...他們收費$800 for 4 full days. 跟一般暑期班差不多,所以如師資不差(一般暑期班的師資,也很參差),也可接受.  
3...我都知個仔的強弱項:語言能力強,有好奇心,喜歡計數,體能fit,頑皮... 除非做完test後有tailor-made嘅課程配合.否則D結果係120或130都係滿足下自已嘅好奇心(...

Dr. T,

1. 沒有簽名.衹有「明日棟樑」的印.我打電話問,佢話上司開緊會.
(註: 5月份的測試有很多小朋友參加.)

2.不知是否由培正教育中心代辦.職員說是「明日棟樑」找人教.其實一般暑期班的宣傳單張都懂得迎合家長口味(例如E.Q, 專注),不過實質作用很參差,不知有無用,而且收費貴.現時小兒參加的暑期班主要為托兒.

3.有無培訓/暑期班可介紹呢?

Re: 明日棟樑教育基金-小心被騙

1. 那絕對有古怪:evil:...如無合資格心理學家監督他們是不可以自行進行及批改測試,所謂的測試結果証明亦只是廢紙一張 -建議你如得不到合理答覆應進一步投訴...如我的估計不幸言中的話那會是欺騙的行為...

[size=medium]其他曾參與5月份香港學童智能檢查的家長亦應向明日棟樑問清楚是那一位心理學家負責批改!!!

2. 對不起,暑期是最良莠不齊的時間,實在沒有甚麼心水選擇.如果你的主要目的是"託兒",那安全與否更重要.

mk2000 寫道:
1. 沒有簽名.衹有「明日棟樑」的印.我打電話問,佢話上司開緊會.(註: 5月份的測試有很多小朋友參加.)
2.有無培訓/暑期班可介紹呢?

Dr. T,

你好! 我小朋友5歲剛剛做完"韋氏"測試, 我想問佢的分數會否因年齡越大而有所改變? 如果會, 請問會因什麼情況而變?是會變高或變低?

謝謝!
bb123123

都未嬲完你點解唔搵我 :evil: ...講笑啫

如果生活及學習環境沒有太大改變,基本分數分佈是不會有太大上落,除非是在個別相對弱點上針對性地加以培訓,那又作別論.

bb123123 寫道:
...我小朋友5歲剛剛做完"韋氏"測試, 我想問佢的分數會否因年齡越大而有所改變?  

Dr. T.

多謝你這麼快地回覆!

這樣如果我train佢d強項是否都可能有改變? 點解只是弱點上?

Many Thanks!
bb123123

[quote]
Dr.T 寫道:
都未嬲完你點解唔搵我 :evil: ...講笑啫

如果生活及學習環境沒有太大改變,基本分數分佈是不會有太大上落,除非是在個別相對弱點上針對性地加以培訓,那又作別論.

針對性嘛...韋氏裡面有10+個分部測試,代表各方面的能力,不同的活動會有不同的作用及幫助...但不可能喺有限的時間做無限的事情嘛

bb123123 寫道:
...這樣如果我train佢d強項是否都可能有改變? 點解只是弱點上?
‹ 上一主題|下一主題